10 tipp újdonsült anyukáknak

Ez a 10 tipp talán segítséget fog nyújtani neked, hogy "túléld", sőt ÉLVEZD az első heteket, hónapokat és az új szerepkörödet: anyuka lettél.

1. Lassíts!
Felgyorsult világban élünk, minden azonnal kell, mindenki pörög, szinte megállni sem lehet, sodor magával az élet. A gyerekek a szüleiktől eltérő tempóban élnek. Próbálj meg kicsit belehelyezkedni a babád lassabb ritmusába!


2. Csökkentsd a kötelezettségeid számát!
Csak most kezdted a szülő-mesterséget, bele kell jönnöd. Ehhez az is kell, hogy megpróbáld a legjobban kihasználni ezeket a heteket.


3. Aludj, amikor csak tudsz!
Amikor a baba alszik, vagy más valaki foglalkozik vele, pihenj le! Ha elég időt adsz magadnak a pihenésre, akkor a tennivalókat is könnyebben fogod elvégezni. Hidd el, a legtöbb dolog megvár akkor is, ha fél órát szundikálsz kicsit!


4. Foglalkozz magaddal is!
Rengeteg energiára van szükséged, ezért fontos, hogy újratöltsd a raktárakat. Találj ki 2-3 olyan fél órás dolgot, amit be tudsz iktatni néha, és amitől sokkal jobban érzed magad azután! Egy forró fürdő, vagy egy kis séta segíteni fog a megújulásban, a felfrissülésben.


5. A sírás nem a kudarc jele!
A babád sírását ne kudarcként, hanem egyfajta kommunikációnak fogd fel! Szegény most tanulja meg, hogy a világ külöbözik az anyaméhtől. Szüksége van a biztonságra és a bizalomra, és ezt te adhatod meg neki. Néha úgy tünhet, semmi sem segít, csak sír és sír. Mégis próbálj meg nyugodt és ellazult maradni, helyezd a mellkasodra és maradj vele, amíg meg nem nyugszik!


6. Add alább!
Ne legyenek túl magas elvárásaid önmagaddal szemben! Sokan úgy gondolják – amíg nem maradnak otthon egy csöppséggel - , hogy a gyerek mellett mindent el tudnak majd végezni a ház körül. Biztosan vannak ilyen csoda-mamák, de ha neked nem sikerül, ne aggódj! Bele fogsz jönni! Ne várd el magadtól, hogy az első pár hónapban mindenre időt tudj szakítani! Osztályozd a feladatokat, és ami nem sürgős, az várhat.


7. Fogadd el a segítséget!
Nagyon jó dolog, ha valaki segítséget kínál. Használd ki, ha akad ilyen lehetőség, csak jót teszel vele magadnak és a babád is egy kipihentebb, összeszedettebb anyukát mondhat majd magáénak.


8. Kérj segítséget!
Nem szégyen segítséget kérni! Biztosan vannak emberek a környezetedben, családtagok, barátok, akik valamilyen területen segíteni tudnak. Legyen ez egy bavásárlás, vagy akár egy séta a babával. Ez még nem jelenti azt, hogy kudarcot vallottál, vagy hogy rosszabb anya lennél!


9. Találkozz más anyukákkal!
Remek dolog összejönni más szülőkkel. Láthatod, hogy nekik is vannak problémáik, ők is tanácstalanok és fáradtak néha. Kérhetitek egymás segítségét, ötleteit a napi gondok megoldására, sétálhattok együtt és beszélgethettek végre egy jót.


10. Fogadd el a változásokat!
Újdonsült anyukaként az ember élete teljesen megváltozik. Sebezhetővé válhat még az is, aki korábban különösen talpraesett és sziklaerős volt. A hangulatod gyorsan változhat, előfordulhat, hogy egyszerűen elkezdenek potyogni a könnyeid az érzelmeidtől. Az érzelmi világ változása szintén a szülővé válás része, fogadd el, hogy most már más lesz az életed, és élvezd az új kihívásokat és örömforrásokat, amit ad neked!

+1:
Törekedj arra, hogy a legkisebb dolgoknak, sikereknek is tudj örülni, és hogy tudja magadon is nevetni, ha kell! :)


Amici első négy hónapja
Írtam már két cikket is. Az egyiket arról, hogy mennyire boldog lehetek, hogy rátaláltam Ádusra (férjem) és mekkora boldogság nekünk, hogy állapotos lettem. A másikat a terhességemről és a szülésemről olvashattátok. Hát...bizony annak már négy hónapja, és a mi... »

Monchhichi
A "babaarcú majmocska" figuráját egy bizonyos Sekiguchi úr alkotta meg 1974-ben, Japánban. Néhány év alatt a kis családi vállalkozás, a Sekiguchi Ltd. e termékével az európai és amerikai játékpiac meghatározó szereplőjévé vált, a gyermeki tekintetű kismajom a... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.