Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória:

Az egészséges gyermek táplálása

Az egészséges gyermek tápanyagigénye:
Sokszor felmerül bennünk a kérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű-e a taáplálék és folyadék, melyet gyermekünknek adunk! Sokszor az első és második gyermekünk után is tanácsra szorulunk.


A növekedésben lévő gyermek testösszetétele folyamatosan változik a szervezet folyadék- energia és tápanyagigénye nem egyszerűen lineáris kapcsolatban áll a testsúly alakulásával. Ezért, bár a gyermekek tápanyagigényét mindig testtömeg kilogrammra (ttkg) vonatkoztatva adjuk meg, azonban általában még így sem elegendő egyetlen számadat a gyermekkor egészének jellemzésére. A szükségletek között legalapvetőbb a folyadékigény biztosítása, hiszen a szomjazás már nagyon rövid idő után 12-24 óra alatt a szervezet életfolyamatainak súlyos zavarához vezet.
Az egészséges gyermek folyadékigényét a gyakorlatban a testsúly alapján határozzuk meg. A folyadékigény becslésének legáltalánosabban használt sémáját a következő táblázatban foglaltam össze.

Testsúly Folyadékigény
A testsúly első 10 kg-ja 100 ml/ttkg
A testsúly második 10 kg-ja 50 ml/ttkg
A testsúly minden további kg-ja 20 ml/ttkg

A táblázat szerint tehát egy 30kg-os gyermek napi folyadékigénye=10*100 ml + 10*50 ml + 10*20 ml= 1700 ml

Az átlagos fizikai aktivitású 1-18 éves gyermekek energiaigényét a következő táblázat mutatja.


Életkor Energiaigény (kcal/ttkg/nap)
1-3 év 100
4-6 év 90
7-10 év 70

Energiaigény (kcal/nap)
1300
1800
2000

Életkor Energiaigény (kcal/ttkg/nap) Energiaigény (kcal/ttkg/nap)
Lányok Fiúk
11-14 év 47 55
15-18 év 40 45
1 kcal=4,187 Kj

Energiaigény (kcal/nap) Energiaigény (kcal/nap)
Lányok Fiúk
2200 2500
2200 3000

Látható, hogy a testsúlyra vonatkozatott energiaigény a gyermekkor során folyamatosan csökken, azaz a gyermek energiaszükségletének a növekedése arányában messze elmarad a testsúlyának a gyarapodásától. A pubertás kezdetét követően a fiúk energiaszükséglete meghaladja a lányokét. A különböző betegségek is megnövelik a gyermeki szervezet energiaigényét, pl. egy hosszú csövescsont törése esetén az energiaszükséglet 15-30 %-os polytraumatisatio vagy súlyos fertőzős esetén pedig 30-50%-os növekedésével számolhatunk. Az egészséges gyermek fehérjeszükséglete az életkor előrehaladtával csökken. A gyakorlatban a fehérjeigényt 1-6 éves korban 1,2 g/ttkg/nap, azt követően pedig 1g/ttkg/nap körüli értéknek tekintjük. A fejlett ipari országokban a gyermekek többsége a szükségleténél jóval nagyobb mennyiségben fogyaszt fehérjét. Vegyes étrend mellett általában a fehérjék minőségi összetétele is megfelelő, azaz az úgynevezett esszenciális aminosavak is kielégítő mennyiségben szerepelnek a táplálékban. A gyermekek étrendjének zsírtartalma és zsírsav összetétele az elmúlt évtizedekben azért került az érdeklődés homlokterébe, mert nyilvánvalóvá vált, hogy az arterioszklerózis kialakulására hajlamosakban a folyamat már gyermekkorban elkezdődhet, azaz a betegség megelőzését szolgáló étrendi tanácsokat már gyermekkorban célszerű megfogadni. Ugyanakkor a zsírok az energiában legdúsabb tápanyagok ezért a zsírbevitel korlátozásának szerepe van az elhízás megelőzésében is. Ma azt javasoljuk, hogy az egészséges gyermek zsírbevitele az energia-bevitel 30-35 %-ának megfelelő legyen és az étrend közel egyforma mennyiségben tartalmazzon telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat. A gyermekkorban javasolt szénhidrát fogyasztás az energia-bevitel 40-60%-ának felel meg. A gyermek étrendjében szereplő szénhidrátok nagyobb része összetett szénhidrát, elsősorban keményítő legyen. Az egyszerű cukrok fogyasztása legfeljebb az energia-bevitel 10%-ának megfelelő mértékéig ajánlható. A cukorfogyasztás ugyanis egyrészt hajlamosít a fogszuvasodásra, másrészt a bélrendszerből nagyon gyorsan felszívódó egyszerű cukrok az arra hajlamosakban átmeneti hiperglikémiát és annak következményeként hyperlipidémiát idézhetnek elő.
(A cikket beküldte: Betty24)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Babázás helyett rémálom!
Szeretném megosztani veletek a mi, több mint egy éve futó történetünket arról, hogy lett a várva-várt babázós időszakom életem egyik legszörnyűbb időszaka! Kislányom 2007 augusztusának utolsó napjaiban fogant, nagyon vártuk, hogy megérkezzen közénk. Szerencsére... »

Szoptassunk -de hol?
A szoptatásban többek között az a nagyszerű, hogy mindig kéznél van, nem igényel előkészületeket és bárhol megtehetjük. De tényleg bárhol? Vajon mindenkinek magától értetődő dolog, hogy egy éhes csecsemőt meg KELL etetni? »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyalettem.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyalettem.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2017, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.