Mikor okoz örömet a segítség?

Hogyan neveljük rá gyermekeinket, hogy segítsenek a háztartásban?! Tennivalók és tippek leendő és gyakorló anyukáknak! Manapság az anyák nagy, beteljesületlen vágya, hogy a gyerekek segítsenek a háztartásban. Korábban a háztartásban mindenkinek megvolt a maga feladata, amelyet szívesen vagy kevésbé szívesen, de ellátott.

A modern háztartás minden gondja az anya (jó esetben mindkét szülő) vállát nyomja. A gyerekek nem hajlandók mosogatni vagy porszívózni. A kis kényurak viszont elvárják, hogy két takarítás között a mama a focira vagy zeneórára furikázza őket.
Néhány szülő ilyenkor kipróbálja a saját háziállat hasznosnak látszó ötletét, hogy végre egy kis felelősségtudatot ébresszen a gyerekben. Néhány hét után azonban általában az anyának kell eggyel több lényt ellátnia. Az ő gondoskodása nélkül az Aladár kutya és társai már rég éhen haltak volna.
Mi történt a gyerek motivációjával? Hiszen jól emlékszünk, hogy a legkisebbek akartak mindig a legtöbbet segíteni, mint amennyire képesek voltak, és amennyit a szülők idegekkel bírtak. Amikor azonban a gyerekek fejlődésüknek abba a szakaszába jutottak, amikor valóban segítségünkre lehetnének, és bizonyos dolgokat egyedül is el tudnának intézni, akkor a barátok, a játék és a tv egyszeriben sokkal fontosabb nekik.
Úgy érhetjük el, hogy a gyerekek nagyobb korukban segítsenek a háztartásban, hogy a kicsik segíteni vágyását támogatjuk és ösztönözzük azzal, hogy olyan kisebb feladatokat bízunk rájuk, amelyek ellátására egyedül is képesek. Azok a gyerekek, akik ezt átélik, évek múltán is szívesen segítenek.

Milyen idős korban miben tudnak segíteni a gyerekek?
2-3 éves korban:
-elrakni a játékokat,
-rendet rakni a szobájukban (nagy dobozok segítenek ebben),
-teríteni,
-kanalakat és törhetetlen dolgokat eltörölni

4-5 éves korban:
-mosogatni,
-törölgetni,
-asztalt teríteni,
-porszívózni,
-port törölgetni,
-szemetet kivinni

6-8 éves korban:
-gondozhatnak kisebb háziállatot,
-feltörölhetik a lépcsőt,
-összesöpörhetnek a teraszon,
-elrakhatják a mosott ruhát,
-rövidebb ideig vigyázhatnak a kisebb testvérekre,
-elintézhetnek kisebbfajta bevásárlásokat

9-12 éves korban:
-vigyázhatnak a kisebb gyerekekre (ne túl gyakran!)
-kezelhetik a mosógépet,
-vasalhatnak

13-14 éves korban:
-bevásárolni,
-ablakot tisztítani

14 éves kortól:
-mindenben segíthetnek, amit a szülők is csinálnak!

Tippek & trükkök!
Bízzunk a gyerekre már kicsi korában feledatokat a háztartásban. Ettől a kicsi fontosnak és komolynak fogja érezni magát. Ez a legjobb motiváció!
Ne csak a legkellemetlenebb feladatokat ruházzuk át a gyerekre (szemét kivitele, hólapátolás, wc-pucolás)! Minden családtag vegye ki egyenlően a részét. A gyerekek csak akkor fogják ezeket a kötelességeket komolyan venni, ha a szülők jó példát mutatnak.
A felnőttek között is legyen egyenlő a munkamegosztás!
Éreztessük a következményeket. Aki a piszkos tányérját nem teszi a mosogatóba, az még a következő étkezésnél is az asztalon fogja találni.
Jutalmazzuk a szorgalmat. Ne pénzzel vagy ajándékokkal! A jó szó, a játék a szülővel többet ér, és a gyerek is tovább emlékszik rá!
Bánjunk csinján a büntetéssel! Inkább tegyük egyértelművé a következményeket.
Figyeljünk az apró jelekre! Ehyedül szeretné az asztalt megteríteni? Hagyjuk!!!
Vonjuk be a gyerekeket minden döntésbe. Minél komolyabban vesszük a gyereket, annál inkább hajlandó lesz a családi kötelezettségekből kivenni a részét.
Próbáljunk minél több kötelességet játékos formában elvégezni. Legyünk kreatívak. Mindenből lehet játékot csinálni.
Tegyünk úgy, mintha a feladatokat önként és dalolva is át lehetne vállalni, és nem csak fárasztó kötelességekről lenne szó. Dícsérjük meg gyerekeinek minden jószándékú vállalkozását, akkor is, ha nincs mindig jó vége!!!
Motiváljuk a gyerekeket arra, hogy megédesítsék a kellemetlen feladatokat: "Rendcsinálás közben olyan hangosan hallgathatod a kedvenc CD-det , amilyen hangosan csak akarod!" Senki nem mondta, hogy a kötelességeknek kellemetleneknek kell lenniük!!!
(A cikket beküldte: Dorsi)Emberségesség! Miért olyan nehéz ezt kicsikarni magából az embernek?
Ebben a cikkben arról lesz szó, amit megtapasztaltam a terhességem, a szülés illetve egyéb babás dolgok során. Minél több ilyen történet kerüljön napvilágra, hátha el tudjuk kerülni az ilyen dokikat, "szakembereket". Meg hátha olvassa valaki a fent említettek közül és magába néz... »
Legyünk mi is Trendimamik!
Vannak született feleségek, és vagyunk mi. Azok a nők, anyák, akiknek mindent lépésről-lépésre meg kell tanulnunk. Már, ha igazán trendi feleségek, és trendi anyukák szeretnénk lenni. Te is közénk tartozol? Akkor a Trendimami oldal neked szól! »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.