Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Mit néznek a mesecsatornákon kisfiaink, kislányaink?

Kisfiam nemrég ért abba a korba, hogy egyre inkább követeli a mesét a tévéből. Beszélni még nem beszél ugyan, de ha hirtelen eszébe jut a dolog, akkor már pattan is fel a tévével szemben felállított kanapéra, és mutogat a tévé felé. Mi pedig kénytelenek vagyunk odaülni mellé. Na jó, nézzük meg akkor, hogy mi megy ilyenkor a tévében.

Mindegyik rajzfilmsorozatra kivétel nélkül egyaránt jellemző, hogy nagyon fülbemászó és hangulatos főcímmel látták el őket, legalábbis a magyar szinkronra ez igaz - eredeti hangon nem hallottam még őket, de nyilván azzal sem lehet probléma. Sokszor előfordult már, hogy egész álló nap, illetve az ágyban lefekvés után is ez játszódik végtelenítve odabent, az apuka/anyuka fejében. Ez nem feltétlen jó, de hát nincs sok választásunk, a csemete szórakozásáért ezt mindenképp bevállalhatjuk.

A következőkben sorbaszedem nektek a rajzfilmeket, amiket mi nézünk, melyikről mit érdemes tudni, s mik a gondolataim róla.

Elmo világa
Nagyon aranyos bábfilm sorozat. Elmo egy bolondos kis szőrmók figura a Sesame Streetből és Muppet Showból, aki legalább olyan tudatlan még a világ dolgait illetően, mint a mi csemetéink. Ezért aztán minden részben körbejár egy témát, s megvilágítja azt minden oldalról, vagyis apránként megismerhetjük, hogyan is működik világunk. Elmo általában meginterjúvolja egy-két barátját is az aktuális témáról, illetve vendégszereplőket is (pl. legutóbb az időjárás téma kapcsán egy szélvihart). A legviccesebb részek azok, amikor arról is képet kapunk, hogyan nem működik a világunk (pl. ha esik az eső, nem húzunk esőfelszerelést, a hóban pedig nem úszunk, s mindezen ellenpéldák vizuális képvilágban is megjelennek előttünk). Nagyon vicces és fülbemászó az is, amikor a sorozat egy-egy részének végeztével elénekel Elmo egy dalt az aktuális témáról, melynek szövege mindössze egyetlen szó. Ezt a rajzfilmet nagyon ajánlom piciknek, semmi ijesztő nincs benne, tömör szórakozás.

Thomas, a gőzmozdony
Talán ez a legnagyobb kultusznak örvendő meseműsor manapság. Thomas és barátai már az összes játékbolt polcaira és a gyerekek szívébe is belopták magukat. A filmsorozatban feltűnő mozdonyok és épületek ugyanis fizikai, játszható valójában is megvásárolhatóak, sőt mindenféle Thomas mintás kütyü is létezik: mesekönyv, memóriajáték, tolltartó, füzet, tusfürdő, falióra, stb. A sorozat DVD-n is megjelent.
A Thomas, a gőzmozdony maga amúgy egy nem túlságosan kidolgozott rajzfilm, ha jól tudom (na meg a filmet elnézve úgy tűnik), élő makettel dolgoztak a felvételek során. Thomasnak és az egyéb gőzmozdonyoknak arca van, melyen időnként feltűnik egy-egy érzelem, esetleg ehhez volt szükség speciális effektusokra. Amúgy nem véletlen, hogy ekkora kultusza van, hiszen a vasútmodellezés egész felnőttkorig megmaradó hóbort lehet, és a sorozat ebből ad vissza valamennyit.
Ha Thomasról és barátairól bővebben szeretnél olvasni, ide kattints!

Yakari
Yakari a sziúk törzsének egy fiatal indiánja, akivel mindig történik valami. Lova a kevésbé rövid és frappáns Kis Mennydörgés nevet kapta, aki minden részben ott áll fiatal kis címszereplőnk oldalán, és beszél, csakúgy, mint a többi állat a sorozatban, persze ezt csak Yakari hallja. Yakari és barátai mindig mosolyognak, és kalandjaik eléggé lightosak. Kicsiknek is nyugodtan ajánlom.

