Kategória: Anyák és a szervezés

Baba: nem az a kérdés, mennyibe kerül, hanem hogy honnan teremtjük elő!

Baba: nem az a kérdés, mennyibe kerül, hanem hogy honnan teremtjük elő! Egyre gyakrabban találkozom a kérdésekkel: „Mibe kerül a szülés?”; „Mennyibe kerül a gyermek?”; „Milyen kiadásokkal jár a baba?”
Vajon miért gondolja bárki, hogy a családtervezést a pelenka árával kell összefüggésbe hozni?
Miért van az, hogy mindenki a szüléssel és a gyermekkel kapcsolatban felmerülő költségekre kíváncsi, és nem arra, hogyan könnyíthetünk terheinken?


Hiszen valljuk be őszintén: az esetek többségében a fogantatás nem a véletlen műve! Amikor a kapcsolat elér ahhoz a ponthoz, hogy félretesszük a fogamzásgátlókat, bizony elhatározásra jutottunk. Akár számítunk rá, akár nem, előbb-utóbb szembesülünk a ténnyel, a baba úton van.

Ha már elhatároztuk, hogy gyermeket szeretnénk, ne csak lelkileg készüljünk fel. A babának nem attól lesz jó, de nekünk sem attól lesz könnyebb, hogy ultrahangfelvételeket mutogatunk a hozzátartozóknak, és szemezgetünk a szebbnél szebb babakocsikkal, ruhácskákkal. Eljött az ideje, hogy cselekedjünk!

De hogyan, ha az ebben az időszakban felvett hitelek törlesztése a lecsökkent jövedelem miatt nehézkessé válik, az állam által biztosított természetbeni és pénzbeli juttatások pedig nem fedezik a kieső részt?

Nagyon fontos, hogy – az ebben az életszakaszban lévők – úgy tervezzék pénzügyeiket, hogy azok a szülés után fedezni tudják a lecsökkenő jövedelmet és a megnövekedő költségeket.

Mivel az összeget rövidtávon akarjuk felhasználni, ezért nem igazán szerencsés kockázatos (részvény) vagy hosszú távú (biztosítás, lakástakarékpénztár) megtakarításokat indítani.

A legfontosabb szempontnak annak kell lennie, hogy megfelelő hozamot biztosítson, és elérhető legyen, amikor szükség van rá.

A magyar pénzpiac fejletlenségéből adódóan erre gyakorlatilag két lehetőség adódik.

Bankbetét Mindenki számára jól ismert konstrukció. A pénzt – általában – éven belüli lejárattal lekötik, amiért cserébe a bank csekély mértékű kamatot fizet és a kapott
kamat 20%-a, mint kamatadó levonásra kerül. Előnye, hogy kamatveszteséggel bármikor feltörhető és az összeg elkölthető. Hátránya a minimális hozam, melyet további költségek terhelnek (számlavezetési díj, pénzfelvét díja).

A másik lehetőség a kevésbé ismert Önsegélyező Pénztári számla. Az önsegélyező pénztár - hasonlóan a bankhoz egy számlán tartja nyilván tagjai megtakarításait és az elhelyezett összeg után kamatot fizet. Előnye, hogy az Állam az önsegélyező pénztáron keresztül elért hozamot nem adóztatja meg és a befizetett összeg után 30% adókedvezményt ad (évi 6 MFt-t meghaladó jövedelemmel rendelkezők SZÁMÁRA IS).

Az önsegélyező pénztár szolgáltatásait támogatásnak nevezik, ugyanis mindig a saját támogatásunkra használhatjuk fel a befizetett összegeket (ezért ön-segélyező). Szerencsére a szüléshez kapcsolódóan nagyon sok hasznos szolgáltatást nyújt, így a befizetett összeg felvehető a megnövekedő költségekhez (egy összegű szülési támogatás, csecsemő- és babaápolási szerek vagy anyatej kiegészítő- és helyettesítő szerek térítése) és a lecsökkenő jövedelemhez is (táppénz kiegészítés, TGYÁS/GYED/GYES/GYET kiegészítés). További pozítívuma, hogy nem kizárólag a szülők igényelhetik, hanem közeli hozzátartozók (testvérek, nagyszülők) is élhetnek vele.

