Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
A baba járni kezd

A gyermek élete második hat hónapjában rengeteget tanul: már fel tud ülni, mászik, és egyéves korára talán fel is áll segítség nélkül.

Hat hónapos kortól fokozatosan lehet az anyatej mellé más táplálékot (elsőként zöldséget, gyümölcsöt) is adni. Először csak egyfélét és kis mennyiséget adjunk. Figyeljük meg, milyen hatással van a baba szervezetére!


A legtöbben tudják, hogy az eper, málna, kivi gyakran okoz allergiát. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy a banán, sőt, nagyon ritkán az alma is okozhat problémát. Amíg az anyatej a kicsi fő tápláléka, nem kell arra törekednünk, hogy állati fehérjével egészítsük ki ételeit. A hetedik-nyolcadik hónapban -- ha már nagyobb mennyiségű főzeléket fogyaszt a baba -- kevés darált szárnyashúst is tehetünk az ételébe.

A gyermek élete második hat hónapjában rengeteget tanul: már fel tud ülni, mászik, és egyéves korára talán fel is áll segítség nélkül. Nem egyenletes ez a fejlődés, és nem minden gyermek megy végig az összes szakaszon. Van, hogy mászni még nem tud a kicsi, de már feláll a kiságyban.

A kisbabák általában 9-10 hónapos korukban próbálnak meg először felállni -- az ágyacska karfájába kapaszkodva. Ha sikerül, egy-két ügyetlen lépést tesznek jobbra-balra. Sem a felülést, sem a felállást, sem később a járást nem szabad erőltetni. A gyermek tíz hónapos korára elég jól tudja koordinálni a karját és a lábát ahhoz, hogy a bútorokban megkapaszkodva felálljon. (Tegyük el az útból az ingatag és törékeny darabokat!) A következő dolog az, hogy oldalazva kapaszkodik, és körbejár. A végén többnyire lehuppan a fenekére.

A járókában néhány percre magára hagyhatjuk a babát, ha valami dolgunk akad. Hosszabb ideig viszont ne hagyjuk egyedül, mert elcsügged. A guruló járókát nem ajánlják a szakemberek. Késlelteti a járás megtanulását, nem ösztönzi arra a gyermeket, hogy a saját lábán közlekedjen. A guruló járókában nem szabad magára hagyni az apróságot, mert könnyen felborulhat. (Főleg a küszöbön.)

Ha a gyermek már támogatás nélkül is megtette első bizonytalan lépéseit, akkor már csak napok kérdése, hogy totyogni kezdjen. Eleinte a lábait jól szétveti, és karjaival egyensúlyoz. Minél gyakrabban jártassuk őt mezítláb, cipőre csak házon kívül van szüksége!

A koraszülött baba valószínűleg később éri el az egyes fejlődési fokokat, mint a többiek. (Kétéves korára viszont utoléri a vele egy időben születetteket.) Gondoljunk arra, hogy neki valójában két „születésnapja” van: az egyik az a nap, amikor született, de életének első hónapjai szempontjából fontosabb az a dátum, amikorra várták a születését. Ha figyelembe vesszük, hogy heteket még az anyaméhben kellett volna töltenie, rájövünk: nem is lassú a fejlődése.

Amint a kicsi elindul felfedezőútjaira, korlátokba ütközik. Hiába alakítjuk gyerekbaráttá lakásunkat, marad elég tilalom. A legkisebbek úgy értik meg lassacskán a nemet, ha szavainkat tettek kísérik: nem játszhat a cipőkkel, ezért bevisszük őt az előszobából, és játékot adunk a kezébe. Előre gondoljuk át, mit tiltunk meg, és legyünk következetesek. Amit egyszer nem engedtünk meg, azt máskor se legyen szabad megtenni. Korlátainkkal nem csupán biztonságát védjük, hanem fejlődését is biztosítjuk. Nem tennénk jót neki, ha mindent ráhagynánk. De ne állítsunk túl sok szabályt sem, a kevesebbet könnyebb betartani!

Szerző: Jády Mónika
Megjelent partneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.


Csecsemők fejlődése 4. rész
Mikor fordul meg, mikor mosolyog, mikor gagyog, mikor figyel ránk tudatosan? Ezek azok a kérdések, amit legtöbbször hasonszőrű anyukákkal vitatunk meg. Van, amikor irigykedünk, hogy a barátnő Danija már mennyi mindent csinál, van, amikor mi büszkélkedhetünk azzal,... »

Beteg a gyerek? Oldd meg!
Mi történik, ha gyermeked beteg? Főnököd miképpen reagál a problémára? Legtöbbször válaszút elé kerül a nő és sajnos egyedül marad a mindíg ismétlődő problémával! Kire bízza a gyermeket, hogy mindenki elégedett legyen? »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.