Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Szoptatás körüli tévhitek

Főleg a szoptatni vágyó édesanyák részére írtam ezt a cikket, hogy eloszlassak pár tévhitet a szoptatás körül és sikeresen tudjanak szoptatni, ha úgy kívánják. Most a téma főleg az anyatej nem megfelelő mennyisége, csökkenése és ezek megelőzése, okok feltárása.

Pszichológiai tanácsadóként és leendő szoptatási tanácsadóként elkötelezett híve vagyok a kötődésre nevelésnek és a szoptatásnak. Sokat olvasok, kutatok, mennyire elterjedt a szoptatás, mi áll az útjában, mik a leggyakoribb problémák, és úgy látom, mostanában is még sok a tévhit a szoptatás körül, és ez képes elbizonytalanítani az amúgy szoptatni vágyó édesanyákat.
A legtöbb probléma a tej mennyisége miatti aggodalom miatt alakul ki, és ennek megoldásában sajnos sok esetben sem az orvos, sem a védőnő nem nyújt megfelelő segítséget. Az alábbiakban ismertetem a 4 legfőbb hibát, ami a helytelen információáramlás miatt valóban vezethet a tejmennyiség csökkenéséhez, de ezek kiküszöbölésével helyreállhat a mennyiség és hosszú, boldog szoptatás folytatható.

1. hiba: Túl hamar pótlás adása, attól való félelemben, hogy nem elég a tej
Sajnos az egyik leggyakoribb dolog, hogy bármilyen probléma esetén azt gondolja édesanya, orvos, védőnő, hogy nem elég a tej, ezért pótláshoz, tápszerhez nyúlnak. Természetesen vannak esetek, mikor bizony szükséges a pótlás, de ez nem zárja ki azt, hogy a későbbiekben visszatérhetünk a kizárólagos szoptatáshoz. Vegyük sorra azokat a jeleket, amelyeket általában tévesen szoktak a nem elegendő tejmennyiségnek titulálni!
a./ a baba sír már szoptatás előtt, bekapni sem hajlandó a mellet: ezt a jelenséget okozhatja cumizavar (ha a baba használ szopás mellett cumit, cumisüveget, bimbóvédőt, előfordulhat, hogy a mellet már nem fogja tudni a jó technikával szívni az említett eszközök más technikájú szívása miatt, ez vezethet a síráshoz; ajánlott ezen eszközök használatának mellőzése) illetve ha már túl sok idő telt el két szoptatás közt, a baba túl éhes, akkor is nehezebb lehet mellre tenni, ezért ne várjuk meg az éhség túl egyértelmű jeleit, tegyük már előbb mellre őt illetve szopási sztrájkot okozhat fogzási fájdalom is, vagy ha a baba megharapta édesanyja mellét, aki feljajdult a fájdalomtól
b./ a baba sír szoptatás közben: ez sokszor jelentheti, hogy a babát szélgörcs kínozza; ilyenkor próbáljuk megbüfiztetni, kicsit masszírozni a pocakját, majd folytatni a szoptatást
c./ a baba sír szoptatás után: ez nagyon sokszor jelenti, hogy a baba ugyan már jóllakott, de még folytatná a cumizást a mellen, ezért engedjük bátran komfortszopizni, neki erre még szüksége van! (ezért van az, hogy az első időkben akár egy órát is igénybe vehet a szoptatás, ne aggódjunk, idővel rövidülni fog a szoptatás időtartama)
