Kategória: Egyebek az anyaságról

Munka és család

Mi nők szeretünk bizonyítani. Szeretjük megmutatni a világnak, hogy mindig mindenhol helyt tudunk állni, vagyunk olyan belevalóak, mint a férfiak. Éppen emiatt alakult ki a férfiak szemében, hogy egy nő képes egyszerre karriert építeni és családot vezetni. De tényleg így van?

Soha ennyi nő nem töltött még bevezető posztot, mint napjainkban. Persze hazánknak van még mit fejlődni, de elmondható, hogy manapság már nem a férfiak vezetői képességét helyezik előtérbe. Egyre többen gondolják azt, hogy egy női vezető humánusabb, jobban átlát egy-egy rendszert, több minden kerül a látóterébe, és ha azt vesszük terhelhetőbb is, hiszen a bizonyítási kényszerük sokkal nagyobb.
De meddig lehet párhuzamot vonni a család és a karrier között? Mikor van az, amikor egy nőnek lassítani kell az életmenetén, hiszen a karrier alatt elszálltak az évek felette és már inkább a családot helyezi előtérbe?
Mi nők ebben is igen találékonyak és erősek vagyunk, hiszen nem is kell ahhoz magas pozíciót betöltenünk, hogy rájöjjünk, mi bizony két műszakot is le tudunk egyszerre dolgozni.
Egyet a munkahelyeinken, egyet pedig otthon a család mellett. Mik azok a dolgok, amiket figyelembe kell venni? A szervezés. Itthon még álom az, hogy az anyuka egy vagy két gyerekkel kismama műszakot vállaljon, hiszen gyerekcipőben járnak még e kezdeményezések.
Viszont jó tudni, ha mindenképpen dolgozni akarunk, akkor egyre nagyobb teret hódítanak a távmunka lehetőségek. Vannak cégek, akik az otthonokba építenek ki egyszemélyes telefonos szolgálatokat, így a kismama dolgozhat és családot is vezethet. De vannak pénzügyi területek is, amit otthonról kiválóan lehet szervezni, elvégezni.
Ragadjunk meg minden olyan lehetőséget, amivel mi magunk is fejlődhetünk, nem érezzük börtönnek a lakást, amikor gyermekünk születik.
Ha baba mellett megyünk vissza dolgozni, érdemes előre leszervezni otthon a gyerekfelügyeletet betegség vagy óvodai leállások esetén. Régen kalákáknak nevezték azokat a helyeket ahova a nők összejártak és közösen készítettek valamit, oda el tudták vinni a gyermekeiket is, és az egyik szobában vigyáztak a gyerekekre, a másikban pedig zavartalanul dolgozhattunk.
Legyünk nyitottak ilyen lehetőségekre, ha nincs, család mögöttünk - hiszen a mai nagymamák még javában dolgozhatnak is -, szervezzük meg a felügyeletet akkor barátokkal. Vannak olyan betegségek, amikor külön áldás, ha a gyermekünk a másik gyermek által megfertőződik, így egyszerre áteshet mindenféle ragályos nyavalyán.
A mai törvények miatt előtérbe kerülnek a bölcsődék is, sajnos többszörös túljelentkezéssel. Mégis ha találunk, egyet a lakóhelyünk közelében bátran vegyük igénybe, senkit nem fognak azért megkövezni, ha közösségbe adja a gyermekét 3 éves kor alatt. És igen, direkt hagytam utoljára.
Vonjuk be a gyereknevelésbe a férjünket is. Felcserélődtek már a szerepek, így semmi kivetnivaló nincs abban, ha a férjünk hozza-, viszi a gyermeket oviba, bölcsődébe vagy bébiszitterhez.
Sőt, van olyan lehetőség is, hogy az apuka maradjon otthon a babával és ne az anyuka, hiszen az addig éppen a karrierjét építi. Bár valljuk be, ilyenre még kevés a példa… talán idővel férjeink is nyitottabbak lesznek e lehetőségre.
(A cikket beküldte: pi)Cikk a válaszkészségről
Kifejtés arról, mi is az a válaszkészség, miért van szükség rá, hogyan kerülhetünk ezen képesség birtokába, illetve hogyan ébresszük fel magunkban, ha úgy érezzük, megrekedtünk és kimerültünk. Egy folyamat, egy út, amit önismeret, a gyermekkel való kapcsolatunk elmélyülése kísér. »

Babázás helyett rémálom!
Szeretném megosztani veletek a mi, több mint egy éve futó történetünket arról, hogy lett a várva-várt babázós időszakom életem egyik legszörnyűbb időszaka! Kislányom 2007 augusztusának utolsó napjaiban fogant, nagyon vártuk, hogy megérkezzen közénk. Szerencsére... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.