Eperke és barátai
A sorozat egyes részei már DVD-n is megjelentek. A részek nem átlagos hosszúságúak, inkább hosszabbak annál.
Azt mondanám az egészre, hogy ez egy női film, azaz inkább kislányoknak való. Nem sok férfias van benne, bár tudom, ebben a korban még a gyerekek semlegesnek tekinthetők.
Eperke az eperföldeken él, s maga a háza is, és minden a házon belül valamilyen eperszimbólummal tarkított. Meg aztán ott van Alma-baba, Narancsvirág, stb. Felnőtt fejjel Eperke hosszú távon eléggé idegesítő tud lenni, amikor mindenre azt a nem létező jelzőt használja, hogy "epres". Ez egy "nagyon epres ötlet volt", ez egy "nagyon epres nap", stb. Viszont ijesztő dolgok nemigazán vannak benne, így kicsik is bátran nézhetik.

Sam, a tűzoltó
A történettől nem várhatunk sokat, sőt én szokatlanul gyengének találtam az alapján az 1-2 rész alapján, amit láttam. Ez egy gyurmafilm, melynek hőse Sam, a tűzoltó, aki profin olt tüzet, ha arra kerül sor. A terepjelenetek azért elég látványosak tudnak lenni, kárpótolnak a történet minden negatívumáért. Csakúgy, mint a korábban említett Thomas mozdonyról, erről is sok bőrt lehúztak már, léteznek Sam-es dvd-k, könyvek, ágyneműk, stb.

Jane és a sárkány
Ez egy számítógépes effektusokkal készült lovagkori történet, épp ezért valahogy kirí a többi mese közül. Jane egy kis lovag, egy egyfejű sárkány jóbaráttal, akik minduntalan kisebb-nagyobb zűrökbe keverednek. Ez azért is fura, hiszen a sárkányok régen még királylányokat raboltak, Janes sárkánya viszont szimpatikus szerepkörben tetszeleg. Bár a mai fantasy irodalom alapján egyre inkább ez a divat.

Maya és Miguel
Egy Amerikában élő mexikói ikertestvérpár a főszereplője ennek az amerikai rajzfilmsorozatnak, s már maga a tény, hogy mexikóiak, latin vérmérséklettel és kinézettel, megadja a maga báját az egyes részeknek. Maya és Miguel tízévesek és általában iskolai vagy otthoni kalandjaikon szórakozhatunk. A főcímzene nagyon jó, és a magyar szövege is frappáns: "Jön Maya, jön Maya, s Miguel, s Migel, nem tudhatod, ma mit követnek el". Eredetiben nem tudom, hogy milyen lehet, de nem lehet rossz, hiszen 2006-ban Emmy-re is jelölték, bár azt nem kapta meg.

Horseland lovasklub
A Horseland lovasklub egy elszigetelt hely, ahol három fiatal kisfiú és kislány kiművelik magukat a lótartás és lovászkodás terén, s közben a legjobb barátok lesznek. A lovak és a többi állat a farmon tud beszélni, igaz csak számunkra és egymás számára, a rajzfilmben szereplő gyerekek nem hallják őket. Kicsit olyan érzésem van, hogy 3 éves kor felett, témája miatt már ez is inkább kislányos film.

Miss BG
Miss BG egy 8 éves kislány, aki minduntalan saját maga cselekedeteinek csapdájába esik, s mindent a saját kárán tapasztal meg. A végén persze mindig minden jóra fordul, és Miss BG is és a rajzfilmet néző gyerekek is levonhatják a fontos tanulságokat. Nincs sok tapasztalatom az ilyen korú gyerekekkel még, de én pont így képzelem ezt a korosztályt. Nagyon szórakoztató mese!

Nálunk kb. ezek a visszatérő rajzfilmek manapság. Mindegyik a Minimax kínálatából való, ez az a csatorna, ami elé 2 évesen még oda merem ültetni a gyerekem. Biztos vagyok benne, hogy ahogy múlik az idő, kibővülnek majd a lehetőségek, és akkor nyitunk majd más mesetévék felé is, jöhet pl. Ben 10 és a többiek.
(A cikket beküldte: Daddy)Hogyan szültek ősanyáink?
A mai civilizált világban nagyon nehéz megérteni nem is annyira feledésbe merült őseink életét, s ezzel együtt szaporodási szokásaikat is. Ha jobban belegondolunk, csupán 100 évvel ezelőtt mennyi minden nem állt rendelkezésre, ami nekünk ma természetszerű. »
Gyermeki naivságból a valós élet felé
Régóta érlelődik bennem pár gondolat, amit szeretnék megosztani veletek. Arról van szó, hogy milyen naivan is tekintünk gyermekkorunkban a jövőbe, és természetesen semmi sem akkor és úgy alakul, ahogyan mi számítottunk rá. Jó vagy rossz ez? Ezt nem lehet... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.