Kategória: Egyéb babás témák

Gézengúz Alapítvány – 20 éve a koraszülött és születési sérült babákért

Gézengúz Alapítvány – 20 éve a koraszülött és születési sérült babákért A Gézengúz Alapítvány fennállásának huszadik évfordulóját leginkább azzal a gondolattal ünnepelhetjük, hogy az első, koraszülött betegek éppen most illeszkednek be a felnőtt társadalomba, azok, akik Dr. Schultheisz Judit csapatának köszönhetik, hogy mára teljesebb értékű életet élhetnek.

Az alapítvány létrehozását az a személyes tapasztalat motiválta, hogy a születési sérült, koraszülött babák ellátása, terápiája, fejlesztése területén komoly hiányosság volt a magyar egészségügyben. Schultheisz Judit harmadik gyermekét rossz szülészeti döntés miatt nem császármetszéssel segítettek világra. Újra kellett éleszteni, és felkarbénulást szenvedett el, mert a karidegfonatot kiszakították a gerincvelőből. Azt mondták, hogy súlyos mozgássérült lesz, a jobb keze össze fog zsugorodni, nem tudja majd használni. Ehhez képest Dalma egyetemet végzett, és ma is a jobb kezével ír.

Holisztikus szemlélet

Schultheisz Judit holisztikus szemlélettel kívánta megváltoztatni a gyermekek terápiáját és a korai fejlesztés hagyományos útjait. A holisztikus szemléletű gyógyítás az embert egésznek tekinti, feltételezi testének, szellemének és érzelmeinek egységét. Hitt, és a mai napig hisz abban, hogy a sikeres korai intervenció alapja a családdal való szoros együttműködés. Éppen ezért kiemelt figyelmet szentelnek a szülő-gyermek kapcsolat támogatására is. Az Alapítvány célja, hogy egészségügyi, pedagógiai, pszichológiai és szociális segítséget nyújtson a családoknak.

Kezdetektől napjainkig

Miután Schultheisz Judit felkarbénult gyermeke a saját maga által kidolgozott gyakorlatok hatására jobban fejlődött, mint a hasonló problémákkal küzdő társai, a szülők kérték, mutassa meg, mi a titka ennek a gyors fejlődésnek. Először otthonában fogadta a szülőket, mára azonban 4 tagozata van az alapítványnak, Budakalászon (Cseppek Háza), Békásmegyeren, Győrött és Salgótarjánban. Ezeket úgy alakították ki, hogy a családok otthon érezhessék magukat, amíg kitűnően képzett szakemberek komoly szakmai munkával segítik a gyermekek gyógyulását. Az intézményi jelleget nélkülöző barátságos családi hangulat is segíti a gyermekeket és családjaikat, hogy a speciális terápiákon eltöltött órákat pozitív élményként, örömforrásként élhessék meg. Kiemelt példa erre a budakalászi Cseppek Háza.

Élen járnak a korai terápiában

Hazánkban igen magas a koraszülések aránya, korai terápiával azonban kevesen foglalkoznak. A korai terápia ugyanis nem azonos a korai fejlesztéssel. Míg az utóbbinál meglévő képességeket/funkciókat fejlesztenek, addig az előbbinél hiányzó képességeket/funkciókat alakítanak ki. A korai terápiát, azaz a hiányzó funkciók kialakítását csak csecsemőkorban lehet eredményesen elkezdeni. Minél előbb diagnosztizálják a problémát, és kezdődik el a kezelés, annál nagyobb a babák esélye egészséges társaikéhoz hasonló életre.

A Gézengúz Alapítvány pontosan ezért – a koraszülöttekkel és születési károsultakkal foglalkozó szervezetek/intézmények között egyedülálló módon - a diagnosztikai munkára, a korai terápiás elemek megfelelő egymáshoz illesztésére, illetve koraszülöttek esetében a prevencióra is nagy hangsúlyt helyez. Így már a baba első évében olyan eredményeket érnek el, amelyekre később sokkal nehezebben, vagy egyáltalán nem lenne lehetőség.

Egyedülálló terápiás elemek

A Gézengúznál nem egyfajta módszert követnek, hanem minden esetben a gyermek szükségléteinek megfelelően, az egyes módszerek elemeit illesztik össze, a leghatékonyabb fejlődés érdekében. Az elemek közül egészen egyedülálló, és a terápia sarokelemeinek számítanak az alapítványnál a Neuro-hidroterápia és a Huple program.

Neuro-hidroterápia

A korai „kádas program” nemzetközileg is elismert program csecsemőknek, 16-20 hetes korig. Vízi körülmények között biztosítja az elemi mozgásminták gyakorlását, a tudatos légzés-visszatartás tanítását, továbbá több szenzoros inger egyidejű alkalmazását. A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét, és koordinációját. Serkenti a testi és szellemi fejlődését. A gyakorlatokat, az alapítványban történő gyakorlás után, a szülők végzik a gyerekekkel, az otthoni fürdőkádban. Az ismerős környezet a gyermek számára biztonságot jelent, aktivizáljuk a családtagokat, ami a család összetartó erejét erősíti. Az első 5 hónap után a kisgyermekek csoportos uszodai foglalkozásokon vesznek részt.
Uszodában a neuro-hidroterápiás program folytatásán túl (sérüléstől függően) az úszás, illetve az úszó mozdulatok elsajátítása is cél.

Huple program

HUPLE® egy, Dr. Schultheisz Judit által 2006-ban szabadalmaztatott speciális mozgás- és koordinációfejlesztő eszköz. Lényege, hogy a kora gyermekkortól folyamatos mozgásra és aktivitásra késztet, játékosan segít megéreztetni a testsúly tudatos áthelyezését, illetve a törzs aktív stabilizációját, ami a jó egyensúly és a harmonikus mozgáskoordináció alapja. Diagnosztikai, terápiás és fejlesztő eszközként is használható.

A HUPLE® segítségével növelhető az idegrendszer aktivitásának szintje, az éberség és a figyelem. Ebben a nyitott és aktív állapotban több inger felvételére nyílik lehetőség, így javul az idegrendszer tanulási képessége.

Mivel Magyarországon a koraszülések, és az ebből adódó sérülések száma kiemelkedően magas, nagyon nagy szükség van a fejlődő egészségügyi ellátás mellett az Alapítvány mai napig hiánypótló munkájára. Fontos küldetés számukra mind szakmailag mind emberileg felelősséget vállalni ezekért a gyermekekért. Tevékenységük azonban egyáltalán nem rentábilis, ezért szükség van támogatók segítségére.

Szerző: Gézengúz alapítvány


Ön is segítene?
Adószámunk: 19650823-1-41
Bankszámla számunk: UniCredit 10918001-00000411-38110018
Győri bankszámlaszám: UniCredit 10918001-00000411-38110049


Szülés utáni juttatások a boldog kismamának! 1. rész
Lehetsz boldog kismama, de ha arra kerül a sor, hogy nem Te fizetsz az Állam bácsinak, hanem épp Te kaphatsz pénzt tőle, elég rögös úton kell végigmenned! Rengeteg papírmunka, hisz mindent külön kell igényelned, aztán vársz, míg elbírálják, feltételeket szabnak,... »

“ANYUCI!"
Egyszer volt, hol nem volt, egy gyermek megszületni készült. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.