Egyes szolgáltatások esetén a befizetés és a kifizetés között legalább 180 napnak kell eltelnie (szülési támogatás, TGYÁS/GYED/GYES/GYET kiegészítés), míg más szolgáltatások bármikor igénybe vehetők (táppénz kiegészítés, csecsemő- és babaápolási szerek).

Minden önsegélyező pénztár a befizetések egy bizonyos százalékát – a százalék mértéke határozza meg az adott pénztár költségét - vonja le a működési költségekre. Így náluk nincs számlavezetési díj, nincs a pénzfelvétnek vagy az átutalásnak díja.

A pénzügyeink ilyen módon történő előretervezésével, akár 20-25%-kal nagyobb összeget fordíthatunk a szülés után lecsökkenő jövedelem és a megnövekvő költségek finanszírozására, ami félév alatt akár 80 ezer Ft-t jelenthet.

Mi alapján lehet megtalálni a megfelelő pénztárat?

Belányi-Sztraka Szabolcs, az IZYS Önsegélyező Pénztár igazgatója szerint a legfontosabb szempontok a biztos háttér megléte, illetve a kiegészítő szolgáltatások által hozzáadott érték. Elmondása szerint pénztáruk évek óta nyújtja sikeresen szolgáltatását gyermeket nevelők, illetve babát várok körében, ezért határozott véleménye van, milyen szempontok alapján találhatjuk meg a számunkra megfelelő szolgáltatót.

Fontos különbség lehet a pénztárak működési költsége, tehát az az összeg, amely a szervezetet illeti meg a szolgáltatásért cserébe (amolyan kezelési költségként), hiszen nem mindegy, végül ténylegesen mennyivel „gyarapszik a zsebünk”.

A „hangulat”, amely egy-egy pénzügyi szolgáltatót jellemez, komoly szerepet játszik döntésünkben. Érdemes ezért arra is odafigyelni, mennyire tartjuk megbízhatónak a partnert, aki a megoldást nyújtja. Ne azért mondjunk le a megszerezhető támogatásokról, mert nem a megfelelő szervezethez fordulunk, aki elveszi bizalmunkat az egész rendszerrel szemben.

Szakértőnk szerint házhoz menni a legjobb megoldás. Az így könnyebben kialakuló, családiasabb hangvételű beszélgetések alapján a szakember is könnyebben tud megoldást javasolni, hiszen sokféle támogatás közül választhat a jelentkező, és a befizetés mértékét, illetve ütemezését is okosan kell tervezni.

Az IZYS-nél a számlamozgások és az egyenleg lekérdezhető az interneten keresztül is, így mindig pontosan tisztában lehetünk vele, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésünkre. Ez éppúgy hozzátartozik a biztonságérzet kialakításához, mint a telefonos ügyfélszolgálat elérhetősége.

A cikk megírásának célja, hogy rávilágítson: mindent lehet egyszerűbben is csinálni. Ahogy Murphy mondja: „Ha az orrod előtt van az egyszerűbb megoldás, akkor nem fogod észrevenni!” Én most csak a figyelmet szeretném felkelteni. „Vedd észre! Így több marad a gyerekre.”

További hasznos információk az önsegélyező pénztárak által nyújtott, a szüléssel kapcsolatos szolgáltatásokról:
www.izys.hu

(A cikket beküldte: Z00M)


Beteg a gyerek? Oldd meg!
Mi történik, ha gyermeked beteg? Főnököd miképpen reagál a problémára? Legtöbbször válaszút elé kerül a nő és sajnos egyedül marad a mindíg ismétlődő problémával! Kire bízza a gyermeket, hogy mindenki elégedett legyen? »
Anya vs. dolgozó nő! Hogy is lehet ezt összeegyeztetni?
Mindig is volt állásom, volt, hogy egyszerre több is. Úgy érzem, hogy egy fiatal, egészséges, tanult ember nem engedheti meg magának, hogy naphosszat otthon lógassa a lábát. Na meg persze nagyon-nagyon kell az a fizetés is. :) De volt valami, amire sokkal jobban... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.