Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyéb babás témák

A Suttogó -mi a könyv titka?

Amikor az első két gyerekem csecsemő volt, még nem hallottam erről a könyvről. Vagy ha hallottam is róla, semmi olyat, ami felkelthette volna a kíváncsiságomat.
Ám a 3. gyerekemet várva folyton a könyv címébe ütköztem. Suttogó titkai -mi lehet ez? Mi a titka a könyvnek, ami miatt egyes anyák az egekig magasztalják és mindenben követik a tanácsait? Óvatosságból csak az I. kötetet rendeltem meg egy antikvár oldalról. Jól tettem.


Előrebocsájtom: merően szubjektív a véleményem Tracy Hogg és Melinda Blau könyvéről. Elismerem, hogy vannak, akinek segíthet, de én magam semmi hasznát sem tudtam látni a könyvnek. Sőt. Egy idő után már kifejezetten idegesített, amit olvastam.

Eleve nem tetszik a stílusa -és mint tudjuk, a stílus maga az ember. Túl lekezelőnek találom. Például nagyon idegesítő a folytonos ,,erről a x. oldalon írok bővebben" kitétel.

A könyv által taglalt napirend egy vicc. El tudom képzelni, hogy be lehet tartani egy szem gyerekkel, ahol apuka csak késő este ér haza, és véletlenül sem ,,piszkít bele" a 4É-be (Étel, Ébrenlét, Édes álom, Én időm -ez a 4É.)
De ahol van 1-2 nagyobb testvér, ott már teljesen kivitelezhetetlen. Meg a nagyszülők, barátok, rokonok sem férnek bele a könyv szerinti napirendbe, számomra elrettentő, mennyire kizár mindenki mást a gyerek körüli világból.

A szoptatási rész rémséges. Szinte a tápszert favorizálja tej helyett. Vannak benne önmagában is értelmetlen, vagy ellentmondó mondatok, mint pl: ,, A kutatások arra utalnak, de nem bizonyítják, hogy a szoptatás megvéd a klimax előtt jelentkező emlőráktól, a csontritkulástól és a petefészekráktól".
Ha a kutatások erre utalnak, akkor miért nem bizonyítják? (Egyébként pedig a szoptatási tanácsadó a babaklubban erre mindig hivatkozik, hogy ezért IS jó.)

Furcsaság még pl., ahogy egy ilyen tényt, mint az anyatejes csecsemőt nem lehet túletetni, nemhogy nem ismeri el, de az ellenkezőjét állítja.

A szoptatást leginkább csak etetésnek tekinti, nem az ősbizalom, a szeretet, a megnyugtatás legfontosabb formájának -ajajj, de elromlik a gyerek, ha gyakran mellre kerül!!!

Még egy meghökkentő momentum: Költségek. Ha beleszámítja a különféle kellékeket (pl mellszívó éves bérleti díját /sic!/ ), tanfolyamokat, szoptatási tancsáadót, akkor a szoptatás költsége feleakkora, mint a tápszeré. Fele??? Amikor ingyen van?

Talán jellemzi a könyv szellemiségét, ha megnézzük a Szoptatásért Egyesület honlapját, ahol a könyvet a következő kategóriában leljük meg: Elrettentő példák, amiket a szoptatási tanácsadónak ismernie kell.
(A cikket beküldte: Jamina)Miért nem akarok második gyereket?
Sokszor felmerül bennem a kérdés. Kisfiam születése előtt mindig azzal a kérdéssel fogadtak: "Mikor lesz gyereked?" Most azzal fogadnak: "Mikor jön a testvérke?" Persze, azok is, akiknek még nincs gyerekük. Minden ember nagyon okos a gyereknevelés terén.... »

Szoptatás kontra tápszer
Anyatej vagy tápszer? Egy olyan téma, amivel kapcsolatban már sok vita kirobbanását tapasztaltam itt a Hoxán. Elszomorító látni, hogy anyák, akik gyermekeket nevelnek, egy másik anyát szidnak. Ilyenkor az jut eszembe, mi lenne, ha ezt a gyermekük látná...?... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.