Kategória: Egyebek az anyaságról

Béranyaság - Dajka anyaság Magyarországon

A béranyaság Magyarországon nem bűncselekmény, bár nem is engedélyezett, amennyiben külföldön elvégeztetik a beavatkozást a meddő házaspár és az általuk választott béranya, és utána hazajönnek, nem vonhatóak Magyarországon büntetőeljárás alá. A mesterséges megtermékenyítés ilyen formában Magyarországon (magyar kórházakban, magyar orvosok által, stb.) jogszerűen nem végezhető el.

Egy igen érdekes, egyben kényes témát szeretnék érinteni...sajnos a rá vonatkozó jogszabály után hiába futottam, nem találtam, egy ügyvéddel beszéltem erről és Ő utánanézett, azt mondta, 1999-ben majdnem meglett a jogszabály, de a hatályba lépés előtt visszavontak mindent.

Mióta tudom és átélem, milyen az anyaság - és látom azokat a párokat, asszonyokat, akik ezt nem élhetik át -, a szívem megszakad.
Nagyon sokat gondolkodtam és utána is néztem ennek, olvastam jogi nyilatkozatokat, olvastam fórumokat és ezek után több szempontot szeretnék megvizsgálni, bejárni (több szem többet lát).

1. VAN MEGOLDÁS?
Tehát ahogy írtam (így találtam én is), Magyarországon a béranyaság nem bűncselekmény, mégsem végezhetik magyar orvosok, magyar kórházakban.
Németországban, Romániában, Ukrajnában és a világ sok más országában mégis engedélyezett, persze a hozzá tartozó jogszabályok betartásával, tehát, ha egy gyermektelen házaspár talál egy béranyát, akkor külföldön elvégezve a beültetést (és ha jól értelmeztem, a juttatást is ott fizetik), akkor nincs következménye, sem semmi akadálya annak, hogy Magyarországon a házaspár örökbe fogadja a gyermekét.

2. KI ALKALMAS BÉRANYASÁGRA?
Egyértelműnek tűnik, hogy a béranya nem sajnálatból vagy a gyermektelen házastársak szép szemeiért vállal egy terhességet! Mégis belegondolnak azok a nők, akik erre vállalkoznak, hogy miután a gyermek 9hónapon át növekszik, élnek meg együtt jót és rosszat egyaránt, majd amikor az anya megszüli, el tud-e szakadni a gyermektől?
A baba elvileg nem az övé, hanem a házaspáré, a Béranya csak kihordja a terhességet, ám mégis dönthet úgy, hogy nem adja oda a babát?
Hogyan lehetne kiszűrni, kik alkalmasak a béranyaságra és kik nem?
Vagy a házaspárok a sok vizsgálat, sikertelen lombik programok, inszeminációk és vetélések után még azt is képesek lennének végig csinálni egy idegen nővel, hogy esetleg az meggondolja magát?
Könnyű átadni másnak egy gyermeket?

3. MI A KÜLÖNBSÉG DAJKA ÉS BÉRANYA KÖZÖTT?
Ha jól olvastam utána, a dajka anya a terhességet ingyen vállalja, csak a terhesség költségeit fizetik az örökbefogadó szülők (vizsgálatok, fogadott orvos...stb.) - tehát az anya azért nem kaphat pénzt, mert minimum 9 hónapra kiesik a munkaképesek köréből, mert "átadja méhét" egy nemes cél érdekében.
Béranya pedig egyértelműen fizetséget kér, olvastam olyanról, aki 5 milliót kért... Sok? Vagy nem? Megéri ez a házaspároknak? Mégis megvehető egy terhesség, egy gyermek?
Na de ne kanyarodjunk el a lényegtől. Dajka anyát egyértelműen ezek szerint a rokoni vagy nagyon közeli barátságokból lehet keresni, míg béranyát az ember akárhonnan is előkeríthet juttatások fejében...igen ám, de iszonyat sok procedúrán kell végig menniük az örökbefogadó szülőknek, hogy meg is kaphassák a babát.

4. HOL TALÁLHATÓK BÉRANYÁK?
Ma már nem nehéz terhesség vállalásra szép összeg ellenében vállalkozó kedvű nőket találni, akár újsághirdetésekben, már fórumokon keresztül is, hát az internet, ez utóbbi talán a legjobb hely.

5. MILYEN LEGYEN A BÉRANYA?
Többségében nehezebb sorsú nők vállalnak béranyaságot, hogy a családjukat kihúzzák az anyagi problémákból, hiszen egy anya mindent megtenne a gyermekei biztos jövőjéért...
De mégis azok a párok válogathatnak, akik minden áron babát szeretnének?
Érdemes meggondolni, hogy egy dohányzó vagy nem dohányzó hölgyet keresnek...életvitele rendezett legyen-e? Pszichésen is meg kell felelnie, hiszen a terhesség után oda kell tudnia adnia a babát! Olvastam olyan eseteket is, ahol a béranya meggondolta magát, mivel nem is gondolta, hogy ennyire nehezen válna meg a picitől!

Azt hiszem, a pénzt leszámítva teljesen egyforma a béranyaság és a dajka anyaság, a terhességet vállaló asszonynak ki kell hordania egy babát, mindent megtenni, ami a terheséggel jár, majd megszülni és örökbe adni azt az apró kis csöppséget, aki 9 hónapon keresztül fejlődött benne.
Akár a pénz, akár a segítőkészség a mozgató rugója, elválni a kisbabától nagyon nehéz...

Mindenki véleményét és meglátását szeretettel várom!
(A cikket beküldte: Szindy&Béci)Alapozó terápia - Tündérvarázslatok a fejlesztőben
Hajni valahogy varázsol. Ez biztos. :) A gyerekek játszanak, tornáznak, mondókáznak, énekelnek, FIGYELVE TANULNAK. Miért írom nagybetűkkel ezeket a szavakat? Mert egy figyelemzavaros kisgyerek szülőjeként tudom, hogy ezeket nem egyszerű elérni. »
Amit tudnia kell egy nagycsoportos gyermeknek a számokról, és amit nem
A XXI. századi szülőket gyakran nyugtalanítja az a gondolat, ha az első osztályt kezdő gyermekük még nem tud számolni. Főként akkor ijednek meg, ha a játszótéren a nagycsoportot kezdő gyermek anyukája arról áradozik, hogy az ő kis tündérbogárja egytől húszig... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.