Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
A babagondozás új dimenziója

A babagondozás új dimenziója Most már Magyarországon is élhetnek a kismamák azzal a lehetőséggel, hogy alapos elméleti és gyakorlati tudással felvértezve várják kisbabájuk érkezését.
A csecsemők első életéve az anyukák és babájuk szempontjából is nagyon meghatározó. A megszokáson és a teljes életmódváltáson túl rengeteg új - számukra ismeretlen - dologgal és megoldásra váró feladattal kell megbirkózniuk.


Miben különbözik ez a babagondozási tanfolyam, a már ismert szülésfelkészítő óráktól?

Foglalkozásaink legfőképpen a babával kapcsolatban felmerülő feladatokhoz, tennivalókhoz kíván praktikus tanácsokat adni és nem a szülésre, születésre összpontosít. Bár éríntjük a témát olyan szinten, hogy mi az a méhszájérlelés, hogyan csillapíthatjuk a fájdalmakat homeopátiával és miként segíthetjük a sebgyógyulást, de ez a kiindulópont.
Nyugat-Európában az ilyen jellegű tanfolyamok, csoportos foglalkozások teljesen elterjedtek. Ott már nem számít különlegesnek, hogy a kismamák kis (5-10 fős) közösségben megvitatják az előttük álló feladatokat, tapasztalatot cserélnek és tájékozódnak közvetlenül a szakemberektől és gyakorlatban is elsajátíthatják a később a mindennapokban alkalmazandó fogásokat.

Tényleg gyakorolhatják? Melyik anyuka adná más kezébe saját, újszülött gyermekét?

Nyilván nem szívesen tennénk ezt, de nem is kell. Külföldről beszereztünk olyan demonstrációs babákat, amik pont úgy néznek ki, mint egy újszülött! Olyan a méretük, olyan a súlyuk, úgy nyeklik-nyaklik a fejük, mint az igazi babáké, sőt még köldökcsonkjuk is van. Így a leendő anyukák kipróbálhatják a fürdetés, pelenkázás, öltöztetés fogásait és a szoptatáshoz szükséges helyes pozíciókat.

A tanfolyam több részből áll. Ez egy sorozat?

Végül is igen, de nem függenek egymástól. A csecsemők első évét, fejlődésük szerint mi három nagy részre osztottuk fel: újszülött, csecsemő és karonülő kor. Mindegyikben az aktuális fejlődési szakaszokról esik szó, természetesen a már említett gyakorlati ismeretek elsajátításának lehetőségével. Az újszülötteknél az ismerkedés a legfontosabb, a baba biztos fogásainak elsajátítása, a csecsemőknél a különböző mozgásfejlődési fázisok, a fogzás beindulása és beszélünk az előforduló gyakoribb betegségek megelőzésének vagy éppen kezelésének lehetőségeiről. A karonülőknél pedig az olyan sok kérdést felvető témák, mint: áttérés a szilárd ennivalóra, alvási nehézségek és az első fogacskák megjelenése.

Rengeteg témát ölel át ez a tanfolyam. Milyen előadókra számíthatnak a résztvevők?

Nagyon körültekintőnek kellett lennünk az előadók kiválasztásánál. Olyan tanfolyam-sorozatot kívántunk szervezni, amely adott esetben előre választ a kismamában felmerülő praktikus kérdésekre és a szakmai szempontból is megállja a helyét. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tanfolyamok tematikáját klinikai gyermekgyógyászok alakították ki. Ők nap mint nap látják, mik azok amik elengedhetetlenek a mindennapi zökkenőmentes csecsemőgondozáshoz. Ehhez pedig csatlakoznak az egyes szakterületek kiemelkedő képviselői. Homeopátiás orvosok, akik a szülésben, a szoptatásban, a lázcsillapításban és a fogzás tünetenyhítésében nyújtanak segítségek. Dietetikus, aki étkezési tanácsot ad a szoptatás alatti időszakhoz és a normál étkezésre való átállásnál felmerülő kérdésekre ad választ. Gyermekfogorvos a megfelelő fogápolásról és a prevenciós lehetőségekről és a korai fejlesztőközpont szakemberei az alvási nehézségek leküzdéséről és a gyermekekkel való játék, éneklés és foglalkozás fontosságáról.

Van egy kiemelt vendégelőadó is a csapatban…

Igen, a tanfolyam, a szervezők nagy büszkesége, hogy Prof. Dr. Czeizel Endre is tart előadásokat. Természetesen most is nagyon érdekes és különleges témákra számíthatunk Tőle. Beszél az öröklött hajlamok és betegségek kialakulásának késleltetési lehetőségéről, az „egykék” hátrányos helyzetéről és a következő baba érkezéséről.

Önök tényleg mindenre gondoltak! Ahogy nézem a részletes leírást, minden lehetséges téma felmerül. Azonban ezt a tanfolyamot kismamáknak ajánlják. Ennyire előretekintőek a leendő anyukák?

Az az igazság, hogy a számunkra is új tapasztalatokat hozott a tanfolyam beindítása. Két fontos dolog változtatta meg az elképzeléseinket. Az egyik, hogy a kismamák várandósságuk harmadik trimeszterében a leginkább befogadóak. Ekkor már inkább a baba érkezésére összpontosítanak, míg az első két harmadban inkább különleges állpotukra, magzatjuk fejlődésére. Nagyon szívesen veszik, hogy a gyakorlatban is és lélekben is fel tudnak készülni az első egy évre és nem a szülést követően éri őket a sokk, az újszülött babájukkal kapcsolatban rájuk zúduló temérdek feladattal szembesülve. A tanfolyam segítségével tervezni tudnak azzal, hogy milyen feladatok várnak Rájuk a baba érkezésének fantasztikus öröme mellett. És mindezt kellemes, nyugodt környezetben. Az előadások folyamán a szünetekben van lehetőség az ismerkedésre, kötetlen beszélgetésekre, bőséges büféasztallal kísérve. A másik, – legfontosabb szempont – hogy a baba születése után egyszerűen nem tudnak eljönni. Két szoptatás között nagyon nehéz megoldani, – bár mindig akadnak sikeres vállalkozók – hogy eljöjjenek egy 4 órás tanfolyamra. És akkor még az utazásról nem is beszéltünk…

Juhász Viktória
babagondozas.hu
programvezető
(A cikket beküldte: babagondozas)


Egy pár elnyűtt papucs
Úgy vélem, a szülés utáni depresszióról sokkal többet kellene beszélni. Első kislányunk születése után kemény próbatétel volt számomra ez az állapot. És most, második kislányunk születése után sajnos újra "meglepett". Igyekszem javítani az állapotomon. Kavargó... »
40 felett anyának lenni
Nem lehetetlen. Régóta szerettem volna a történetemet megosztani 40-en felüli babavárókkal. A kor nem számít, 40 felett is lehet egy nő anya. Sokan vannak, akik új társnak szülnének babát, de már van vagy vannak gyermekeik, sokan vannak, akik még nem anyukák, csak... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.