Ahogy a legtöbb weboldal az interneten, ez a webhely is cookie-kat használ, melyekre szükség van a weboldal teljes működéséhez. Weboldalunk böngészésével Ön elfogadja a cookie-k használatát. További információ






Kategória: Anyák és a szervezés

2006-os juttatások: Anyasági, TGYÁS, GYES, GYED stb.

2006-ban változtak a korábbi juttatások összegei, illetve van némi változás a családi pótlékot illetően is. A juttatások köre kibővült a babakötvénnyel is, amit most nem fogok részletezni, lévén erről már írtunk.
De lássuk a következőket:
Anyasági támogatás (kelengye pénz), terhességi gyerekágyi segély (TGYÁS), Családi pótlék, Gyermeknevelési segély (GYES), Gyermeknevelési díj (GYED), Gyermeknevelési támogatás (GYET), és más, szociális rászorultságtó függő támogatások...


Anyasági támogatás (kelengye pénz)
A születéstől számított 180 napon belül kell igényelni. Egyszeri összegben az öregségi nyugdíj minimum 225%-a, azaz 58050 Ft. Ez munkaviszonytól független. Ikrek esetében az öregségi nyugdíj minimum 300%-a, azaz 77400 Ft.
Mellékelni kell:
- A terhesgondozást végző orvos igazolását.
- A gyermek születési anyakönyvi kivonatát és TAJ számát.

Szülési szabadság - Terhességi Gyerekágyi Segély (TGYÁS)
Ha az anyának volt munkahelye, akkor a szülés után 168 napig fizetése 70%-át kapja. A szülés előtt 28 nappal már meg lehet kezdeni, de ezt levonják a szülés utáni szabadságból

Családi pótlék
Alanyi jogon jár. Visszamenőleg csak a tárgyhóra, illetve az azt megelőző 2 hónapra jár, ezért tanácsos a szülést követő 60 napon belül igényelni. Augusztusban hivatalból dupla családi pótlékot folyósítanak.
Összegek:

Házasok esetén (gyermekenként) Egyedülálló esetén (gyermekenként)
1 gyerek után11000.-12000.-
2 gyerek után12000.-13000.-
3 gyerek után14000.-15000.-
Tartósan beteg, v fogyatékos kiskorú után21000.-23000.-
Tartósan beteg, v fogyatékos nagykorú után18000.-18000.-


Gyermeknevelési segély (GYES)
Összege azonos az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, amelyből levonásra kerül 8,5% nyugdíjjárulék. ez havi 25800 Ft-ot, ikergyermek esetén 51600 Ft-ot jelent. A GYED lejárta után, vagy ha arra nem jogosult, akkor a szülés napjától igényelhető a gyermek 3 éves koráig, illetve tartóswan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek esetén a gyermek 10 éves koráig. A szülő a gyermek 1 éves koráig kereső tevékenységet nem folytathat, utána napi 8 órában is dolgozhat. A gyermek 1 éves kora utáni időbeli korlátozás nélkül elhelyezhető a gyermek napközbeni ellátását biztosító intézményben, amennyiben a nagyszülő részére kerül kifizetésre, akkor napi 5 órában helyezhető el intézményben.

Gyermeknevelési díj (GYED)
A naptári átlagkereset 70%-a, maximum 87000 Ft jár a gyermek 2 éves koráig. Nem alanyi jogon jár, biztosítási jogviszonyhoz kötött (8,5% nyugdíjjárulékot és SZJA-t vonnak belőle)
Ezeket a juttatásokat a munkáltatónál lehet igényelni, amennyiben a munkáltatónál TB kifizető hely működik. Amennyiben nem TB kifizető hely, vagy nincs munkaviszonya, a körzetileg illetékes Államháztartási Hivataloknál (TÁH) és/vagy Egészségbiztosítási Pénztáraknál kell igényelni a juttatásokat.
Szükséges iratok:
- Személyi igazolvány
- Kórházi igazolás
- Igazolás a terhesgondozáson való részvételről
- Születési anyakönyvi kivonat
- TB kártya (igénylő, újszülött)
- Adókártya

Gyermeknevelési támogatás (GYET)
Összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével, azaz 25800 Ft. A gyermeknevelési támogatásra az a szülő, nevelőszülő vagy gyám jogosult, aki saját háztartásában három vagy több kiskorút nevel.
A támogatás a legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár.

Szociális rászorultságtól függő, gyermekek után járó ellátások

Családi adókedvezmény
Három- és többgyermekes családok számára. Összege gyermekenként havi 4000 Ft, amely a háromgyerekesek esetén 6 millió forintos jövedelemig vehető igénybe és minden további gyermek után e jövedelemhatár 500000 forinttal nő Felső határa 8 millió Ft.

Rendszeres gyermekvédelmi támogatás
2006. január 1-től új jogosultság erre a támogatásra nem állapítható meg.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
Az öbkormányzat jegyzője határozattal állapíthatja meg. Amennyiben a gyermek szociális helyzete indokolja (az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 110%-át), úgy a kedvezményről szóló határozat feljogosítja a gyermekétkeztetés normatív kedvezményének, az évi egyszeri támogatásnak, az ingyenes tankönyvnek és egyéb kedvezményeknek az igénybevételére. Aki a tárgyév július 1-én rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, annak részére tárgyév július hónapjában egyszeri támogatást folyósítanak. Ennek összege 2006-ban gyermekenként 5000 Ft.

Étkezési térítési díjkedvezmény
A bölcsödés és óvodáskorú, valamint 1-4. évfolyamon nappali rendszerű iskolai oktatásban részesülő és rendszes gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermekek után az intézményi téritési díj 100%-a jár normatív támogatásként.

HASZNOS CÍMEK

 • Anyasági támogatás, GYES, GYET, családi pótlék:
  A Főváros és Pest Megyei TÁH (TB épületben)
  Bp XIII. Lőportár u 3/b fszt.
  Tel: 350-2481
  Félfogadás:
  H-K: 8.00-15.30
  Sz: 8.00-17.30
  Cs: 12.00-15.30
  P: 8.00-12.00

 • TAJ szám, szülési szabadság, GYED igénylése:
  Fővárosi és Pest megyei Egészségbiztosítási Pénztár
  Budapest XIII. Teve u 1/b.
  Tel: 288-5100

  TAJ szám igényléséhez:
  Félfogadás:
  H: 8.00-14.30
  Sz: 8.00-17.30
  P: 8.00-12.00

  Szülési szabadság, GYED igényléséhez:
  Félfogadás:
  H, K, Cs: 8.00-14.30
  Sz: 8.00-17.30
  P: 8.00-12.00


  Egyéb juttatásokról a területi önkormányzatok Népjóléti irodájában lehet érdeklődni.


  Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

  E-mail címed:
  Ismerősöd e-mail címe:


  Magyar Államkincstár és a buktatói
  Mint sokan tudjuk már hiszen át éltük ezeket a bizonyos lassúsági periódusokat amiket ők diktálnak sajnos amit mi próbálunk gyorsan szülés után elintézni,hogy gyermekünknek,csak jobb legyen ők le lassítják. »

  Vannak napok...
  "Vannak dogok, miket mindig elfelejtek, és vannak dolgok, mikre mindig emlékezem. Vannak dogok, miket örökre felednék, és vannak dolgok, miket újra kezdenék. (...) Vannak dolgok, ha tetszik, hát megveheted, és vannak dogok, a fiókba elteheted. Vannak... »



  Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyalettem.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
  Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: http://www.anyalettem.hu/rss




 • Minden jog fenntartva © 2016, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.