Egyedül hagyni egy gyereket az autóban?!

Új-Zélandban egy család megállt autójával szokásos szombat délelőtti bevásárlásához egy pláza parkolójában.
Csak a véletlennek köszönhető, hogy észrevették a mellettük álló autóban a békésen alvó babát. Felnőtt nem volt mellette, az autó be volt zárva.


Akkor hökkentek csak meg igazán, amikor a babára tett papírcetlit is elolvasták. Ez állt rajta:

"Anyukám bement vásárolni a plázába. Kérem, hívja fel az alábbi telefonon, ha szükségem van bármire..."


Felháborító!

- "Vártunk még pár percet, hátha feltűnik a baba édesanyja - montda el egy tanú -, de nem bukkant fel. A feleségem egy tapodtat sem akart mozdulni a baba mellől. Végül felhívtuk az anyát a megadott telefonszámon."

Akinek van kisbabája, tudja, mennyire értékes idő az, amikor békésen szundikál. Milyen nehéz, amikor az autó első döccenésére elalszik és pár perc múlva a célállomásnál mégis ki kell venni. Nehéz, de -remélem- ennek ellenére kevés anya vetemedik ilyen tettre, hogy ott hagyja egyedül a csecsemőjét egy autóban! Bármennyire fáradt, elcsigázott is valaki, ennyire felelőtlen nem lehet!

A kocsi könnyen felmelegedhet, a baba hőgutát kaphat, gyorsan kiszáradhat. Ha odakint 24-25 fok van, 20 perc után már akkor is 40 fok lehet odabent! Nem megoldás, hogy nyitva hagyjuk az ablakot, hiszen az előbbi veszély ugyanúgy fennáll.
Több helyen előfordult már, hogy míg a szülő beugrott a boltba, a gyermekét az autóval együtt elvitték...

Az új-zélandi esetnél a rendőröket is kihívták. Úgy gondolom, nagyon helyesen tették! Az anyát 2000 dollárra büntették, amiért kiskorú gyermekét felügyelet nélkül hagyta.


Hogy mi a helyzet Magyarországon? Te megtennéd-e?
Ezen az oldalon felmerült a kérdés. Idéznék a válaszokból, bár a nagy többség hozzám hasonlóan, sosem hagyná a gyermekét felügyelet nélkül a járművében, de ilyenek is vannak:

"Ritkán előfordul hogy beugrom valahova pár percre (max. 5-re). Mondja is, hogy megvár mert nem akar bejönni. Hőgutában, mínuszban természetesen nem hagyom kint.
6 éves. Természetesen vannak a szuper anyukák, akik minden körülmények közepette tökéletesek.
Na, rájuk nem szabad figyelni, mert a vesédet is kiennék, mint a varjak, csakhogy bebizonyítsák náluk tökéletesebb nincs!"

"Igenis vannak helyzetek, amikor kicsit félre kell tenni a félelmeket. Különben a házból nem lehetne kimozdulni, mert bármikor bármi történhet.
Ma például ebédet vettem. Nyolc lépésre álltam meg a kifőzdétől. Kisfiam megvárt a bezárt autóban. Kb. Három percet voltam bent.
Nekem emiatt nincs lelkiismeret furdalásom. De a határ az öt perc. Tehát teljes bevásárlásra nem hagynám kint."

"Tavaly a karácsonyi őrületben az egyik nagyáruház parkolójában feltűnt, hogy egy autóban alszik egy 3-4 év körüli gyerek. Körülnéztem, sehol-senki, vártam hátha csak visszatolta a kocsit (bár annyi időre sem hagynám ott a gyerekeimet, főleg ha nem látok rájuk).
A motor járt, az ajtók zárva voltak, az autó pedig elég messze volt a parkolóban a főbejárattól.
Nekem egyszerűen nem volt szívem otthagyni azt a gyereket, így bemondattam a hangosbemondóba a rendszámot. 2x is újra bemondták, mire halál nyugodtan megjelent az apuka (akkor már kb. 20-25 perce álltam a kocsi mellett), hogy mi a gond.
Kulturáltan elmagyaráztam neki, hogy ha nem tudná, ez rettenetesen felelőtlen dolog, mert sajnos manapság bármi történhet, de az volt a válasza, hogy a gyerek be van tanítva mindenre... Azt már csak finoman említettem meg neki, hogy még törvénybe is ütköző, amit tesz, de pont lesz.rta.
Alvásidő volt, hát aludt a gyerek. Ja, hogy egy autóban egyedül, amíg ő elintézi a karácsonyi bevásárlást, semmi gond!
Legszívesebben feljelentettem volna amúgy, de nem akartam még jobban beleütni az orromat. Megtettem azt, amit ha nem teszek meg, a lelkiismeretem nem hagyott volna nyugodni, de sajnos valószínűleg semmire sem mentem vele, tudom...
Istenem, de sok hülye van, akinek még aranyhalat sem engednék tartani, nemhogy gyereket nevelni!"


Végül íme egy megrázó videó. Nem igaz történet, épp olyan kampány részeként forgatták le, ami felhívja a figyelmet erre a témára. Azt hiszem, aki ezt végignézi, azt nem fog megfeledkezni róla:

(A cikket beküldte: kismamó)Alázattal és nem megalázva
Hogyan neveljünk boldog gyermeket?Az első nyári napok a diákok számára a számvetés időszaka. Véget ért egy iskolaév. Osztályozás, értékelés, öröm, bánat, fogadkozás váltja egymást. Nem mindenkinek adatik meg az iskolai siker. Nem mindenkinek sikerül szert tenni... »
Mit néznek a mesecsatornákon kisfiaink, kislányaink?
Kisfiam nemrég ért abba a korba, hogy egyre inkább követeli a mesét a tévéből. Beszélni még nem beszél ugyan, de ha hirtelen eszébe jut a dolog, akkor már pattan is fel a tévével szemben felállított kanapéra, és mutogat a tévé felé. Mi pedig kénytelenek vagyunk... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.