Hogyan altassunk?

Alvás - mennyire átértékeled és teljesen más szemmel tekintesz erre a tevékenységre, amikor megszületik az első gyermeked...
Hogyan segíthető elő, hogy a gyerek átaludja az éjszakát?
Milyen módszerek vannak?
Mennyit kell neki aludnia egyáltalán?


Átlagos alvásigény kisgyermekkorban
KorÖsszes alvásÉjszakai alvásNapközbeni alvás
1 hét16,58,58
4 hét15,58,756,75
3 hónap15105
6 hónap14,25113,25
9 hónap1411,252,75
12 hónap13,7511,52,25
18 hónap13,511,52

Figyelem! A fenti adatok átlegértéket mutatnak, gyermekünk ennél kevesebbet és többet is alhat!

Módszerek az alvásra szoktatásra

1. SÜKET TYÚK
Tegyük be a gyermeket az ágyba és egyszerűen hagyjuk magára. Ha egyszer már elköszöntünk, ne menjünk be hozzá többet.
Ez elég brutális módszer, kemény kitartást követel, hiszen a gyermek sírni fog, de néhány nap alatt eredményre vezet.

2. ELLENŐRZÖTT SÍRÁS
Egy darabig hagyjuk sírni a kicsit, mielőtt bemennénk hozzá és megnyugtatnánk. Ezt az időtartamot egyre hosszabbra kell nyújtani: kezdetben 1 perc után menjünk be, majd 5 perc után, majd így tovább várjunk egyre hosszabb ideig. Az első éjszaka maximum 20 percig menjünk e, a következő éjszaka már 25 percre nyújthatjuk az intervallumot. Néhány éjszaka alatt jó eredményeket érhetünk el.

3. ISMÉTELT MEGERŐSÍTÉS
Minden alkalommal ismételten nyugtassuk meg a gyermeket, hogy ott vagyunk mellette, ha kellünk, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy alvásidő van. Tegyük le, mondjuk el neki, hogy aludni kell és induljunk el kifelé. Ha sír, akkor menjünk vissza hozzá és tegyünk ugyanígy. Néhány hét leforgása alatt vezethet eredményre, sajnos nagyon időigényes.

4. MÉZESMADZAG MÓDSZER
Amikor letesszük aludni, jutalmazzuk valahogyan: adjunk neki jóéjt puszit és ígérjük meg, hogy visszajövünk egy újabb puszival. Időközönként adjunk neki újabb puszikat. Ha felkelne, tegyük vissza és mondjuk neki, hogy akkor kap puszit, ha nyugodtan fekszik. Napról napra kevesebb puszi kell majd az elalvásig.

5. FOKOZATOS VISSZAHÚZÓDÁS
Az elve az, hogy több kisebb változást könnyebb megszokni. Üldögéljünk a gyermek mellett, miután letettük aludni, amíg el nem alszik. Napok, hetek alatt üljünk egyre távolabb tőle, egészen addig, amíg már nem is leszünk a szobában, amikor elalszik. Tartsunk olyan ütemet, amit a kicsi el tud fogani. Hetekbe telhet az eredmény elérése ezzel a módszerrel.

Tanítsuk meg a kicsit elcsendesedni!
Ez a fenti tréningek alapja, ezért nagyon fontosak a következő szabályok:
 • Mindig ébren tegyük az ágyba a kicsit!
 • Mindig ugyanattal a mondattal, mondókával tegyük az ágyba!
 • Mindig ugyanúgy fektessük a gyermekünket!
 • Amikor éjszaka visszaaltatjuk, igyekezzünk ezt úgy megtenni, hogy ne vegyük fel!
 • Ne változtassunk semmit a szobán, ha egyszer már elaludt! (fény, bútorok, játékok)


 • Forrás:
  Siobhan Stirling: A szülők iskolája - Az alvás


  12 jó tanács a nyugodt éjszakákért
  A kisbaba megszületése után az újdonsült család életében az első kritikus időpont az éjszaka... Kevés csecsemő hajlandó arra, hogy kimerült szüleit hagyja aludni,de van néhány már bevált praktika, amely segíthet a babák elalvásában. Az alvás csecsemő és... »

  Grimm mesék Anya-szemmel: A fehér kígyó
  Aki nem ismerné ezt a mesét, röviden: egy szolgáról szól, aki megkóstolja a fehér kígyó húsát, és érteni kezd az állatok nyelvén. Majd kihasználva ezt az új képességét, hirtelen jóra fordul a sorsa, és feleségül veszi a királylányt. »
  Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.