Kategória: Dalok, mesék, versek

Egyszer volt, hol nem volt…

Egyszer volt, hol nem volt… Emlékszel? Gyerekkorodban sok-sok mese kezdődött ezzel. Ha emlékszel, akkor te is tudod, hogy milyen fontos, milyen jó érzés meséket hallgatni. A mese, amit hallgatunk sok-sok gondolatot, képet ébreszt. Fejlődik a képzeletvilág, színesebb érdekesebb lesz minden.
És ami még nagyon fontos, hogy a szülővel együtt töltött idő is nagyon sokat számít. Összebújni, együtt lenni a rohanó hétköznapokban nagyon nehéz, így egy-egy mese elolvasása, még ha rövid, akkor is nyugalmat és felüdülést jelent szülőnek és gyereknek egyaránt.


Meseolvasás közben lehet kérdezni és válaszokat kapni. Lehet ismételni, ha valami tetszett. Habár a mesék szövege mellett gyakran vannak képek a fantázia mégis szabadabban szárnyal. Kicsi lányom nagyon szereti a meséket és már nagyon hamar (kb. másfél éves volt) egészen hosszú meséket olvastam neki, mert az ő korosztályának való könyvek már nem nagyon érdekelték. Viszont éppen azért, mert még pici volt, a fantáziája viszont nagy, meg kellett válogatnom a könyveket, amiket olvastam. Számára a farkas sokkal félelmetesebb volt, mint én gondoltam, vagy például az is, hogy Micimackó beszorult Nyuszi odújába.
Akkor elraktam azokat a könyveket, amik megrémítették. Viszont most már óvodás nagylányom van, akinek viszont muszáj tisztában lenni az őt körülvevő világ problémáival, meg kell tanulni a jó és a rossz közötti különbséget. Így ismét elővettük a rég elfeledett könyveket. Most már sokkal könnyebb, mert már jóval érettebb ezekhez a mesékhez. Mindez megtanított engem is arra, hogy minden mesének megvan a maga ideje. Nem szabad siettetnünk az időt! Időközben komolyabban kezdtem el foglalkozni a mesekönyvekkel. Felhasználom tapasztalataimat és tudásomat, hogy mindenkinek a megfelelő, korban hozzá illő mesét, gyerekkönyvet tudjam ajánlani.
Gyerekeimmel együtt kezdtem felfedezni a különleges mesekönyveket is legyen szó angol vagy magyar mesekönyvről. Először a kukucskás és tapintós mesekönyvek voltak a nagy kedvencek, majd mint különleges mesekönyv a mágneses könyvek következtek. Főleg kicsi fiamnál, aki kevésbé volt olvasásra fogható. Kukucskálás élménye, megérinthet egy különleges felületet, vagy éppen „odaragaszthatja” a mágnest a könyv felületére, mind-mind különleges olvasásélményt adott számára és segítette a továbblépésben.


Kukucska- és tapintós mesekönyvek

Először is ezek az általában keménytáblás mesekönyvek alapvetően kicsiknek ajánlott kiadványok. A lapokat nem tudják összegyűrni, eltépni. Kicsiknek ajánlott mivel a képek színesek, gazdagon illusztráltak viszont a hozzá tartozó szövegek legtöbbször rövidek és egyszerűek. Alapszavakat használnak, hogy a legkisebbek is megértsék.
A kicsik szeretnek elbújni és azt is szeretik, ha valaki elbújik előlük. Ezen elv alapján működnek a kukucskakönyvek is. Egy kis fül, mely mögött valaki vagy valami rejtőzik nagy élményt jelent a gyerekeknek. Sokkal izgalmasabb, érdekesebb a mese ezáltal.
A másik, amit minden anyuka ismer, hogy a gyerekek amit lehet megfognak, megérintenek (még ha nem is szabad). Így ismerik meg az őket körülvevő világot.
A tapintós mesekönyvek pontosan ezt az igényt elégítik ki. A különlegesen kiképzett felületek, melyeket meg lehet simogatni, vagy egy recés gumikerék, amit szintén meg lehet érinteni a mesekönyvben a tanulást is segíti, amellett hogy nagyon jó játék!


