Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Egy falat a babának, egy falat a mamának – 20 éve segít a Gézengúz Alapítvány

Egy falat a babának, egy falat a mamának – 20 éve segít a Gézengúz Alapítvány Minden anyuka aggódik a szülés előtt, hogy vajon egészséges lesz-e a kisbabája. Sajnos nem mindenki jöhet el a kórházból megkönnyebbült sóhajjal. Magyarországon például igen magas a korán érkező babák aránya. A koraszülöttség pedig mindig hordoz magában veszélyeket. Van, amikor már rögtön a születés után látszanak a sérülés jelei, de van, amikor csak később vesszük észre az apró jeleket, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben. A születési károsult csecsemők és családjuk megsegítésére jött létre 20 évvel ezelőtt a Gézengúz Alapítvány.

Az alapítvány egy nappaliból indult, ahol dr. Schultheisz Judit, gyermekorvos felkarbénulással született babája fejlesztésére kísérletezett ki újabb és újabb módszereket. Annyira látványos volt a fejlődése azokhoz a kicsikhez képest, akiket a hagyományos módszerekkel dolgozó helyeken kezeltek, hogy egyre többen fordultak tanácsért a doktornőhöz. A nappaliból így váltottak egy III. kerületi bölcsőde egy termébe, majd Budakalászon és Győrött alakultak központok. Mit jelent egy központ? Nagy fehér épület sok fehér rendelővel? Nem. Sokkal inkább hasonlít egy nagy családi házhoz, amiben sok gyerekszoba van, rengeteg játékkal, sok baráttal és barátságos felnőttekkel. A gyerekeknek fel sem tűnik, hogy a háttérben komoly szakmai munka folyik, képzett és tapasztalt gyógytornászokkal, gyógypedagógusokkal és Schultheisz doktornővel. Az évek folyamán egy komplex diagnosztikai és terápiás rendszert dolgoztak ki.

A Gézengúz Alapítvány egészen enyhe tünetekkel, például apró egyensúlyproblémákkal rendelkező, vagy egyik oldalukat jobban használó kisgyermekektől egészen a halmozottan sérültekig mindenkivel foglalkozik. Egy időben észrevett és kezelt probléma megakadályozhatja például, hogy nagyobb korban dyslexia, dysgráfia vagy magatartászavarok alakuljanak ki.
A sérültségi szint befolyásolja, hogy egyéni kezelésre vagy csoportos gyakorlatokra van szükség. Egy alapos vizsgálat után, közös konzultációk eredményeként alakul ki az az egyénre szabott speciális terápia, amely a leghatékonyabban szolgálja a gyermekek fejlődését. Fontos, hogy a Gézengúznál a szülők aktív résztvevői a folyamatnak, így alkot egy egységet a gyermek, a család és a szakemberek.
A kezelések kezdettől fogva a normál fejlődésmenetű gyermekekkel együtt, integráltan történnek. Ez azt jelenti, hogy szinte minden csoportban vannak teljesen egészséges gyermekek, akik azonban szintén gyorsabban fejlődnek a gyakorlatok hatására.
Az Alapítvány nemzetközileg is elismert terápiás specialitása a korai neurohidroterápia: a korai kádas program a vízi körülmények között biztosítja az elemi mozgásminták gravitáció nélküli gyakorlását, továbbá több fajta szenzoros inger egyidejű alkalmazását. Ez a csecsemő számára egy könnyített helyzet, és a család, szülők részére is rendkívül pozitív, aktív szeretet-átadási lehetőség, amely pontos szakmai terápiás  elemeket tartalmaz.

A hidroterápia a nagyobb babák fejlesztésénél is fontos szerepet játszik, náluk már medencében végeztetik a gyakorlatokat. A hidroterápia tulajdonképpen vízi tornát, víz alatti fejlesztést jelent, és abban különbözik a babaúszástól, hogy a míg utóbbinál a lényeg a vízhez való hozzászoktatás, addig a hidroterápiánál a víz csak eszköz a mozgásformák kiváltása, és különböző mozgásszervi, idegrendszeri problémák megoldására. Lényegi különbség még, hogy a Gézengúznál több eszközt használnak, sokrétűbbek a feladatok, a képzett szakemberek pedig felismerik a fejlesztésre szoruló területeket, és célzott feladatokkal tudnak jelentős fejlődést elérni.

Szerző: Gézengúz alapítvány


Ön is segítene?
Adószámunk: 19650823-1-41
Bankszámla számunk: UniCredit 10918001-00000411-38110018
Győri bankszámlaszám: UniCredit 10918001-00000411-38110049


Tudnivalók a babaúszásról
Véleményem szerint a babaúszás a világ sok jó dolga közül az egyik. Ezek az alkalmak a babák számára mind fizikailag, mind a szülőkkel való kapcsolatépítés szempontjából fontosak. S aki ezt nem hiszi, tekintsen csak a képünkbe vizet fröcskölő kisdedek arcára,... »

Te úgyis otthon vagy a gyerekkel, ráérsz...
Anyának lenni... Hát, hogy is mondjam, elég sűrűn szívás... De az nem mindegy, hogy miért is van ez így. Talán, mert nincs empátia, nincs tisztelet és lassan az anyák megtűrt tagjai eme csodálatos világnak. De vajon miért alakul ez így és a nőtársaink is miért... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.