Bababiztos?

Ha gyermek születik a családba, az otthonunk teljesen új megvilágításba kerül. Már nem úgy tekintünk a szobára, a bútorokra, mint gyermektelen korszakunk idején, olyan tárgyak válnak a szemünkben veszélyforrássá, amiről korábban sosem gondoltuk volna. A gyermekek természetes kíváncsisága sokszor sodorja őket bajba, nekünk kell elég okosnak és előrelátónak lennünk ahhoz, hogy a bajokból minél többet ki tudjunk védeni és meg tudjunk akadályozni.

Minden évben gyerekek százai kerülnek kórházba otthoni baleset következményeképp. Ne várjuk meg, amíg valamilyen katasztrófa történik, értékeljük újra tárgyainkat, helyiségeinket, immáron kisgyermekes szülő szemmel!
Már nagyon sokféle kütyü és eszköz lehet segítségünkre ebben, de ne feledjünk, a legnagyobb védelmet mi magunk biztosíthatjuk azzal, hogy szemmel tartjuk a csemeténket!

A balesetek leggyakoribb módja, hogy a gyermek leesik valahonnan. Ha elkezd a kicsi mászni, alakítsunk ki olyan helyeket, ahol ezt balesetveszély nélkül megteheti. Mindenképpen kerüljenek külön felszerelt gyermekbiztonsági kapuk a lépcsők tetejére!
A szőnyegek alá kerüljenek csúszásmentesítő gumik! Az éles sarkokra ragasszunk élvédőket, sarokvédőket, megelőzendő a koponya vérzéses sérülését!

A lógó zsinórok is nagy veszélyt jelentenek, a gyermek fulladását okozhatják! A függönyök behúzó zsinórjait például olyan magasra kell feltenni, hogy a gyerek számára elérhetetlen legyen. A falilámpák lelógó vezetékeit a falhoz kell rögzíteni. Sajnos nem olyan rég olvastam róla, hogy Amerikában egy kisbaba felakasztotta magát egy, az ágya mellett lógó lámpa zsinórjára... :(

Az üvegajtókra kerüljön valamilyen matrica, hogy emlékeztesse gyermekünket arra, hogy bár átlátszó a felület, ott egy üveg található.

Az ablakokra nagyon kell figyelni! Most már kapható olyan felszerelhető kis szerkezet, ami megakadályozza az ablak szélesebbre nyitását, kitárását. Ha egy kisgyermek kiesik egy földszintes ház ablakából, már akkor is komolyabban megsérülhet, hát még emeletes panelházak ablakainál... belegondolni is rossz! Az ablakok alatt soha ne legyenek felmászásra alkalmas tárgyak!

A konnektorokba már többféle védőelemet is választhatunk. Van olyan, amibe csak elfordítással tudjuk beledugni az elektromos eszközöket, de olyan is kapható, amit használat esetén ki kell venni. Mindegy milyen, csak legyen! A gyerekek előszeretettel dugdosnak minden lyukba tárgyakat, áramütést is szenvedhetnek, ha nem vagyunk elég éberek és előrelátóak!

Számunkra hétköznapi eszközök is okozhatnak bajt, ha gyerekkezekbe kerülnek. Kés, olló, tű, de akár egy gémkapocs vagy egy nylon zacskó is! Az ilyeneket zárt helyen kell tartani.

A tűz és a forró folyadékok nagyon komoly sérüléseket okozhatnak. Nézzük át a lakásunkat, mit tehetünk ezek kivédésére. A tűzhely gombjaira kaphatóak felszerelhető védő búrák, így nem fog hozzájuk férni, nem tudja bekapcsolni a gázt, vagy a főzőlapot. A tűzhely elé szerelhető egy kis védőrács, hogy ne tudjon onnan a forró edényhez, vagy a lánghoz érni.
Ha kandalló van (és használjuk is), gondoskodni kell annak elkerítésétől, hiszen a tűz, vagy a forró üveg érintése azonnal bajt okoz.
A gyufa, az öngyújtó mindig legyen elérhetetlen helyen!

... és ha mégis baj történt?

Ha mégis valamilyen sérülés érte a gyermeket, akkor tudunk higgadtak maradni, ha felkészültek vagyunk! Ehhez legyen egy elsősegély doboz, ami vész esetére mindent egyben tartalmaz és csak fel kell kapni, legyen látható helyre kitéve az összes olyan telefonszám, amit vészhelyzet esetén felhívhatunk (gyermekorvos, helyi sürgősségi, mentőszolgálat, tűzoltóság, toxikológiai ügyelet, közeli kórház, stb.), legyünk tájékozottak a gyermeksérülések terén (pl. Gondos szülők gyermekelsősegély könyve), legyünk vele tisztában, milyen esetekben kell feltétlenül szaksegítséghez fordulni és akkor pontosan kit kell felhívnunk!

Mi is voltunk gyerekek. Személy szerint engem is több kisebb baleset ért, ismerjük milyen ez. A legjobb érzés olyankor, ha a szüleinken látjuk, tudják, mit kell tenniük.
A legfontosabb az előrelátás és az odafigyelés! Gondoljátok át, nem árt. :)
(A cikket beküldte: pep89)Első a gyerek biztonsága!
Sajnos történnek mindannyiunkkal balesetek és minél nagyobb egy gyerek, annál több dologra kell odafigyelni. A következő cikk is erről szól, hogyan kerülhetjük el (ha ez lehetséges) a baleseteket. »

Alapozó terápia - Tündérvarázslatok a fejlesztőben
Hajni valahogy varázsol. Ez biztos. :) A gyerekek játszanak, tornáznak, mondókáznak, énekelnek, FIGYELVE TANULNAK. Miért írom nagybetűkkel ezeket a szavakat? Mert egy figyelemzavaros kisgyerek szülőjeként tudom, hogy ezeket nem egyszerű elérni. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.