Kategória: Dalok, mesék, versek

Egyszer volt, hol nem volt…

Egyszer volt, hol nem volt… Emlékszel? Gyerekkorodban sok-sok mese kezdődött ezzel. Ha emlékszel, akkor te is tudod, hogy milyen fontos, milyen jó érzés meséket hallgatni. A mese, amit hallgatunk sok-sok gondolatot, képet ébreszt. Fejlődik a képzeletvilág, színesebb érdekesebb lesz minden.
És ami még nagyon fontos, hogy a szülővel együtt töltött idő is nagyon sokat számít. Összebújni, együtt lenni a rohanó hétköznapokban nagyon nehéz, így egy-egy mese elolvasása, még ha rövid, akkor is nyugalmat és felüdülést jelent szülőnek és gyereknek egyaránt.


Meseolvasás közben lehet kérdezni és válaszokat kapni. Lehet ismételni, ha valami tetszett. Habár a mesék szövege mellett gyakran vannak képek a fantázia mégis szabadabban szárnyal. Kicsi lányom nagyon szereti a meséket és már nagyon hamar (kb. másfél éves volt) egészen hosszú meséket olvastam neki, mert az ő korosztályának való könyvek már nem nagyon érdekelték. Viszont éppen azért, mert még pici volt, a fantáziája viszont nagy, meg kellett válogatnom a könyveket, amiket olvastam. Számára a farkas sokkal félelmetesebb volt, mint én gondoltam, vagy például az is, hogy Micimackó beszorult Nyuszi odújába.
Akkor elraktam azokat a könyveket, amik megrémítették. Viszont most már óvodás nagylányom van, akinek viszont muszáj tisztában lenni az őt körülvevő világ problémáival, meg kell tanulni a jó és a rossz közötti különbséget. Így ismét elővettük a rég elfeledett könyveket. Most már sokkal könnyebb, mert már jóval érettebb ezekhez a mesékhez. Mindez megtanított engem is arra, hogy minden mesének megvan a maga ideje. Nem szabad siettetnünk az időt! Időközben komolyabban kezdtem el foglalkozni a mesekönyvekkel. Felhasználom tapasztalataimat és tudásomat, hogy mindenkinek a megfelelő, korban hozzá illő mesét, gyerekkönyvet tudjam ajánlani.
Gyerekeimmel együtt kezdtem felfedezni a különleges mesekönyveket is legyen szó angol vagy magyar mesekönyvről. Először a kukucskás és tapintós mesekönyvek voltak a nagy kedvencek, majd mint különleges mesekönyv a mágneses könyvek következtek. Főleg kicsi fiamnál, aki kevésbé volt olvasásra fogható. Kukucskálás élménye, megérinthet egy különleges felületet, vagy éppen „odaragaszthatja” a mágnest a könyv felületére, mind-mind különleges olvasásélményt adott számára és segítette a továbblépésben.


Kukucska- és tapintós mesekönyvek

Először is ezek az általában keménytáblás mesekönyvek alapvetően kicsiknek ajánlott kiadványok. A lapokat nem tudják összegyűrni, eltépni. Kicsiknek ajánlott mivel a képek színesek, gazdagon illusztráltak viszont a hozzá tartozó szövegek legtöbbször rövidek és egyszerűek. Alapszavakat használnak, hogy a legkisebbek is megértsék.
A kicsik szeretnek elbújni és azt is szeretik, ha valaki elbújik előlük. Ezen elv alapján működnek a kukucskakönyvek is. Egy kis fül, mely mögött valaki vagy valami rejtőzik nagy élményt jelent a gyerekeknek. Sokkal izgalmasabb, érdekesebb a mese ezáltal.
A másik, amit minden anyuka ismer, hogy a gyerekek amit lehet megfognak, megérintenek (még ha nem is szabad). Így ismerik meg az őket körülvevő világot.
A tapintós mesekönyvek pontosan ezt az igényt elégítik ki. A különlegesen kiképzett felületek, melyeket meg lehet simogatni, vagy egy recés gumikerék, amit szintén meg lehet érinteni a mesekönyvben a tanulást is segíti, amellett hogy nagyon jó játék!


Usborne touchy-feely books - That's not my princess... - angol mesekönyv

Milyen egy hercegnő fejdísze? Csak érintsd meg és megtudod! Ez az angol tapintós mesekönyv élmény, tanulás és játék egyszerre. A könyv egyszerű angol szavakat használ, amit könnyű megjegyezni.


Mágneses mesekönyvek

Szintén a különleges mesekönyvek sorát gazdagítják a mágneses mesekönyvek. Ezek is keménytáblásak viszont a mágnesek miatt a kiadók általában három év fölött ajánlják (lenyelés veszélye miatt). Ezeket a mesekönyveket úgy kell elképzelni, hogy a könyvek felülete arra van kiképezve, hogy a mágnesek könnyedén hozzátapadjanak. Vannak olyan típusúak, melyeknél egy szinte teljesen üres képbe kell beilleszteni a mágnest. Ez fejleszti a képzelőerőt, minden alkalommal új és új történetet lehet kitalálni és e szerint alakítani a mágneseket.


A kisvakond és barátai (Móra Mágneskönyvek)- magyar mesekönyv

Vannak olyan típusúak, melyeknél van egy alaptörténet és ehhez kapcsolódóan kell a mágneseket a megfelelő helyre beilleszteni. Ezek általában szülői segítséget igényelnek, kicsit olyan mintha egy újra és újra használható foglalkoztató volna.
Ilyen Kisvakond mágneses mesekönyve is.

A sorozat kötetei: A kisvakond zenekara; A kisvakond közlekedik; A kisvakond dolgozik


Mondókáskönyvek

A különböző versek, ritmusok, mondókák az anya gyerek kapcsolatnak ősi elemét jelentik. Minden korban fontosak voltak a mondókák, melyek az anyanyelv elsajátítását is segítik. Az állandóan ismétlődő szavak, mondatok könnyedén rögzülnek, hamar meg lehet őket tanulni. Segítik a mindennapokat, könnyebbé és a gyerekek számára is érdekesebbé tehetik. Az altatódalokat pedig kimondottan fontosnak tartom. A lefekvés előtti együttlét a különböző dallamok megnyugtatják, elcsendesítik a kicsiket.


Moldoványi Zsuzsa - Pásztohy Panka: Hóc, hóc, katona Bölcsődések verseskönyve

Ez egy olyan verseskönyv, mely rengeteg ismert és kevésbé ismert mondókát, rigmust és verset tartalmaz.
A versek melletti színes, kedves rajzokat pedig jó nézegetni mesehallgatás alatt.


Minden gyerek más, mint minden ember. Ahhoz, hogy választani tudjunk a sok-sok csodaszép mesekönyv közül ismerni kell a gyermeket. Mi az ami érdekelheti, mit hallgat szívesen. De a lényeg, hogy minden gyerek szereti a meséket, csak ismerni kell a hozzá vezető utat!
(A cikket beküldte: Babybooks)


Városi Emese: Éva naplója
Tedd a kezed a szívedre, és játssz velem! Képzeld azt, hogy egyedül vagy a világban. Nincs lakásod, szívességéből laksz egy ócska szobában, ahol még bútor sincs, és amiért többet dolgozol, mint hat másik ember együttvéve. »
Túlélni a lehetetlent
Volt egy fiú aki nagyon kíváncsi volt arra, hogy van e élet a halál után. Ő már tudja ,mi még nem. De valamit én tudok jobban nála: túlélni a lehetetlent! A történetet minden szülőnek, ajánlom akinek kamaszkorú gyermeke van. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.