Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Egyéb babás témák

Baba születése esetén járó támogatások az első három évben

Egy rövid kis összefoglaló arról, hogy milyen támogatásokra, juttatásokra vagyunk jogosultak babánk születése kapcsán.
Tudom, hogy nagyon sokfelé megtalálhatóak a neten, de mivel annyi kismami van itt, a Hoxán, gondoltam, hátha hasznos lenne számunkra!


Kisbaba születése esetén a szülőket bizonyos társadalombiztosítási, családtámogatási ellátások illetik meg.

Ezek a következők:

- Egyszeri anyasági támogatás
Összege a baba születésekor érvényes öregségi nyugdíj legkisebb összegének 225%-a, ikerbabák esetén 300%-a.
Erre az az anya jogosult, aki a terhessége során legalább négy alkalommal, koraszülés esetén legalább egy alkalommal részt vett terhesgondozáson. Az erre vonatkozó igényt a szülést követően 6 hónapig lehet benyújtani.

- Családi pótlék
Összege egygyermekes család esetén 12200 Ft, egyedülálló szülő esetén 13700 Ft, kétgyermekes család esetén 26600 Ft, egyedülálló szülő esetén 29600 Ft, három-, vagy több gyermekes család esetén gyermekenként 16000 Ft, három-, vagy többgyermekes egyedülálló esetén gyermekenként 17000 Ft, tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23300 Ft, egyedülálló szülő esetén 25900 Ft.
Ezt függetlenül az igénylés/megszűnés időpontjától teljes hónapra kell folyósítani.

- GYES
Havi összege - a gyermekek számától függetlenül - azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, töredékhónap esetén egy naptári napra a havi összeg harmincad része jár.
Ikergyermekek esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-a jár.
Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő a gyermek 3 éves koráig. ikrek esetén a tankötelessé válás évének végéig, tartósan beteg/súlyosan fogyatékos gyermek 10. életévének betöltéséig.
A GYES-ben részesülő anyuka keresőtevékenységet a gyermek 1 éves kora után időkorlátozás nélkül végezhet.

Családtámogatási ellátások iránti kérelmeinket írásban kell benyújtani a Magyar Államkincstár területileg illetékes szervéhez, csatolni kell az elbíráláshoz szükséges tények, adatok igazolását.
A szükséges nyomtatványok letölthetők a www.szmm.gov.hu honlapról, postán is beküldhetjük az Államkincstárhoz.
Az ellátás a kérelem benyújtásának időpontjától jár, ha a jogosultsági feltételek fennállnak, késedelmes igénylés esetén visszamenőleg maximum két hónapot fizetnek.
Az ellátást utólag, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, bankszámlára utalás esetén 3. napjáig kell folyósítani.

- TGYÁS
A munkaviszonnyal rendelkező kismamát/anyukát 24 hét szülési szabadság illeti meg. Időtartamára általában nem jár munkabér, ehelyett (ha a társadalombiztosítási jogszabályoknak megfelel) terhességi-gyermekágyi (TGYÁS) segély jár. Amennyiben ez nem illeti meg az anyát, akkor alanyi jogon GYES-t vehet igénybe.
A TGYÁS összege a napi átlagkereset 70%-a, igénylés iránti kérelmet a munkáltatónál kell benyújtani. A szükséges adatlap letölthető a www.oep.hu honlapról.

Egy pár évvel ezelőtt rendelkezés szerint az apukát öt munkanap munkaidő-kedvezmény illeti meg gyermeke születése esetén, melyet legkésőbb a szülést követő 2. hónap végéig, kérésének megfelelő időpontban köteles a munkáltató kiadni.
Ez fizetett munkaidő-kedvezmény, az apuka a távolléti díjára jogosult, ennek kifizetését a munkáltató a központi költségvetésből igényelheti.
(A cikket beküldte: bettiletti)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Egy elhagyott gyermek története
Örök vitatéma: kinek van joga dönteni egy gyermek sorsáról? Van egyáltalán bárkinek is joga hozzá? Hogy egy gyermek megszülessen, vagy ebbe a világba tényleg csak akkor érdemes érkezni mikor van, aki felkészült arra, hogy fogadja az érkezőt? Ez a történet egy... »

Gondolatok a szoptatásról
Ismét véget ért egy fontos időszak az életemben, ugyanis befejeztem a kisebbik fiam szoptatását. Pont ideje is volt már, hisz jövő hónapban fogjuk ünnepelni a második születésnapját. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig fog tartani ez az időszak, bár ha... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyalettem.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyalettem.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.