Csecsemők ortopédiai szűrése ultrahangvizsgálatokkal

Csecsemők ortopédiai szűrése ultrahangvizsgálatokkal Kedves Kismama! Dr. Hibbey Csaba ortopédsebész főorvos vagyok. Jó tizenöt évvel ezelőtt, hazánkban az elsők között kezdtem el foglalkozni a csecsemők ortopédiai szűrését kiegészítő ultrahangvizsgálatokkal is. Az elmúlt években több ezer csecsemőt és – más ortopédiai jellegű panaszok miatt – gyermeket és felnőttet vizsgáltam és gyógyítottam.

Engedje meg, hogy elsők között gratuláljak Önnek és párjának abból az alkalomból, hogy gyermekük született!

Bizonyára sok hasznos tanácsot kaptak már házi gyermekorvosuktól és védőnőjüktől. Én most – ortopéd szakorvosként – arra szeretném felhívni a figyelmüket, milyen mozgásszervi problémák adódhatnak azok alatt az évek alatt, amíg az Ön ölében békésen szuszogó csecsemő nagylánnyá vagy nagyfiúvá serdül.


Az anyaméhben az utolsó időszakban a babák egy része nehezen fér el, ezért nem tud annyit mozogni, amennyit szeretne. Ez is az oka lehet annak, ha nem fejlődik kellőképpen a csípője, esetleg csípőficam alakul ki. Erre utaló jel lehet, ha a baba combjain a redők száma egymástól eltérő, vagy a csípők egyik vagy mindkét oldalon viszonylag nehezen mozgathatók, azaz kötöttek. Előfordulnak „néma” esetek is, amikor a csípő fejletlenségét vagy ficamát szabad szemmel nem lehet megállapítani. Ezért, mi ortopédusok valamennyi baba szüleinek javasoljuk, hogy gyermeküket - még mielőtt betölti a hathetes kort - vigyék el ultrahangos szűrővizsgálatra is. Optimális esetben a klasszikus ortopédiai szűrés és az ultrahangvizsgálat egyszerre történik meg, így nem kell Önnek a babát háromszor is utaztatnia (először az ortopédiai vizsgálatra, aztán az ultrahangra, aztán a lelettel vissza az ortopédushoz.) Az ultrahangot Ön jól ismeri, hiszen terhessége alatt orvosa többször is használta arra, hogy a magzat megfelelő fejlődéséről megbizonyosodjon. Tudja róla, hogy veszélytelen és jó szakember kezében nagy segítség sok betegség kiszűrésére.

Ha a hathetes korban vagy kicsit korábban elvégzett szűrővizsgálaton az orvosa nem talált kóros eltérést, gyermeke megfelelő mozgásfejlődése érdekében nincs más teendője, mint hagyni őt forogni, ülni, mászni. Semmit sem szabad erőltetni, nem kell ültetni vagy járatni a gyermekét, ő érzi, amikor olyan fejlett az izomrendszere, hogy ezeket a tevékenységeket biztonsággal végezheti. A kicsik egy részénél előfordul, hogy a lábfejük befelé vagy kifelé fordul. Annak az eldöntése, hogy ez kóros-e, az ortopéd orvos feladata. Forduljon hozzá bizalommal!

Kisgyermek és kisiskoláskorban, sőt, később is a gyerekek egy része lúdtalpas. Ennek sokféle oka lehet, és az eltérés sokféle módon korrigálható. Szakembernek érdemes döntenie arról, be kell-e avatkozni, és, ha igen, hogyan a láb fejlődésébe. Hasonló a helyzet a gerincferdüléssel is. Ha az enyhébb formáját kezeljük, megelőzhetjük a súlyos deformitásokat.

Kedves Asszonyom!

Ha kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban vagy szeretné elhozni gyermekét egy komplex – ultrahangos diagnosztikával kiegészített – vizsgálatra, várom budaörsi vagy tatai, mindkét városban jól megközelíthető helyen lévő magánrendelésemen. Természetesen az idősebb testvérét vagy a család felnőtt tagjait is szívesen látom, ha bármilyen csípő-, derék-, váll- , kéz-, láb- vagy térdfájdalommal küzdenek.

Bejelentkezni a 70/298-13-85-es telefonszámon lehet.

Kérdéseit, észrevételeit a hibbey@chello.hu e-mail címen is várom.

Köszönöm megtisztelő figyelmét.
Dr. Hibbey Csaba
gyermek- és felnőtt ortopédsebész főorvos,
ultrahang-diagnosztaMagánrendeléseim:

Budaörs, Szabadság út 14.

Hogyan találhat ide?
Autóval: akár Budapest, akár Győr felől érkezik, a budaörsi Tesco áruháznál lévő körforgalmi felüljárónál Budaörs irányába kell kijönnie. A Károly király útra jut, ezen végig kell mennie. El fog haladni a Retz Bútoráruház mellett (jobbra látja majd), és néhány méter után ismét egy körforgalom következik. Jobbra az első kijáratnál jöjjön ki, Budapest felé. Ez már a Szabadság utca. Ahogy halad tovább Budapest irányába, bal oldalon látja majd a művelődési ház épületét. Addig kell mennie, amíg jobbra egy lakberendezési – konyhafelszerelési - üzletet talál. Vele majdnem szemben balra be kell hajtanai egy parkolóba. A bal oldalon lévő házak egyikének földszintjén a CsekeMed magánrendelőt keresse. Kérem, csöngessen be!

Autóbusszal Budapestről: A Móricz Zsigmond körtérről induló fekete vagy piros 40-es autóbusszal tud kijutni Budaörsre. A Templom tér megállónál kell leszállnia.


2. Tata, Capricornus Patika (Fazekas utca 3.)

Hogyan találhat ide?
Autóval: az M1-es autópálya tatai lejárójánál kell lejönnie. A tescos körforgalomnál egyenesen haladjon tovább a kétsávos, majd négysávossá bővülő úton. A Penny áruháznál kell jobbra bekanyarodnia, és végigmenni egy kanyargós útszakaszon. Az út a Fazekas utcába torkollik. Az utca elején jobbra egy nagy, sárga épület a patikáé, ahol orvosi rendelők is vannak.

Bejelentkezés: 06-70-621-15-14


Képek a budaörsi szakrendelésről:Képek a tatai szakrendelésről:Egy pár elnyűtt papucs
Úgy vélem, a szülés utáni depresszióról sokkal többet kellene beszélni. Első kislányunk születése után kemény próbatétel volt számomra ez az állapot. És most, második kislányunk születése után sajnos újra "meglepett". Igyekszem javítani az állapotomon. Kavargó... »
És hinni akarom, hogy ez így is lesz
..."Némán elkísérnéd felhőkön át, De az ég kapuját nem lépheted át. Engedd el, mennie kell, Hiszen ő a földnél jobbat érdemel. Így jó, nem éred el, De átölel majd, ha jó leszel."..... (Mester Tamás) »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.