d./ lelassult a súlygyarapodás: a kezdeti nagy hízások után jönnek olyan időszakok is, amikor picit lassul a hízás folyamata, főleg, ha már tud forogni, kúszni-mászni a baba, tehát már nem egy helyben van, hanem aktívan mozog. Ha naponta van – pisis pelenka, a baba jól fejlődik, kiegyensúlyozott, akkor nagy valószínűséggel elég tejhez jut! Viszont az elégtelen gyarapodás hátterében állhat helytelen mellrehelyezési gyakorlat, ezért nagyon figyeljünk, hogy a baba jól kapja be a bimbót és hatékonyan tudjon szívni!
e./ éjjel sokszor ébred a baba, biztos éhes maradt: az első időkben biztos, hogy az éhség miatt ébred fel a baba, hiszen nagyon kicsi a gyomra és az anyatej gyorsan és könnyen emészthető táplálék. Viszont kb. a harmadik hónaptól már képesek hosszabb időszakokat is végigaludni, és ha a baba mégis újra ébredezni kezd, a szülők azt gondolják, éhes maradt. Pedig ettől az időtől kezdve a napközbeni túl sok inger, majd később a mozgásfejlődés, a szeparációs szorongás és a fogzás az, ami miatt számíthatunk kevésbé nyugodt éjszakákra. Van olyan gyerek, aki 2 éves koráig nem alszik át szinte egy éjszakát sem és van, aki pár hónapos koráig tartósan alszik éjjel (utóbbit tekintsük inkább ajándéknak, nem ez a gyakoribb), nagy az egyéni eltérés. Ami fontos, hogy ezekben az időszakokban nem az éhség csillapítása a cél, hanem a testközelség igényének kielégítése, a fájdalomcsillapítás, a megnyugtatás. Ezt mindet nyújtja az anyatej, hiszen tele van fájdalomcsillapító és álmosító anyagokkal. Soha ne hagyjuk sírni a babát abban a reményben, hogy megtanul egyedül el- és visszaaludni! Ha már megérett rá, meg fogja tenni önmagától, nincs szükség könnyes alvástréningre! Ezzel csak ártunk hosszútávon! Nem tesz jót sem a gyerek éppen alakuló bizalmának, sem az agyi fejlődésének, és az éjszakai szopiszünet nem tesz jó a tejtermelésnek sem.
f./nem elég már egy mell, kettőből szeretne szopni a baba: a tejtermelés szempontjából szinte mindegy, hány mellből szoptat az anya. Az a fontos, hogy túl hamar ne kerüljön át egyik mellről a másikra a baba, jusson hozzá a sűrűbb, zsírdúsabb hátsó tejhez is, hiszen ha túl hamar átkerül, akkor csak a hígabb első tejhez jut, és ez is lehet oka nem megfelelő gyarapodásnak. Bármikor előfordulhat a fejlődés során ún. növekedési ugrás, mikor pár napig tényleg úgy tűnhet, nem elég a tej, viszont gyakoribb szoptatással a szervezet pár nap alatt alkalmazkodik a megnövekedett igényhez, és újra a megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. Nyugodtan kínáljuk meg a másik mellel, ha az adott oldalon megfelelően kiürítette a mellet, ha elfogadja, jó, ha nem, az sem baj.
g./ nem tud fejni az anya: ez általában technikai kérdés. Gyakorlással, elsajátítva a helyes technikát, a fejés is sikerrel szokott járni

