Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Hogyan altassunk?

Alvás - mennyire átértékeled és teljesen más szemmel tekintesz erre a tevékenységre, amikor megszületik az első gyermeked...
Hogyan segíthető elő, hogy a gyerek átaludja az éjszakát?
Milyen módszerek vannak?
Mennyit kell neki aludnia egyáltalán?


Átlagos alvásigény kisgyermekkorban
KorÖsszes alvásÉjszakai alvásNapközbeni alvás
1 hét16,58,58
4 hét15,58,756,75
3 hónap15105
6 hónap14,25113,25
9 hónap1411,252,75
12 hónap13,7511,52,25
18 hónap13,511,52

Figyelem! A fenti adatok átlegértéket mutatnak, gyermekünk ennél kevesebbet és többet is alhat!

Módszerek az alvásra szoktatásra

1. SÜKET TYÚK
Tegyük be a gyermeket az ágyba és egyszerűen hagyjuk magára. Ha egyszer már elköszöntünk, ne menjünk be hozzá többet.
Ez elég brutális módszer, kemény kitartást követel, hiszen a gyermek sírni fog, de néhány nap alatt eredményre vezet.

2. ELLENŐRZÖTT SÍRÁS
Egy darabig hagyjuk sírni a kicsit, mielőtt bemennénk hozzá és megnyugtatnánk. Ezt az időtartamot egyre hosszabbra kell nyújtani: kezdetben 1 perc után menjünk be, majd 5 perc után, majd így tovább várjunk egyre hosszabb ideig. Az első éjszaka maximum 20 percig menjünk e, a következő éjszaka már 25 percre nyújthatjuk az intervallumot. Néhány éjszaka alatt jó eredményeket érhetünk el.

3. ISMÉTELT MEGERŐSÍTÉS
Minden alkalommal ismételten nyugtassuk meg a gyermeket, hogy ott vagyunk mellette, ha kellünk, de ragaszkodjunk ahhoz, hogy alvásidő van. Tegyük le, mondjuk el neki, hogy aludni kell és induljunk el kifelé. Ha sír, akkor menjünk vissza hozzá és tegyünk ugyanígy. Néhány hét leforgása alatt vezethet eredményre, sajnos nagyon időigényes.

4. MÉZESMADZAG MÓDSZER
Amikor letesszük aludni, jutalmazzuk valahogyan: adjunk neki jóéjt puszit és ígérjük meg, hogy visszajövünk egy újabb puszival. Időközönként adjunk neki újabb puszikat. Ha felkelne, tegyük vissza és mondjuk neki, hogy akkor kap puszit, ha nyugodtan fekszik. Napról napra kevesebb puszi kell majd az elalvásig.

5. FOKOZATOS VISSZAHÚZÓDÁS
Az elve az, hogy több kisebb változást könnyebb megszokni. Üldögéljünk a gyermek mellett, miután letettük aludni, amíg el nem alszik. Napok, hetek alatt üljünk egyre távolabb tőle, egészen addig, amíg már nem is leszünk a szobában, amikor elalszik. Tartsunk olyan ütemet, amit a kicsi el tud fogani. Hetekbe telhet az eredmény elérése ezzel a módszerrel.

Tanítsuk meg a kicsit elcsendesedni!
Ez a fenti tréningek alapja, ezért nagyon fontosak a következő szabályok:
 • Mindig ébren tegyük az ágyba a kicsit!
 • Mindig ugyanattal a mondattal, mondókával tegyük az ágyba!
 • Mindig ugyanúgy fektessük a gyermekünket!
 • Amikor éjszaka visszaaltatjuk, igyekezzünk ezt úgy megtenni, hogy ne vegyük fel!
 • Ne változtassunk semmit a szobán, ha egyszer már elaludt! (fény, bútorok, játékok)


 • Forrás:
  Siobhan Stirling: A szülők iskolája - Az alvás


  Alvászavar, avagy hogyan tanítsuk meg a gyereket aludni - könyvből?
  Nem is tudom hol kezdjem…talán az elején. Hosszú lesz, de érdemes elolvasni. Problémamentes (első) terhességem volt, utolsó napokig is dolgoztam. Sok képem volt a gyerkőcömről, de az, hogy ekkora harcot kell majd vívnom? Ennyit kell szenvednünk? Nekem is és... »

  Lombikprogram és az anyósom
  Kissé szokatlan a cim tudom, de kiváncsi vagyok, Ti hogyan álltok ehhez a témához. Az érintett célszemély - az anyósom -szerintem nem olvassa ezt a fórumot. Lehet, hogy jó is igy, mert kegyetlenül öszinte leszek vele kapcsolatosan. »
  Minden jog fenntartva © 2020, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.