A Suttogó módszerről őszintén, egy anyától, aki kipróbálta

Sok suttogó fórum van itt, gondoltam megosztom tapasztalataimat. Sokan támadják - főleg több gyermekes anyukák, akik enélkül is felnevelték gyermekeiket - de le szerettem volna írni, hogy miről is szól valójában ez a könyv, és hogy mennyire megkönnyítette számomra a mindennapokat! Ugyanis én e könyv alapján töltöm napjaimat a fiammal. Szeretném a saját problémáimon bemutatni nekem mennyi mindent segített.

Első gyermekes anyukaként nekem nemhogy módszerem nem volt, de halvány fogalmam sem arról, ami rám vár! Tudtam, hogy a csecsemők sírnak, mosolyognak, és piszkítanak a pelenkába, de gondoltam, majd ilyenkor megetetem, tisztába teszem őt, illetve játszom vele, este vidáman fürdünk, majd mesét olvasok és alszunk. Fiam persze nem így gondolta!

A gondok ott kezdődtek, hogy másra hallgattam: a kórházban a nővérekre, itthon a védőnőre, doktornőre. Én ugyanis - tudom most sokan nagyot fognak nézni - el akartam kezdettől fogva apasztani a tejet. Nekem a szoptatás fájt, nem beszélve a csomók kimasszírozásáról. A fiamnak a tej kevés volt, már a kórházban tápszert kapott, ráadásul így az etetés 1 órás munka volt. Igen, munka! 40 perc szoptatás után (mindkét mellből 20-20 perc, doktornő javasolta) tápszert kapott, majd ezt követően fejés mindkét mellből, ettem valamit, s mire pihentem volna, ismét mehettem szoptatni. Szóval így teltek a kórházi napjaim!
Hogy még rontsak a helyzeten, miután hazajöttünk, igény szerinti szoptatás elvét követve úgy gondoltam, hogy ha éhes, sír, megetetem. Nem egy nap akár óránként is megszoptattam, hiszen ezt mondta a védőnő. Később már hajnalban az ágyamba vettem, hogy ne kelljen állandóan átjárnom hozzá, éjszaka többször is.

Első 3 hónap eredménye:
- Gyermekem bukott. Rengeteget, hiszen szinte 2 óránként etettem!
- Fáradt voltam és kimerült
- Intimitás megszűnt, mivel hajnal 1-től már az ágyunkban aludt

Elérkeztünk a negyedik hónaphoz - és már 4 hónapja nem aludtam át egy éjszakát, de párom sem - elővettem ismét a suttogót! Az első és a 3. részt is. Az első részt már a terhesség alatt elolvastam, abban nem találtam meg a választ a kérdéseimre:
- miért nem alszik éjszaka
- miért ébred többször
- miért alszik mindig különböző időpontokban nappal, nem-e lehetne, hogy mindig ugyanakkor aludjon
- miért nem működik a 3 óránkénti etetés, holott betartom a 4 É-t (ébredés, ébrenlét, édes álom, én)?

De a harmadikban sorra jöttek a válaszok! Sőt! Meg tudtam keresni őket, hiszen a fejezetek a „ felmerülő problémák” alapján vannak sorba szedve.

Először is tudatosítottam magamban, ami a legfontosabb a könyvben szerintem: A GYEREK NEM AZÉRT SÍR, MERT ROSSZ ANYA VAGY, hanem mert így közli, hogy „Segítsetek, mert én még kicsi vagyok, nem t u d om egyedül megcsinálni." Ezt mindenki figyelmébe ajánlom!

AMIT ELRONTOTTAM:
- Magam mellé vettem az ágyba, ha sírt, nem is egyszer!
- Nem figyeltem konkrétan a jelzéseit. A sírás nem mindig éhség.
- Nem volt napirendje, amit követhetett. Egy nagy zűrzavar volt az élete sok-sok etetéssel, kevés alvással.

AMIN VÁLTOZTATNOM KELLETT:
- 4 É bevezetése 4 óránként: 4 hónapos korban négy óránként evés, az adagok növelésével, az étkezések számának csökkentésével. Délelőtt és délután 1,5-2 óra alvás, ugyanennyi ébrenlét. Napközben négyszer evett, plusz az álometetés.
- Éjszaka ha sír, nem veszem magam mellé, bemegyek hozzá, megnyugtatom, cumit adok a szájába. Első éjszaka 15-ször mentem be! Második éjszaka háromszor, negyedik éjszaka már nem!
- Álometetés bevezetése: este 11-kor, lefekvést követően 4 órával álmában megetetem. Nem nyel levegőt, nem kell büfiztetni, nem szabad az alvását megzavarni.

A négyóránkénti evésnek köszönhetően tudom mikor álmos, mikor éhes, mikor nyűgös (ha etetés után 1 órával sír, tuti, hogy nem éhes!). Tudom, hogy délután 1-3 között alszik, így ilyenkor szólhatok apának, én pedig kimozdulok egy kicsit itthonról. Illetve tudom, hogy 3 után hívhatok látogatókat, ilyenkor ébren van este 7-ig. Ez persze eltérhet +/- 20 perccel, de akár szundíthat is egy órát fürdés előtt. Elvégre egy gyerekről van szó, nem óraműről! Ez a könyv NEM IDŐBEOSZTÁST AD A GYERMEKHEZ, HANEM NAPIRENDET! A kicsi néhány hét után tudni fogja, hogy evés után játszunk, hogy játék után alszunk. Olyan ez, mint felnőtteknek az ébredés utáni reggeli kávé. Ha elmarad, nyűgösek leszünk (én idegbajos), és igyekszünk mihamarabb visszaállítani a régi rendszert.

