Kategória: Egyéb babás témák

Babafotó Gyűjtemény - Sajtóközlemény

Idén ősszel újra megrendezésre kerül a Segítsüti jótékonysági akció, amelynek célja, hogy koraszülött osztályokat támogassanak gasztroblogger anyukák által elkészített és árverésre bocsátott sütemények és torták árából. Ez alkalommal a budapesti SOTE I. sz. Klinika és a szegedi kórház újszülött intenzív osztályának fogják eljuttatni a szeptember 17-20. között elárverezett sütemények teljes bevételét.

Annak érdekében, hogy
- minél több emberhez eljusson az akció híre, és ezáltal minél nagyobb bevételre tehessenek szert; továbbá, hogy
- ráirányítsuk a figyelmet arra, hogy a PIC-ek (perinatális intenzív osztály) helyzete sokkal több családot érint, mint gondolnánk,
a Kismamatitkok.hu Babafotó Gyűjteményt indított, ahol közzétesszük azoknak a kisbabáknak, kisgyermeknek a fotóit, akik születésüket követően az újszülött intenzív osztályra kerültek - vagy azért, mert koraszülöttek voltak, vagy más okból.

A Babafotó Gyűjteménybe minden kisbabáról két fénykép kerül ki: egy olyan, ami még a koraszülött osztályon készült, és egy mai fotó. (A babafotó gyűjtemény itt tekinthető meg!)

Nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk az anyukáktól, és szavaikból kitűnik, hogy nagyon nagy igény lenne arra, hogy megoszthassák történetüket más, hasonló cipőben járó szülőkkel, reményt és támaszt nyújthassanak egymásnak, tanácsot kérhessenek egymástól - azonban kevés olyan fórum van, ahol kommunikálhatnak egymással. Sőt, általában véve kevés szó esik arról, hogy bárkivel megtörténhet, hogy a kisbabája az intenzív osztályra kerül. A terhesség során ritkán hallani erről az eshetőségről, így a szülők többsége teljesen felkészületlen ilyen téren.

Igazán az érti meg a másik szülőt, aki szintén maga tapasztalta, milyen érzés a gyermekéért aggódni az újszülött intenzív osztályon. A Kismamatitkok.hu szeretne egy lehetőséget kínálni arra, hogy az érintett szülők felvehessék egymással a kapcsolatot, ezért Fórumunkban nyitottunk egy koraszülött topikot, amelybe szeretettel várjuk az anyukákat, szülőket, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, érzéseiket.
Mindemellett örömmel tölt el bennünket, hogy kezdeményezésünkkel azt a célunkat is sikerül elérni, hogy minél többen halljanak arról is, hogy ahhoz, hogy egy apró koraszülött, vagy törékeny beteg babából egy egészséges, mosolygós kisgyermek válhasson, mennyi embernek (egy egész orvosi csapatnak, nővéreknek, ápolóknak…) kell magas szakmai szinten, és odaadóan végeznie a munkáját.
Meglepő adat, hogy az összes újszülött között viszonylag nagy a koraszülöttek aránya (8-10 %.) Többségük - különösen, ha a vártnál jóval korábban jön világra - az újszülött intenzív osztályra kerül, ahol szakszerű és gondos ápolás, és számos okos műszer helyettesíti az anyaméh biztonságát. A PIC-osztályra (PIC) kerülnek továbbá azok az időre született újszülöttek is, akik valamilyen betegség, vagy a szülés körüli komplikáció (pl. légzészavar, vagy a szülés utáni adaptációs probléma) következtében speciális ellátásra szorulnak.
Az országban 21 PIC működik, egyharmaduk a fővárosban, a többi megyeszékhelyeken. Ha a baba olyan kórházban születik, ahol helyben nincs perinatális intenzív centrum, akkor speciálisan felszerelt mentőautóban, illetve egy szállításra alkalmas inkubátorban szállítják a legközelebbi koraszülött osztályra.
A koraszülött babák számára az inkubátor segítségével gyakorlatilag „művi anyaméhet” biztosítanak, mesterségesen táplálják őket, és ha szükséges, támogatják az egyes szerveiket (pl. gépi lélegeztetés), ezzel megteremtve számukra a lehetőséget a további fejlődésre, egészen addig, míg éretté nem válnak a méhen kívüli életre. Ez hosszú heteket, hónapokat is igénybe vehet. A csecsemők állapotát a monitorok folyamatosan ellenőrzik, de mindez mit sem érne az orvosok, asszisztensek és nővérek nélkül, akik nemcsak szaktudásuk legjavával, hanem valódi, szerető emberi gondoskodásukkal is a babákat szolgálják.

Frei Anita

Farsang: a hagyományoktól a jelmezvarrásig
Gondoltam, írok egy cikket arról, hogy mekkora dilemma egy szülőnek, már az óvodában is, hogy értéket közvetítsen, avagy behódoljon az aktuális szuperhősöknek. Ehhez előbb érdemes áttekinteni, mi is a farsang, honnét ered, milyen (népi) hagyományai vannak. »

SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség (kicsit más oldalról)