Szopási sztrájk

Bármikor kialakulhat a szopási sztrájk a babáknál, nincs korhoz kötve...
Elég egy rossz mozdulat, egy rossz hang az anyuka részéről...
Vagy akár fájdalom, amit a baba érez...
Miben nyilvánul ez meg?
És mit is tehetümk ilyenkor?


Előfordul, hogy a pici elutasítja a mellet, szopás közben sírni kezd, megfeszíti magát és elengedi a mellet.
Egy idő után egyáltalán nem hajlandó bekapni a bimbót, nemhogy szívni azt, hiába éhes..
Ezt nevezzük szopási sztrájknak.

Leggyakoribb oka valamilyen fájdalom, pl.: fogzás, sérülés, herpesz, vírusos aftózis vagy valamilyen gombás fertőzés (szájpenész) fülfájás, ijedtség, cumizavar, de az erős tejleadó-reflex is okozhatja.
De lehet, hogy valami "vegyszer" zavarja a babát, egy illat.
Lehet dezodor, mosópor, öblítő, bármi, amit az anyukán megérez, és neki nem tetszik.
Vagy a baba megfázott, bedugult az orra, ezért szopás közben nem kap rendesen levegőt.
Estleg túl sokszor kapott cumit, cumisüveget vagy gyakran szopja a hüvelykujját, és ez a tejmennyiség csökkenését eredményezte.
Gyakran félbe kell szakítani a szoptatást valami miatt, vagy szoptatás közben gyakran elvonja valami a baba figyelmét, vagy szokatlanul hosszú ideig volt külön anyukájától.

Az anya bizonyos cselekedetei, reakciói is okozhatják azt, hogy a baba nem akar szopni:

az anya túl erősen reagál arra, ha a baba megharapja a mellét, a napi rutin jelentősen megváltozik (pl. utazás, költözés).
Az anya korlátozza a szopások gyakoriságát, vagy nagyon szigorúan meghatározza, milyen időközönként szophat a kicsi(szigrú 3 óra)..
Szoptatás közben az anya nagyon hangosan beszél vagy veszekszik valakivel.
Az anya túlságosan izgatott (minden átmegy a tejbe) , vagy annyi otthon a dolga, idegeskednivalója, hogy folyton feszült, stresszel,
többször sírni hagyja babát, vagy halogatja a szoptatást, mikor a kicsi szopni akar.

Mit tehetünk ilyenkor?

Próbáljuk meg akkor megszoptatni a babát, mikor az alszik, vagy nagyon álmos, tehát éjszaka vagy napközbeni szunyókáláskor.
Gyakran előfordul, hogy egy baba ébren elutasítja a szopást, de ha elálmosodik, elfogadja a mellet.
Próbáljunk ki különféle testhelyzeteket. Fontos a kényelem mindkét félről! :)
Próbáljunk szoptatni mozgás közben. Vannak olyan babák, akik szívesebben szopnak akkor, ha ringatják őket vagy sétálnak velük, mintha az anya ül vagy egy helyben áll.
Olyan környezetben szoptassunk, ahol nem vonja el semmi a baba figyelmét. Sok kisbabának – különösen a három hónapnál idősebbeknek – nagyon könnyű elvonni a figyelmét.
Kapcsoljuk ki a tévét, rádiót, és szoptassunk csöndes, elsötétített szobában.

Foglalkozzunk sokat a babával, és ügyeljen arra, hogy a kicsi bőre sokszor érintkezzen a miénkkel. A sok figyelem és bensőséges érintés minket és a picit is egyaránt megnyugtatja.

Két szoptatási kísérlet között érdemes kenguruba vagy hordozókendőbe tenni a babát, hogy mindig közel legyen a mi testünkhöz.
Egy közös, meleg fürdő is nyugtató hatású lehet. Nagymértékben erősíti a közelséget, ha együtt alszunk a babával, ráadásul ez alkalmat ad arra, hogy megszoptassa a babát, míg alszik.


Hogyan szoktassuk vissza a kisbabát az anyamellre?

Türelemre és kitartásra van szükség ahhoz, hogy visszaszoktassuk a babát a mellre. Ha azonban akár az anya, akár a baba frusztrált, ideges lesz a mell odakínálásakor, akkor abba kell hagyni, és később próbálkozni újra. A szoptatási kísérleteknek a lehető legkellemesebbnek kell lenniük, hogy a kisbabában jó érzéseket keltsen a szoptatás.

Az lll.hu cikke nyomán
(A cikket beküldte: LoLiNa)Jó tanácsok szoptatós kismamáknak
A saját tapasztalataimat írtam le arról, hogy mit tegyünk/együnk, ill. mit ne tegyünk annak érdekében, hogy visszanyerjük régi alakunkat a szülést követően. Arról is írok ebben a rövid cikkben, hogy az anyatej termeléshez nem kell tömni magunkat, elegendő... »

Amikor nemet kell/lehet mondani... örökbefogadás
Amikor kiderül, nem lehet már babája az embernek, vagy elfogadja, vagy nem. Ha nagyon szeretne gyermeket, és megérik száz százalékosan a gondolat, akkor következhet a döntés, örökbefogadás. Hiszem, hogy erre meg kell érnie az embernek, a kapcsolatnak. És jön a... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.