Usborne touchy-feely books - That's not my princess... - angol mesekönyv

Milyen egy hercegnő fejdísze? Csak érintsd meg és megtudod! Ez az angol tapintós mesekönyv élmény, tanulás és játék egyszerre. A könyv egyszerű angol szavakat használ, amit könnyű megjegyezni.


Mágneses mesekönyvek

Szintén a különleges mesekönyvek sorát gazdagítják a mágneses mesekönyvek. Ezek is keménytáblásak viszont a mágnesek miatt a kiadók általában három év fölött ajánlják (lenyelés veszélye miatt). Ezeket a mesekönyveket úgy kell elképzelni, hogy a könyvek felülete arra van kiképezve, hogy a mágnesek könnyedén hozzátapadjanak. Vannak olyan típusúak, melyeknél egy szinte teljesen üres képbe kell beilleszteni a mágnest. Ez fejleszti a képzelőerőt, minden alkalommal új és új történetet lehet kitalálni és e szerint alakítani a mágneseket.


A kisvakond és barátai (Móra Mágneskönyvek)- magyar mesekönyv

Vannak olyan típusúak, melyeknél van egy alaptörténet és ehhez kapcsolódóan kell a mágneseket a megfelelő helyre beilleszteni. Ezek általában szülői segítséget igényelnek, kicsit olyan mintha egy újra és újra használható foglalkoztató volna.
Ilyen Kisvakond mágneses mesekönyve is.

A sorozat kötetei: A kisvakond zenekara; A kisvakond közlekedik; A kisvakond dolgozik


Mondókáskönyvek

A különböző versek, ritmusok, mondókák az anya gyerek kapcsolatnak ősi elemét jelentik. Minden korban fontosak voltak a mondókák, melyek az anyanyelv elsajátítását is segítik. Az állandóan ismétlődő szavak, mondatok könnyedén rögzülnek, hamar meg lehet őket tanulni. Segítik a mindennapokat, könnyebbé és a gyerekek számára is érdekesebbé tehetik. Az altatódalokat pedig kimondottan fontosnak tartom. A lefekvés előtti együttlét a különböző dallamok megnyugtatják, elcsendesítik a kicsiket.


Moldoványi Zsuzsa - Pásztohy Panka: Hóc, hóc, katona Bölcsődések verseskönyve

Ez egy olyan verseskönyv, mely rengeteg ismert és kevésbé ismert mondókát, rigmust és verset tartalmaz.
A versek melletti színes, kedves rajzokat pedig jó nézegetni mesehallgatás alatt.


Minden gyerek más, mint minden ember. Ahhoz, hogy választani tudjunk a sok-sok csodaszép mesekönyv közül ismerni kell a gyermeket. Mi az ami érdekelheti, mit hallgat szívesen. De a lényeg, hogy minden gyerek szereti a meséket, csak ismerni kell a hozzá vezető utat!
(A cikket beküldte: Babybooks)


Te úgyis otthon vagy a gyerekkel, ráérsz...
Anyának lenni... Hát, hogy is mondjam, elég sűrűn szívás... De az nem mindegy, hogy miért is van ez így. Talán, mert nincs empátia, nincs tisztelet és lassan az anyák megtűrt tagjai eme csodálatos világnak. De vajon miért alakul ez így és a nőtársaink is miért... »
Óvodáztatási támogatás
Egy cikksorozatot szeretnék írni a gyermekeink után igénybe vehető kedvezményekkel kapcsolatban, mert úgy látom, sokakat érint a téma. Hiánypótló dolognak tartom, hiszen napi szinten nyílnak fórumok ugyanazzal a kérdéssel kapcsolatban, a válaszok pedig nem minden... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.