Megtudtam továbbá, hogy gyermekem lehet, nem is volt hasfájós! A hasfájást össze lehet keverni a refluxszal, még akkor is, ha nem hány a gyerek! Mindkettő megszűnik 3-4 hónaposan, mert ekkor megerősödik az emésztőrendszer, és zárul a gyomorszáj. Érdemes egy szakembert megkeresni, nemcsak a gyermekorvost.

AMI MÉG TETSZETT A KÖNYVBEN:
- Nem ítéli el, ha egy anya nem akar, vagy nem tud szoptatni, segít mind a két táplálási módban
- Segíti az átállást a szülő és a gyerek számára, ha szülést követően 3-6-12 hónappal vissza szeretnénk menni dolgozni, nem okoz lelkiismeret furdalást
- Éjszakát korán átalusszák a babák! Tévhit, hogy anyuka nem alszik a gyerek 1-2-3 éves koráig át egyetlen éjszakát sem! Már a 4. hónaptól lehetséges! Attól nem rossz anya senki és nem is önző, hogy ki szeretné magát pihenni!
- Segít, hogy az apuka ne hidegüljön el a szülést követően sem, tanácsot ad, hogyan vonjuk be őt már a terhesség alatt, és utána is (fürdesse, etesse, játsszon a kicsivel, engedjük, hogy tisztába tegye, még ha 15 percig is tart)

MIKOR FOGNAK HASZNÁLNIA A KÖNYVBEN LEÍRTAK?
- Minél korábban kezdjük e szerint a nevelést! A nevelés nem egyenlő az elhidegüléssel! Kell a babusgatás, simogatás, ölelés a kicsinek! Ha nem most, akkor tegye fel a kérdést magának: óvodában, iskolában, vagy gimnáziumban kezdjem a nevelést? Nehezebb az idővel a rossz beidegződéseken változtatni! (A példa kedvéért: nem mindegy hogy valaki 1 hete vagy 10 éve dohányzik, és úgy akar leszokni.)
- KÖVETKEZETESSÉG ÉS ÖSSZETARTÁS: apuka és anyuka nem mondhat egy gyereknek kétfélét, és nem is cselekedhetnek különböző módon. Ha például ordít a kicsi, és anyuka felvenné, de apuka hagyná (a könyv szerint is fel KELL venni, meg kell nyugtatni, különben a belénk vetett bizalma csökken), vagy anyuka megtiltja, hogy buliba menjen, apuka engedi.
- TÜRELEM: a gyerekhez, és önmagunkhoz is. Ez nem csodakönyv, nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni a gyerekünk szokásait. DE!
Ha kitartunk, és valóban akarjuk, maximum 2-14 nap át fogja aludni az éjszakát, rendesen fog enni, el tudunk menni otthonról, anélkül hogy ki kell lógni a házból (ekkor is sérül a pici anyukájába vetett hite, hiszen elszökik előle)
- CSAK AKKOR CSINÁLJA, HA VALÓBAN AKARJA: ha nem hiszi, hogy ez a módszer működik, ha csak ismerőse nógatására próbálja ki, ha nem akarja a változást, mert teszem fel, szereti ha a gyerek önnel alszik, ne csinálja!!!

MIÉRT AJÁNLOM EZT A KÖNYVET?
Azért, hogy a család, család maradjon, hogy apuka ne hidegüljön el, hogy ne hagyjuk ki a gyermeknevelésből, hogy ő is ki tudja venni a részét, hogy a szülők ne külön szobába aludjanak, hogy az idősebb testvéreket ne hanyagoljuk, és hogy a gyerekkel később akárhová nyugodtan el tudjunk menni, mert tudjuk, nem fog étteremben étellel dobálózni, a boltban nem fog hisztizni a csoki láttán, vagy esetemben alvás után el tudtunk menni uszodába, mert tudtam, hogy nem lesz nyűgös, sírós abban az időpontban.

Összességében én jobb anya lettem a könyv által. Olyan, aki türelemmel figyeli a fia jelzéseit, értelmezi azokat, legyen a pici akár fáradt, akár éhes, vagy csak megunta egy játékát, s ennek megfelelően cselekszik. Mindeközben maradt idő önmagamra, tudok pihenni, házimunkát elvégezni, találkozni barátaimmal, kimozdulni a lakásból. Párom igazi apa lehet, aki bejött a szülésre, aki imád a fiával játszani, fürdeni, etetni őt. Sőt, még pelenkázza is! Az intimitás is helyreállt mióta mindenki a saját ágyában alszik. Kicsi fiam mosolygós baba, bárki ölében elvan, gagyog-gügyög, eszik-játszik-alszik, s köszöni szépen, fejlődik!
Nem mondom, hogy nem szokott sírni, akár vörösödésig, hiszen lehet a foga, a szelek, de akár valami változás is felzaklathatta.
De ilyenkor nem gyötör a lelkiismeret, magamhoz veszem, megnyugtatom, s igyekszem megoldani a problémáját, tudja, hogy rám mindig számíthat, én segítek neki, hozzám bármikor odajöhet! Mert számomra ezt jelenti az anyaság!
(A cikket beküldte: babsy_v)Vajon mit lát?
Bizonyossá válik, hogy a szívünk alatt hordunk valakit. Ekkor a legtöbben minden fellelhetőt elolvasnak a várandósság alatt a baba fejlődésével kapcsolatosan és azt jól tudják, mikor milyen szerve alakul ki, nagyjából mekkorának kell lennie és milyen a súlya. Ám... »

Szoptassunk -de hol?
A szoptatásban többek között az a nagyszerű, hogy mindig kéznél van, nem igényel előkészületeket és bárhol megtehetjük. De tényleg bárhol? Vajon mindenkinek magától értetődő dolog, hogy egy éhes csecsemőt meg KELL etetni? »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.