Miből vesszük észre, hogy VALÓBAN kevés a tej?
Szülés után elmarad a tejbelövellés, a mellek mérete nem változik, a helyes szopási gyakorlat ellenére nem gyarapodik a baba, nincs napi 5–6 pisis pelenka.

Mi az oka, ha VALÓBAN kevés a tej?
- nem jó a mellrehelyezési gyakorlat
- nem kerül az újszülött 10-12 alkalommal mellre 24 óra alatt
- nincs éjszakai szoptatás
- nem igény szerint, hanem menetrend szerint szoptat az anya
- használnak cumit, cumisüveget, bimbóvédőt
- túl korai hozzátáplálás
- anya vagy a baba betegsége
- anya dohányzása vagy alkoholfogyasztása

Hogyan növelhetjük a tej mennyiségét?
A legegyszerűbb módszerrel: gyakoribb mellretétellel, illetve, ha valami okból a baba nem szopik, akkor fejéssel egy ideig fenntartható a termelés. Nagyon fontos, hogy a baba helyesen legyen a mellre téve!

2. hiba: Menetrend szerinti szoptatás
Sajnos az elterjedt módszer még mindig az, hogy csak három vagy négy óránként szoptassunk és egy mellből max. 20 percig, különben a baba hasfájós lesz, elhízik és el lesz kényeztetve. Ezek tévhitek! A hasfájást enyhíteni szokta a gyakori szoptatás, anyatejtől elhízni nem lehet és nem lesz elkényeztetett egy baba, akinek természetes igényei vannak kielégítve. A tejtermelés is csak addig működik tökéletesen, amíg nem próbálunk beavatkozni. Ebben a kérdésben is nyugodtan hagyatkozhatunk kisbabánkra, ő pontosan tudja, mikor és mennyit kell ennie ahhoz, hogy jól érezze magát. és ha így teszünk, a későbbiekben is meg fog bízni a saját testi érzéseiben, hiszen akkor kap enni, mikor éhes, akkor kap megnyugtatást, amikor valami baja van és nem akkor eszik,amikor a felnőttek úgy gondolják, hogy neki éhesnek kell lennie. Nagy különbség! Minden kisbaba más! Van, aki pár perc alatt jóllakik, és van, akinek jóval több idő kell, nem követhetünk az etetésben egy szabályt, hogy meddig legyen mellen. Az első időkben nyugodtan tegyük az első megnyikkanásra mellre a babát, nem fog visszaélni vele! Idővel természetes módon fog csökkenni a szoptatás időtartama is és a köztük lévő távolság is. Fontos tudni, hogy a szoptatás nemcsak a csecsemő táplálását jelenti, jóval több annál! A jóllakottságon kívül a megnyugvást, biztonságot jelenti! Sokszor fordul elő, hogy nem éhes a baba, mégis szoptassuk meg bátran, mert az anyatej éppen egy másik igényét elégíti ki!

3. hiba: Túl korai hozzátáplálás
az első hat hónapban semmi másra nincs szüksége a babának, csak az anyatejre. Ha túl korán próbálkozunk gyümölccsel, főzelékkel, teával vagy akár vízzel, az csökkenteni fogja a tejtermelődést és nem tesz jót sem a baba emésztőrendszerének, bélflórájának sem. 6 hónapos kor után is csak fokozatosan adjunk szilárd táplálékot, és ha szeretnénk továbbra is fenntartani a szoptatást, akkor szopi után próbálkozzunk. Az egész első évben az anyatej a fő táplálék, ne aggódjunk, ha babánk még nem áll készen félévesen! Ne erőltessük, pár hét múlva próbálkozzunk újra! Itt is vegyük figyelembe a babák saját személyiségét, van, aki könnyen alkalmazkodik új ízekhez, van, aki lassabban érik meg rá!
4.hiba: túl vizes, nem tápláló a tej:
az anyatej mindig a baba életkorának és szükségleteinek megfelelő! A tej első része valóban vizes, mert az csillapítja a baba szomját, utána ürül a zsírdúsabb, tápláló tej, ez csillapítja az éhséget. Bízzunk a testünkben, mindig pontosan olyan tejünk, amire a babánknak éppen akkor szüksége van! Kimutatták kutatások, hogy aki koraszülött babát hoz a világra, annak a teje pontosan igazodott ahhoz a szükséglethez és több immunanyagot tartalmazott a teje, mint annak, aki érett babát szült.

Bármilyen probléma esetén, mielőtt túlságosan megijedne az édesanya, keressen fel szoptatási szaktanácsadót, járjon el szoptatást támogató csoportba és bízzon magában és a babájában! Ha mindezek ellenére nem tudja anyatejjel táplálni gyermekét, akkor érdemes felkutatni a pszichés, tudatalatti okokat egy erre megfelelő terapeutával, és elengedhetetlenül szükséges az alapos orvosi vizsgálat, milyen esetleges testi elváltozások okozzák az anyatej hiányát, erről fogok írni a következő részben!
(A cikket beküldte: Olasznori)Első nagy harcunk
Egész terhességem alatt szívvel lélekkel készültem arra, hogy szoptathassam a babámat. Elolvastam minden itthon fellelhető olvasmányt a témában, internetről is "okosodtam". Mégis mikor ott voltam, nem tudtam, mit, hogyan kell csinálni... »

Pylorus szűkület, ahogyan én éltem át
A történetünk az egyik babás újságban, decemberben megjelent, mert szeretném a kismamák figyelmét felhívni erre a rendellenességre, ami pillanatok alatt alakul ki és nagyon gyors beavatkozást igényel. Főleg a 2-8 hetes kisfiúk anyukái figyeljenek a bukásra,... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.