Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Az úszülöttkori adaptáció, reflexek, átmeneti működészavarok

2007-ben végeztem a csecsemő- és kisgyermekgondozó szakon, bölcsődében dolgozom, jelenleg itthon vagyok a kislányommal. Mindig is újszülöttekkel akartam foglalkozni, de akkor még nem volt hely az újszülött osztályon, bölcsibe kerültem.
Sok anyukában felmerül néhány kérdés, amikkel én is találkoztam, három témában szeretnék cikket írni, remélem segítek néhány kismama kérdéseire választ adnom, legalábbis leírni a sokszor veszélytelen állapotokat, amitől anyuka megijedhet, esetleg nem tudhat róla. Akit érdekel, annak ajánlom.


Az egészséges újszülött anatómiai jellemzői:
38-42. terhességi hét között születik
Testsúlya: 2500 grammnál nagyobb - 3000-3500 gramm (de ennél lehet eltérőbb is)
Hossza: 48-55 cm
Fejkerülete: 34-36 cm (2-3 cm-rel nagyobb, mint a mellkas kerülete)

A koponyacsontok összeérnek, a varratok nincsenek összecsontosodva. Tapintható a kiskutacs és a nagykutacs. Az újszülött feje a test 1/4 része. A testhossz felezési pontja a köldök felett van. A törzse a végtagokhoz képest hosszú. A has előredomborodó. A hasüregi szervek viszonylag nagyok. A mellkas kerülete 31-34 cm, lefelé kiszélesedik. Az újszülött bőre halványpiros és magzatmáz (vernix caseosa) borítja - ez zsíros, faggyúszerű anyag, amely értékes tápanyagai és hormonjai révén védi a vízben a magzat bőrét a felázástól. A vállakon finom pehelyszőrzet (lanugo) látható, ez az első héten lekopik.
A körmök elérik az ujjbegyet. A fülkagylókban tapintható a porc.
Az emlőbimbók a bőrből kiemelkednek, és a bimbóudvar mirigyesen tapintható.
A tenyereken és a talpakon jól láthatók a bőrrajzolatok. A fiúk heréi a herezacskóban tapinthatók, a lányok nagyajkai fedik a kisajkakat.
Az egészséges érett újszülött fekvő helyzetben, az alsó végtagjait csípőben, térdben behajlítva, a felső végtagjait a feje mellett tartja.
Megszületése után erőteljesen felsír és légzése megindul, végtagjait élénken mozgatja.
A szopó, és a keresőreflex kiváltható. A légzéseinek ritmusa változó lehet.
A vizeletürítés többnyire a születés utáni első órában bekövetkezik és az első napokban kis mennyiségű. Az első székletürítésnek 24-48 órán belül be kell következnie, ez a szurokszéklet (meconium) feketés-zöldes színű, sűrű kenőcsösen tapintható.

Reflexei:
- Babinsky-reflex: a baba talpát hosszanti irányban végigsimítjuk, a lábujjait először széttárja, majd összehúzza (8-11 hónapos korban tűnik el)
- Elemi járás: ha a babát szilárd talajra tesszük, lépegetni próbál (2 hónaposan tűnik el)
- Fogóreflex: a baba kezébe bármit teszünk, megfogja (3-4. hónap után tűnik el, ezután tudatosan fog)
- Moroe-féle átkaroló reflex: ha megijed, először kezeit hátracsapja, a gerincét ívben megfeszíti és átkaroló mozgást végez (6-7 hónaposan tűnik el)
- Kereső reflex: ha a baba arcát végigsimítjuk, arra fordul és automatikusan szopó mozgást végez (3-6 hónaposan tűnik el). Szopás alapfeltétele.
- Szopó reflex: ha valamit a szájába teszünk, automatikusan szopó mozgást végez (6-8. hónapban tűnik el). Nyelés alapja.
- Mászó reflex: a csecsemőt a hasára fektetjük, a lábaival és a kezeivel kapálózni kezd (3-4. hónapban tűnik el)
- Légző reflex: enélkül az élet nem jön létre
- Pislogás reflexe: egész életen át megmarad, feladata a szem védelme.

Adaptatio: Apgar-teszt

Virginia Apgar amerikai aneszteziológus nevéhez fűződik, az újszülött életképességét vizsgálja. 5életjelenséget vizsgálunk:

szív: ha nem működik 0 pont
ha 100/perc alatt van a pulzusszám 1 pont
ha 100/perc felett van 2 pont

légzés: ha nincs 0 pont
ha kapkodó, felületes 1 pont
ha megvan a mélysége, ritmusa 2 pont

izomtónus:"rongybaba" 0 pont
enyhe feszítés 1 pont
megfelelő testtartás 2 pont

reflex: ha nincs 0 pont
pici reflex 1 pont
kézzel, lábbal kapálózik 2 pont

bőrszín: sápadt, kékes 0 pont
ha csak a végtagok kékek 1 pont
ha szép rózsaszínű 2 pont

Születés után 1, 2, 10 perccel nézzük, összesen 10 pont lehet.
Az eredmények javulhatnak, de romolhatnak is. Ha javul, a babának sikerül alkalmazkodni, ha romlott az eredmény, azonnali beavatkozásra van szükség.

