Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb babás témák

Gézengúz Alapítvány – 20 éve a koraszülött és születési sérült babákért

Gézengúz Alapítvány – 20 éve a koraszülött és születési sérült babákért A Gézengúz Alapítvány fennállásának huszadik évfordulóját leginkább azzal a gondolattal ünnepelhetjük, hogy az első, koraszülött betegek éppen most illeszkednek be a felnőtt társadalomba, azok, akik Dr. Schultheisz Judit csapatának köszönhetik, hogy mára teljesebb értékű életet élhetnek.

Az alapítvány létrehozását az a személyes tapasztalat motiválta, hogy a születési sérült, koraszülött babák ellátása, terápiája, fejlesztése területén komoly hiányosság volt a magyar egészségügyben. Schultheisz Judit harmadik gyermekét rossz szülészeti döntés miatt nem császármetszéssel segítettek világra. Újra kellett éleszteni, és felkarbénulást szenvedett el, mert a karidegfonatot kiszakították a gerincvelőből. Azt mondták, hogy súlyos mozgássérült lesz, a jobb keze össze fog zsugorodni, nem tudja majd használni. Ehhez képest Dalma egyetemet végzett, és ma is a jobb kezével ír.

Holisztikus szemlélet

Schultheisz Judit holisztikus szemlélettel kívánta megváltoztatni a gyermekek terápiáját és a korai fejlesztés hagyományos útjait. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. Hitt, és a mai napig hisz abban, hogy a sikeres korai intervenció alapja a családdal való szoros együttműködés. Éppen ezért kiemelt figyelmet szentelnek a szülő-gyermek kapcsolat támogatására is. Az Alapítvány célja, hogy egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítséget nyújtson a családoknak.

Kezdetektől napjainkig

Miután Schultheisz Judit felkarbénult gyermeke a saját maga által kidolgozott gyakorlatok hatására jobban fejlődött, mint a hasonló problémákkal küzdő társai, a szülők kérték, mutassa meg, mi a titka ennek a gyors fejlődésnek. Először otthonában fogadta a szülőket, mára azonban 4 tagozata van az alapítványnak, Budakalászon (Cseppek Háza), Békásmegyeren, Győrött és Salgótarjánban. Ezeket úgy alakították ki, hogy a családok otthon érezhessék magukat, amíg kitűnően képzett szakemberek komoly szakmai munkával segítik a gyermekek gyógyulását. Az intézményi jelleget nélkülöző barátságos családi hangulat is segíti a gyermekeket és családjaikat, hogy a speciális terápiákon eltöltött órákat pozitív élményként, örömforrásként élhessék meg. Kiemelt példa erre a budakalászi Cseppek Háza.

Élen járnak a korai terápiában

Hazánkban igen magas a koraszülések aránya, korai terápiával azonban kevesen foglalkoznak. A korai terápia ugyanis nem azonos a korai fejlesztéssel. Míg az utóbbinál meglévő képességeket/funkciókat fejlesztenek, addig az előbbinél hiányzó képességeket/funkciókat alakítanak ki. A korai terápiát, azaz a hiányzó funkciók kialakítását csak csecsemőkorban lehet eredményesen elkezdeni. Minél előbb diagnosztizálják a problémát, és kezdődik el a kezelés, annál nagyobb a babák esélye egészséges társaikéhoz hasonló életre.

A Gézengúz Alapítvány pontosan ezért – a koraszülöttekkel és születési károsultakkal foglalkozó szervezetek/intézmények között egyedülálló módon - a diagnosztikai munkára, a korai terápiás elemek megfelelő egymáshoz illesztésére, illetve koraszülöttek esetében a prevencióra is nagy hangsúlyt helyez. Így már a baba első évében olyan eredményeket érnek el, amelyekre később sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem lenne lehetőség.

Egyedülálló terápiás elemek

A Gézengúznál nem egyfajta módszert követnek, hanem minden esetben a gyermek szükségléteinek megfelelően, az egyes módszerek elemeit illesztik össze, a leghatékonyabb fejlődés érdekében. Az elemek közül egészen egyedülálló, és a terápia sarokelemeinek számítanak az alapítványnál a Neuro-hidroterápia és a Huple program.

Neuro-hidroterápia

A korai „kádas program” nemzetközileg is elismert program csecsemőknek, 16-20 hetes korig. Vízi körülmények között biztosítja az elemi mozgásminták gyakorlását, a tudatos légzés-visszatartás tanítását, továbbá több szenzoros inger egyidejű alkalmazását. A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét, és koordinációját. Serkenti a testi és szellemi fejlődését. A gyakorlatokat, az alapítványban történő gyakorlás után, a szülők végzik a gyerekekkel, az otthoni fürdőkádban. Az ismerős környezet a gyermek számára biztonságot jelent, aktivizáljuk a családtagokat, ami a család összetartó erejét erősíti. Az első 5 hónap után a kisgyermekek csoportos uszodai foglalkozásokon vesznek részt.
Uszodában a neuro-hidroterápiás program folytatásán túl (sérüléstől függően) az úszás, illetve az úszó mozdulatok elsajátítása is cél.

Huple program

HUPLE® egy, Dr. Schultheisz Judit által 2006-ban szabadalmaztatott speciális mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz. Lényege, hogy a kora gyermekkortól folyamatos mozgásra és aktivitásra késztet, játékosan segít megéreztetni a testsúly tudatos áthelyezését, illetve a törzs aktív stabilizációját, ami a jó egyensúly és a harmonikus mozgáskoordináció alapja. Diagnosztikai, terápiás és fejlesztő eszközként is használható.

A HUPLE® segítségével növelhető az idegrendszer aktivitásának szintje, az éberség és a figyelem. Ebben a nyitott és aktív állapotban több inger felvételére nyílik lehetőség, így javul az idegrendszer tanulási képessége.

Mivel Magyarországon a koraszülések, és az ebből adódó sérülések száma kiemelkedően magas, nagyon nagy szükség van a fejlődő egészségügyi ellátás mellett az Alapítvány mai napig hiánypótló munkájára. Fontos küldetés számukra mind szakmailag mind emberileg felelősséget vállalni ezekért a gyermekekért. Tevékenységük azonban egyáltalán nem rentábilis, ezért szükség van támogatók segítségére.

Szerző: Gézengúz alapítvány


Ön is segítene?
Adószámunk: 19650823-1-41
Bankszámla számunk: UniCredit 10918001-00000411-38110018
Győri bankszámlaszám: UniCredit 10918001-00000411-38110049


A Suttogó -mi a könyv titka?
Amikor az első két gyerekem csecsemő volt, még nem hallottam erről a könyvről. Vagy ha hallottam is róla, semmi olyat, ami felkelthette volna a kíváncsiságomat. Ám a 3. gyerekemet várva folyton a könyv címébe ütköztem. Suttogó titkai -mi lehet ez? Mi a titka a... »

A kistestvér érkezése lelki törést okoz?
Öt éves. Értelmes, cserfes, örökmozgó. Ami a szívén, az a száján. Amikor megtudta, hogy kistestvére születik, átölelt és megköszönte. Azt mondta, régen várt már erre... most mégis történik vele valami, ami mindhármunkat megrémiszt. Van kiút? »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.