Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyebek az anyaságról

Anya, nő és feleség egy személyben

Kétgyerekes anyaként és pszichopedagógusként azt gondoltam, nekem minden szuper jól fog menni a gyerekekkel, aztán amikor egy papírra a nevem mellé felkerült a gyes-neurózis diagnózis, eldöntöttem, hogy kimászom ebből. Most jól vagyok, és a szakmám segítségével mama-csoportokat vezetek, ahol segítek nekik kisebb-nagyobb problémáik megoldásában. Remélem nektek is tudok valami hasznosat mondani, így írott formában.

Miért is írok erről?
Kérlek légy kitartó és olvass tovább! Ha nem ismersz magadra a cikk alapján, gratulálok. A magyar nők legnagyobb problémáját spontán módon megoldottad. Ha mégis van valami, ami rád is vonatkozik, akkor talán egy kis segítséget adhat, hogy hogyan is lehet egy ember anya, nő és feleség egy személyben.
Mi a csodáról beszél ez? - kérdezed. Arról, amikor fáj a hátad, alig aludtál, kivagy, van kb. 5-10 kg (ha nem több) súlyfelesleged, és már érzed, hogy lassan saját teljesítőképességed határán vagy. Kicsit ki kellene kapcsolnod, aludni is kellene, nem lenne rossz egy fodrász vagy egy kozmetikus, hogy a masszőrről ne is beszéljek. Ok, de van itt egy gyerek, vagy nem is egy. Plusz a mosás, vasalás. Szóval hogy is lehet mindezt megoldani? Vagy nem mosok, de akkor milyen ruhába megy a férjem dolgozni, közben a kicsit etetni kell, jobb esetben 3 óránként. (Persze, az XY magazin szerint 3 óránként, de az én gyerekem nem olvassa a magazinokat, ezért bőszen ébred is kétóránként. Természetesen nem a szaklapokat akarom bántani, csak néha a cudar valóságról is lehetne cikket írni)
Szóval lehet-e egy kismamának, edzésre járni, vagy fodrászhoz?
A válasz: határozott IGEN.
Próbálkoztam én is, de először a lelkiismeret- furdalásom volt a legnagyobb akadály. Az eddigi tapasztalataim szerint a lelkiismeret furdalás nagyon erős visszatartó-erő. De kérlek, gondold végig, mi az előnyöd, illetve a család nyeresége abból, ha teljesen fáradt, kimerült anya vagy feleség várja őket otthon? Senkinek nem jó ez. Meg kell tanulnod, hozzá kell szoknod, hogy neked is jogod van egy kis pihenésre, és nem kell az anyaság oltárán hősiesen feláldoznod magad. Most persze nem egy hetes wellness üdülésre gondoltam, de néha egy kávé a barátnővel, és csodásan kisimulnak az idegek.
A legjobb technika, ha összeírod, mi az ami téged kikapcsol. Pl. olvasás, zenehallgatás, egy kis séta, beszélgetés…Azután gondold végig a napjaidat, hol is tudnál 5-10 percet vagy egy órácskát kiszakítani magadnak.
Kérdezheted, miért ilyen fontos ez?
Azért mert a fáradt, nyugtalan ember idegesebben reagál az apró kis problémákra is. Az ilyen idegállapot táptalaja az elégedetlenségnek, s ebből lehetnek az esti veszekedések a férjjel, vagy a „minek idegesít ez a gyerek” érzés, ami lassanként megmérgezheti az anya-gyerek kapcsolatot. Ha nem engeded meg magadnak, hogy néha pihenj, a szervezeted egy idő után jelezni fog, vagy lelki, vagy testi szinten.
Innen már csak egy lépés a depresszió, vagy a kisebb pszichoszomatikus betegségek. Ezek azok a betegségek, amelyek pszichés okokra vezethetők vissza. Fejfájás, gyomorégés, allergia, emésztési panaszok stb. Természetesen ezeket ki kell vizsgáltatni szakorvossal, de nagyon gyakran lelki okai vannak. Lehet, hogy vannak jó kis gyógyszerek, de attól még a lelki ok- azaz a kialvatlanság és fáradtság- nem múlik el, és tünetváltás következik. Eddig a gyomra fájt, de a savlekötőnek köszönhetően elmúlt. Ha a lelki probléma még mindig fennáll, jön egy másik tünet, pl. fejfájás. Próbáld elkerülni ezt az ördögi kört.

Szabadságot, de milyen mértékben?
Ezt kell mindenkinek saját magának eldönteni. Igen, ismerek olyan anyákat, aki hosszú hónapok, sőt évek után sem akartak elmenni otthonról, mert nekik a kicsi mellett a legmegnyugtatóbb, de találkoztam olyan mamával is, aki az összeomlás szélén állt, mert, hogy néz az ki, hogy alig pár hónapja szült és már el akar menni otthonról, hogy kicicomázza magát.
Ha úgy érzed, fogynak a lelki tartalékaid, keresd meg, téged mi tölt fel leginkább, vagy leggyorsabban. Van, akit az olvasás, van, akit egy jó film, van, akit egy edzés, és van, akit egy kis kényeztetés (fodrász, kozmetika…). Ha a gyermekvigyázó is megvan, ne habozz, ha úgy érzed, kell egy kis feltöltődés, ne sajnáld magadtól.
Persze nem azt mondom, hogy hagyd ott a gyereked hosszú órákra, de hidd el, az senkinek sem jó, ha te kiborulsz és az összeomlás határára jutsz.
Olvastam valahol, azt gondolom, nagyon fontos mondat: Inkább egy nyugodt anya 12 órában, mint egy ideges 24 órában.
Gondold ezt végig, és tégy belátásod szerint. Ha Téged a gyerekeid töltenek fel a legjobban, használd ki, de ha egy kis szabadságra vágysz, próbáld megszervezni.
De van egy rossz hírem: a legnehezebb talán az lehet, hogy, ha Te már tisztában vagy, hogy kell egy kis szabadság, de mégis, hogyan lehet ezt előadni a férjünknek, vagy hogy fog vélekedni erről az anyósom. (Bocs Nagyi!) Igen, sajnos ezeket a csatákat meg kell vívnod, a saját érdekedben. Mert helyetted senki nem fogja megszoptatni a gyereket, meg éjjel ki is kel fel, ha sír?
Tehát sokszor erősnek kell lenned, mert könnyen feladja az ember ezeket, a kívülről talán önzőnek látszó vágyakat.
Nézz magadba, mennyi tartalékod van még, mikor, mivel tudnád ezt újratölteni, és tégy ennek megfelelően.
Hajrá!!
Sok kitartást!
(A cikket beküldte: ehejja)Én vigyem a kis babát?
Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy kicsi baba, akitől elvárták volna a nagyszülei, hogy ő utazzon hozzájuk. »
Keresztlányom
Boldog házasságban éltem a férjemmel, csak a gyermek hiányzott, nekünk nem született. A húgomnak volt két gyermeke. Egy nap megkértem Őt, hadd neveljem a nagyobbik lányát, mivel nála nem volt meg a biztos anyagi háttér a gyerekek számára. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.