Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ


Kategória: Óvodások és iskolások

"Mi volt az iskolában?"

Szerintem nagyon sok anyukának ismerős az alábbi párbeszéd:
- "Mi volt az iskolában?"
- "Semmi."
Főleg a fiúkra jellemző, hogy szinte semmilyen módon nem lehet belőlük információkat kihúzni a suliban töltött időről.


Rájöttem, hogy legjobb lehetőség a "vallatásra" a vacsoraasztalnál kínálkozik, mert egyéb esetekben néha faképnél hagyott mondat közben a fiam. Evés közben mindenki mesél a napjáról nálunk, belőle is ki lehet - csellel - szedni a "titkokat".

Rossz módszer azt kérdezni, hogy mi volt a suliban, mert ez túl általános, könnyű rá egyszavas válasszal megszabadulni: semmi...

Ehelyett konkrétumokat kell megfogalmazni, például:

- Mi volt ma a legjobb dolog a napodban?

- Történt valamilyen rossz dolog ma veled?

- Történt valami, amin ma sokat nevettél?

- Mondott valamit ma a tanárnő neked?

- Mesélj el egy dolgot, amiről ma a suliban tanultatok!

- Melyik volt a legérdekesebb órád?

- Melyik órán unatkoztál a legjobban?

- Játszottál olyan iskolatársaddal ma, akivel még korábban nem?

- Ki a legviccesebb osztálytársad?

- Mi ízlett az ebédnél és mi nem?

- Mire használtátok ma a színes ceruzáidat?

- Kellett ma radíroznod? Mit?


Az ilyen és hasonló kérdéseket alkalmazva sokkal többet megtudtam a napi eseményekről, az osztálytársakról, arról, hogy mit tanultak, mit hallott a tanárnőtől, stb. Természetesen nem az összes kérdést teszem fel egy alkalommal és nem közvetlenül egymás után, hiszen közben a többi családtag is beszélget egymással.
Az igazán hallgatag gyerekek is jobban válaszolnak, ha érdekesen kérdezünk, nem minden nap ugyanazt és ugyanúgy. Könnyebb felidézni több kisebb eseményt, mint elmesélni az egész napot zanzásítva.

Furfangosabb kérdésekkel feldíthetőek olyan dolgok, amelyeket nem mondanának el maguktól, de jó tudni róluk. Például a közösségben történtekről, a barátokkal, barátnőkkel kapcsolatos érzéseikről.

Lányoknál is alkalmazható, bár ők önként és dalolva is többet mesélnek tapasztalataim szerint. :)

Remélem van olyan anyuka, akinek tudtam ebben a nyűgjében segíteni.

Ötletekhez az alábbi oldalt használtam fel:
http://www.simplesimonandco.com/
(A cikket beküldte: katika1989)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


2016/17 tanév: őszi szünet, téli szünet, tavaszi szünet, stb.
Még a nyárban járunk, de akinek gyerekei vannak, az már nem tudja elhessegetni a feje körül az iskolával kapcsolatos gondolatokat. Lassan be kell szerezni a tanszereket, a tornacipőt meg mindent, ami szeptembertől kell. Ideje átgondolni azt is, mi mikor lesz a 2016/2017-es tanévben. »

Beteg a gyerek? Oldd meg!
Mi történik, ha gyermeked beteg? Főnököd miképpen reagál a problémára? Legtöbbször válaszút elé kerül a nő és sajnos egyedül marad a mindíg ismétlődő problémával! Kire bízza a gyermeket, hogy mindenki elégedett legyen? »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyalettem.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: https://www.anyalettem.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.