Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Egyéb babás témák

Milyen a jó hordozókendő?

A szövött hordozókendő a legsokoldalúbb és legjobban variálható hordozóeszköz, ezért a kisbabák és kisgyermekek egyaránt kényelmesen és biztonságosan hordozhatóak benne, és mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kötési módot.
Nem mindegy azonban, hogy milyen hordozókendőt választunk gyermekeink hordozásához.


A szövött hordozókendő a legsokoldalúbb és legjobban variálható hordozóeszköz, ezért a kisbabák és kisgyermekek egyaránt kényelmesen és biztonságosan hordozhatóak benne, és mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb kötési módot.
A szövött hordozókendő újszülött kortól a gyermek 4-5 éves koráig használható elöl-, csípőn és háton hordozásra. Egy jó minőségű és megfelelő hosszúságú hordozókendő végigkíséri a gyermekeket és szülőket a teljes hordozós kor alatt (sőt több testvért is kiszolgál).
Több mint 30 féle megkötési módot lehet vele használni.

Tudjuk, látjuk, tapasztaljuk, hogy hordozókendő és hordozókendő közt óriási különbség lehet.

Milyen a jó hordozókendő?

Anyaga:
A hordozókendő sokféle alapanyagból készülhet. A leggyakoribb a pamut, de lehet len, selyem, gyapjú, illetve ezek bármilyen arányú keveréke is. A különböző anyagok természetesen különbözőképp viselkednek: a pamut minden helyzetben ideális megoldás; a lenből készült kendők hajlamosabbak a gyűrődésre; a gyapjú szigetel (télen és nyáron is); a selyem nyáron kellemes viselet.
A legtöbb kendő pamutból (vagy annak keverékéből) készül. A pamut kellően erős, minden évszakban megfelelő viselet. Manapság szerencsére egyre több lehetőségünk van ökológiai termesztésből való biopamut anyagok vásárlására és viselésére.

Biopamut hordozókendő:
Hordozókendőből is létezik biopamut alapanyagú. Előnye, hogy az anyag készítése során semmiféle az emberi szervezetre és a környezetre káros vegyszert nem használnak. A biopamut hordozókendő festése is kizárólag környezetbarát anyagokkal történik, tehát sem a baba, sem a hordozó szervezetébe nem kerülhet káros vegyszer. (A kisbabák ugyanis nagyon gyakran rágják a hordozókendőt. A biopamut kendő esetén ez sem jelent problémát, a nyállal sem kerül a szervezetébe semmi káros anyag.)
A hordozókendő anyaga lehet vékonyabb vagy vastagabb. Vannak, akik szeretik a vékonyabb kendőket, mondván, hogy melegben az szellősebb. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy igazából a két test (a hordozó és a baba) melegíti egymást, a vékonyabb kendő ezért nem jelent érzékelhető különbséget. Viszont nagyobb súlyú babánál a vékonyabb anyag vághat.

Szövése:
A hordozásra az a legmegfelelőbb kendő, amelynek ún. keresztsávoly szövése van. Ez a sima, egyszerű lenvászon szövéshez képest egy speciális szövési forma, mely keresztirányban rugalmassá teszi a szövetet. A kendő ezáltal a hordozót és a babát is kényelmesen és biztonságosan öleli körül. A kendő szövésétől függ az is, hogy milyen sűrű, ill. tömör az anyag, és mennyire erős, vastag, mennyire nehéz. Minél sűrűbb a kendő szövése, annál vastagabb, és annál nehezebb, súlyosabb is.

Szegése:
Nagyon hasznos, ha egy hordozókendőnek megfelelően széles a szegése, és kétszer van beszegve az anyag. Ez apróságnak tűnhet, de tudni kell, hogy a kellően biztonságos, kényelmes és jó kötés egyik kulcsa a hordozókendő szegése. A szegéseknek minden egyes megkötésnél kitüntetett szerepük van: fontos, hogy a szegések mindig megfelelően feszesek legyenek - ez biztosítja, hogy a kendő hosszú távon is kényelmesen és jól tartson. Másfelől ha a kendő szegése keskeny, vékony, hiába kötjük meg jól az egyes pozíciókat, a kendő vághatja a hordozót és a babát is (főleg mikor már nagyobb súlyú a gyermek).

Szélessége:
A jó hordozókendő kb. 70 cm széles. Ezek a kendők kényelmesen használhatók nagyobb gyermekeknél is. A keskenyebb kendők esetén pl. csípőn és háton hordozásnál könnyebben előfordulhat, hogy kicsúszik a kendő a gyermek feneke alól, és ezzel kényelmetlenebbé válik a hordozás.

Hossza:
Az a jó hordozókendő, amely megfelelő hosszú épp annak, aki használja. Ez testalkattól függően átlagosan 440 vagy 480 cm lehet.
A hordozókendők hossza átlagosan 250-300 cm-től 520-580 cm-ig terjed. Mindenki megtalálhatja a megfelelőt. A szükséges kendő hossza a testalkaton kívül még a megkötni kívánt pozícióktól is függ. A várandósoknak ajánlott pocaktartó kötések, valamint a zsebes keresztezett elöl hordozós és körülkötött háti kötések igénylik a legtöbb anyagot. Rövidebb kendővel is lehet elöl, csípőn és háton is hordozni, egy hosszabb kendő azonban többféle pozícióra alkalmas. Ennek az az előnye, hogy lehet váltogatni a különböző kötésmódokat. Az egyes kötések ugyanis különbözőképp terhelik a hordozó hátát, csípőjét, vállát. Van, aki az egyiket találja kényelmesebbnek, van, aki a másikat. Abban is van különbség, hogy ki ezt, ki azt szereti jobban megkötni. Van, aki egyikben ügyesebb, mint a másikban és fordítva. Olyan is előfordul, hogy ha az egyik pozícióban elfárad a hátunk, átkötünk egy másikra, amellyel még vígan sokáig bírjuk a terhelést.
Ha pedig egy hosszú kendővel olyan kötést választunk, amelynél jócskán marad még anyagunk, azt megköthetjük a csípőnk körül úgy, hogy segítsen a terhelés elosztásában. Ez nagyobb gyerekeknél kifejezetten előnyös.
Kendővásárlásnál azt is figyelembe kell venni, hogy az apa szeretne-e hordozni. Ha igen, akkor érdemes az ő termetét is számításba venni, és ez alapján választani a kendő hosszát.
Végkövetkeztetésként: egy hosszabb kendőben alapvetően több lehetőség rejlik, mint egy rövidebben.
(A cikket beküldte: babahordozas)Dorina
Tábori Dorina Andrea vagyok, csodaszép kislány. Ezt persze nem én mondom, hanem anya, apa és nagyi. A doktornénik is mondták. Meg azt is, hogy sohasem leszek olyan, mint a többi egészséges kisgyerek.Születésemkor valami baj történhetett, mert az életem nem azzal a... »

Ringató dalok, mondókák
Kisfiammal járunk a ringató foglalkozásra és azt veszem észre, alig várja hogy mehessen. Nagyon jó tapasztalatom van, szívesen megyünk. Összegyűjtöttem néhány dalt és mondókát, amit ti is együtt dalolhattok, mondhattok a kicsikkel akár otthon is. »

Minden jog fenntartva © 2020, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.