Vajon mit lát?

Bizonyossá válik, hogy a szívünk alatt hordunk valakit. Ekkor a legtöbben minden fellelhetőt elolvasnak a várandósság alatt a baba fejlődésével kapcsolatosan és azt jól tudják, mikor milyen szerve alakul ki, nagyjából mekkorának kell lennie és milyen a súlya.
Ám a születés után a legtöbb szülő figyelme a gyermek hossz- és súlynövekedésére koncentrálódik, illetve később a fizikai erőnléte, fejlődése (megfordul, felül, kúszik, mászik, stb.) lesz az elsődleges beszédtéma.
Az újszülöttek, csecsemők látásáról kevés szó esik, többnyire csak annyi, hogy születésüket követően 20-25 cm távolságra látnak élesen.


Megszületését követően a baba csak néhány nagyobb tárgyat képes követni a tekintetével. Élesen csak 20-25 centiméteres távolságban lát és mindezt fekete-fehérben. Szeme az erős fényre nagyon érzékeny, ezért összehúzza a pupilláit. Pár hét múlva a pupillák tágulni kezdenek, így válik lehetővé számára, hogy megkülönböztesse a fényt és a sötétséget.

Az első hónap vége felé már érdeklődik az arcok iránt, de elsődlegesen a leggyakrabban látott "dolog" érdekli: az édesanyja arca. Már ilyenkor is képes az arcon tükröződő érzelmekből felfogni valamennyit.

A második hónapban kezdődik a szemek összehangolt működése. A szemizomzat azonban még gyenge, ezért megfigyelhető a két szem egymástól eltérő irányú mozgása: a gyermek kancsalít. Ebben az életkorban ez még természetes, orvosi felügyeletet, kezelést nem igényel.
A szemek egyre összehangoltabb működésével fokozatosan lehetővé válik a baba számára, hogy kövesse a mozgó tárgyak mozgási irányát. Egyre több dolog iránt érdeklődik, ezek vonzzák a tekintetét. Az édesanyja arcát azonban már összetéveszthetetlenül felismeri. Színlátásra és háromdimenziós látásra még mindig képtelen, a világ az Ő szemszögéből továbbra is fekete és fehér. Kismértékben reagál a piros és a zöld színekre.
Szórakoztatására lehet készíteni sematikus arcot ábrázoló rajzot vagy egyszerű geometriai formákat (pl. spirál, kör, négyzet). Érdeklődését a számára legérdekesebb, emberi archoz hasonló képek keltik fel. Ezeket a kiságya fölé akasztva elnézegeti.
A sok színes forgó-zenélő ilyenkor számára még messze nem azt a látványt, élményt nyújtja, mint amit a lelkes szülő szeretne elérni. Igaz, annak mozgása rövid ideig leköti a figyelmét, így egyúttal az is ellenőrizhető, hogy a látásfejlődése megfelelő-e. Ha nem követi a mozgó tárgyakat szemével, akkor ajánlatos erre a gyermekorvos figyelmét felhívni.

A színeket csak a harmadik hónaptól kezdi jobban megkülönböztetni és már a kézmozdulatokat is figyelemmel kíséri. Lassan kialakul a kéz-szem koordináció. Egyre messzebbre lát és kezdi érzékelni a kontrasztokat. Immár képes megkülönböztetni a gyakran látott családtagok arcát a látogatók arcától. Ebben az időszakban rövid időre le lehet kötni játszószőnyegen, kiságyban a fölé akasztott színes játékokkal. Ha azokat kezével meglöki, mozgásukat érdeklődve figyeli.

A negyedik hónapban a látótávolsága egy méter és a gyors mozgások követésére is alkalmassá vált a szeme. A háromdimenziós látás ekkora alakul ki. Ekkor már érdemes a játszószőnyegen, járókában színes, változatos formájú, számára veszélytelen játékokkal körülvenni, mert ezek egyszerre fejlesztik látását és ösztönzik a mozgásra. Hiszen a sok színes csodát szeretné megszerezni, megtapintani, megkóstolni.

Az ötödik hónapban a baba már nagyrészt olyannak látja a világot, mint mi. Ezért nagyon fontos, hogy ekkortól a környezetében levő tárgyakat, melyek nagy része számára még ismeretlen, megmutassunk és megnevezzünk. Ezek stimulálják a látását és egyben a sok ismétlés hatására kezdenek rögzülni benne a hallott szavak. Bár a hallottakat még nem érti, a dallam megmarad benne, és ez a későbbi beszédfejlődés szempontjából igen hasznos.

A hatodik hónapban már a részleteket is képes felismerni, meg tudja különböztetni az arckifejezéseket. Kialakul a két szemmel egyszerre látás, és a szemek összehangolt működésének köszönhetően ugyanazokat a képeket különböző szögbeállításban látja. Ekkorra már javarészt elmúlik az újszülöttekre olyannyira jellemző bandzsítás. Még előfordul, hogy a két szem nem megfelelően mozog, de az újszülöttkorhoz képest lényegesen ritkábbak az ilyen esetek. Ha a baba mégis sokszor kancsalít, ajánlatos szemészeti vizsgálatot kérni.

Fél évesen már élesen látja a világot, távolba is képes látni, felismeri és azonosítja a már ismert tárgyakat. Kialakult a látás.
(A cikket beküldte: win)Soha ne add fel! IV.
Cikkem előzményeit most nem írnám le, megtalálhatóak itt e remek honlapon! Az utolsó óta nagyon sok minden történt velem-velünk...nagyon sok remek és csodálatos dolog! Már karácsonykor elterveztem, hogy megírom történetünk folytatását, de nem volt rá idő, no nem... »

A várakozás és az első év Anyaként
Alig hiszem el, hogy eltelt 1 év, mióta megszületett a kislányom. Pedig még mindig olyan intenzíven élnek bennem az emlékek a várakozás időszakáról is. Annyi mindent lehetne írni, hogy könyv lehetne belőle. Próbálom összefoglalni. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.