8-10 pont: baba egészséges, életkilátásai jók
6-7 pont: veszélyeztetett (intenzív, koraszülött osztály)
5-4 pont: közepes életkilátások
3 vagy kevesebb: nagyon rosszak az életkilátások
Asphixia: nincs légzés, keringés.


Anyai hormonháztartáson alapuló elváltozások:

- Rh inkompatibilitás (összeférhetetlenség):
Akkor van gond, ha a kismama vércsoportja Rh-, a babáé Rh+, második terhesség alkalmával lehet vetélés, elhalás, szellemi fogyatékosság. Ezért szülés után a kismama anti-D-gammát kap. Ilyenkor a szülés alatt magzati vörösvértestek jutnak az anya szervezetébe, az anya szervezete ellenanyagot termel, ez az ellenanyag az anti-D ellenanyag. A második terhességnél, ha szintén Rh+ a magzat, akkor már a terhesség elején az ellenanyag rátapad a magzat vörösvértesteire és azok szét fognak esni, ez okozza a kóros sárgaságot.

- Mini pubertás: Emlőduzzanat, pár nap alatt elmúlik, ha megnyomjuk, tejszerű váladék - "boszorkánytej" ürül ki. Azonban, ha a mell felett a bőr piros, akkor jelezni kell az orvosnak, gyulladás állhat a háttérben. Lehet hüvelyfolyás és csekély vérzés is. A pici baba homlokán, orrán gombostűfejnyi fején fehér pöttyök jelennek meg (pattanások elődjei), magától eltűnik.

Átmeneti működészavarok:

- Átmeneti súlycsökkenés: a párologtatás, kiválasztás során az újszülött az első napokban veszít súlyából, a születési súly 6-8%-a. A 10. naptól befejeződik és gyarapodik.

- Születési daganat: a szülőutakon való áthaladás, az előfekvő testrészeken gyűrűszerűen leszorítja a testrészt és ennek következtében a hajszálerekből folyadék lép ki a szövetek közé (oedema). A fejen, homlokon lehet, farfekvésnél a fenéktáján, magától felszívódik.

- Élettani sárgaság: A vörösvértestek a laposcsontokban képződnek és a lépben bontódnak le, oxigénszállítás a szerepük, benne található a haemoglobin, ami vasból és vérfestékből (bilirubinból) áll. A vörösvértestek szétesésekor felszabadul a bilirubin, vízben oldhatatlan. A magzati életben a vörösvértestek száma jóval nagyobb, mint a felnőtteké. Az élettani sárgaság a 2. napon kezdődik és kb. a 10. napig tarthat. A baba bőre és szemfehérje sárga lesz, a baba aluszékonyabb, nem akar szopni. A kevésbé sárga babát napra kell tenni, anyatejjel többször kínálni, a fokozottat kék fénnyel megvilágítani. Az élettani sárgaságnál a bilirubinszint 170-250 mmol/l, akkor már elhúzódó, ha a 10. napon sem múlik és 250mmol/l felett van a szint.

- Kiszáradásos láz: csecsemők hőközpontja még fejletlen. A folyadékvesztés a hőközpontot izgatja és a csecsemő hőmérséklete 39 fok is lehet, a baba aluszékonyabb.
Gyakran kell szoptatni, és célszerű a szoptatások után cukros teát adni, súlyos esetben kap 10%-os cukoroldatos infúziót. Ha rendszeresen kap inni, 1 nap alatt elmúlik. A 3-4. nap kritikus a láz.
(A cikket beküldte: bettike2007)Újszülött és csecsemőkor
Az ember egyedi fejlődése nem a megszületéssel hanem a fogamzással kezdődik.A méhen belüli élete befolyásolja az anya egészségi és érzelmi állapota! Én ezt tanultam az újszülött és csecsemőkorról. Megosztom most veletek. »

El nem sírt könnyek
Amióta anya lettem, mintha kitárult volna a szívem. Eddig is szerettem a gyerekeket, szívemen viseltem az állami gondozásban élők sorsát, igyekeztem segíteni a hátrányos helyzetben élőkön, s összefacsarodott a szívem, ha gyermekbántalmazásról esett szó, vagy beteg... »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.