Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Egyéb babás témák

Beteg gyermeket nevelni

Sajnos egyre több család nevel tartósan beteg gyermeket, de sokszor csak később alakul ki valamilyen probléma pl. asztma, allergia.
A napi egészségügyi gondokon kívül ez anyagi megterhelés is, ennek könnyítésében szeretne e cikk segíteni.


Kisfiam tartós betegsége miatt emelt családi pótlékot kapunk.
Sok kérdezősködésből, hasonló helyzetű anyukákkal való beszélgetésből az alábbi kedvezményekre derült fény, tehát nem mind saját tapasztalat.
(pl. asthma, autizmus, allergia, szindrómák stb)

A betegségtipustól és lakóhelytől függően lehetnek egyéni eltérések, szóval külön utána kell kérdezni, ha valamelyiket igénybe akarjuk venni.


1. a bölcsis/ovis/iskolás étkezésben 50 % támogatást lehet kérni
(az orvosi papír és emelt pótlékról szóló igazolás leadásával)

2. a tömegközlekedésben ingyen utazhat 6 éves kora után is EGY FELNŐTT KISÉRŐVEL EGYÜTT (a Magyar Államkincstártól kapott igazolást kell bemutatni az ellenőrnek, más szerint a gyes-papírt)

3. vonaton és távolsági buszon 90 %-os kedvezmény, + 1 fő kísérőnek is !!!

4. alanyi jogon jár közgyógyigazolvány

5. 10 éves korig vehető igénybe gyes, mellette 8 óra munkával
10 éves kor után ápolási díj jár, ami mellett 4 óra otthonon kívül vagy 8 óra munka otthon

6. ingyenes tankönyvek az iskolában a betegnek

7. Parkoló kártya (ha a betegséghez köthető pl. mozg. korlátozott, autista stb)

8. - gépjármű adó mentesség (ha több autó van, akkor arra jár, amelyikre a kevesebbet kell fizetni)

9. víz/csatorna díjba kedvezmény jár (Önkormányzatnál lehet intézni)

10. 1500 gr alatti koraszülötteknek 3 éves korukig jár az emelt családi pótlék.

11. Aki emelt családi pótlékot kap, és/vagy gyesen van tartósan beteg gyermekkel, ott a napköziellátás (óvodában is, ez a délután) jár, vagyis maradhat a gyerek napköziben.
Aki viszont GYET-en van, vagyis főállású anya (3 gyerek után), annak a gyermeke nem maradhat, csak napi 5 órát az intézményben, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a magasabb járandóságokat.

12. a kezelőorvos javaslatára negyedévenként a gyerekorvos TB pelenka támogatást írhat fel 3 éves kor felett, ha a betegséghez köthető a szobatisztaság hiánya (pl. autizmus, Down, Williams szindróma, vesebetegség stb)

13. gépkocsi szerzési- és fenntartási támogatás is igényelhető

14. saját mozgáskorlátozott parkoló, amennyiben valaki emeletesházban lakik.
(aki érintett a 13-14-es ügyében az iwiwen keresse Kaszásné Buderer Évát, ő többet tud)

A felsorolt támogatások némelyikéhez az alappapír kell (amire igényelted az emelt csp-t), némelyikéhez az emelt csp-t kell igazolni, s van, amelyik közgyógyigazolvány után jár.
(A cikket beküldte: megryan)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


Tenyér-, láb- és ujjlenyomatok ajándékként
Szeretném, ha a családban mindig kézzel készített ajándékokat is adnánk karácsonykor, ezért elég korán el is kezdjük ennek a hagyománynak a megalapozását. Ehhez gyűjtöttem néhány ötletet, amit most szeretnék veletek megosztani. A legtöbbhöz nem szükséges semmilyen... »

Beteg a gyerek? Oldd meg!
Mi történik, ha gyermeked beteg? Főnököd miképpen reagál a problémára? Legtöbbször válaszút elé kerül a nő és sajnos egyedül marad a mindíg ismétlődő problémával! Kire bízza a gyermeket, hogy mindenki elégedett legyen? »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyalettem.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyalettem.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.