Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Újszülött és csecsemőkor

Az ember egyedi fejlődése nem a megszületéssel hanem a fogamzással kezdődik.A méhen belüli élete befolyásolja az anya egészségi és érzelmi állapota!
Én ezt tanultam az újszülött és csecsemőkorról. Megosztom most veletek.


Szülés, születés:
Óriási változás a csecsemő életében! Hirtelen emberek, tárgyak veszik körbe; új ingerek érik (fény, hang, változó hőmérséklet); anyagcseréjével azonnal alkalmazkodik (első légvétel, felsír).

Külvilág megismerése:
1.belső érzékelés: hamar reagál a belső feszültségi állapotokra pl.éhség, a testhelyzet változásaira is pár nap alatt érzékenyen reagál!
2.külső érzékelés: hőmérséklet érzékelése azonnal fokozott meleget igényel; látása, hallása differenciálatlan csak erős fény és hanghatásokra reagál. Az ízérzékelés az első szoptatáskor alakul ki.
3. viselkedés, mozgás: idomulatlan az egész teste egyszerre részt vesz benne. 24 órából 21-et alszik több szakaszban.

Feltételes reflexek kialakulása:
Vannak veleszületett feltétlen reflexek, ami a szopóreflex: az éhes gyermek az ajak orr vagy homlok érintésére szopómozgást végez. Fogóreflex: ha az újszülött tenyerét megérintjük kezét ökölbe szorítja. Ezekhez csatlakoznak a feltételes reflexek. A 17-18 naptól már nem is kell a gyermek ajkát megérinteni, elegendő abba a testhelyzetbe hozni, amelyben enni szokott és már tudja, hogy szoptatás van.

A táplálkozási aktussal összefüggően fejlődik a látási érzékelés.
Kb. 3 hetesen időnként rögzíti, fixálja a tekintetét; 6 hetesen olykor a mozgást is követi; 10-12 hetesen "látási élmény" hisz az anyamell illetve a cumisüveg észlelése önmagában feltételes ingerré válik;3 hónaposan felismeri az anya hangját és ez megnyugtatólag hat rá.
Megjelenik az úgynevezett. "szocializációs mosoly" ami nem más, mint válaszmosoly a felé forduló felnőtt mimikájára. Kezd kialakulni a felismerés, amely már tartalmazza az észlelést és az énkép felidézését.

Mozgásfejlődés: a megismerő funkciókkal egyidejűleg velük elválaszthatatlan kölcsönhatásokban fejlődik. Összerendezetlen mozgások sok-sok gyakorlás a világ felfedezése, finom kézmozgások.
Amikor már felfedezi és szemével követni tudja az őt érzékelő személyt vagy tárgyat egyszerre csak észreveszi, felfedezi saját mozgó kezét.
Nézi, figyeli, közelíti, távolítja, összekulcsolja, hirtelen elengedi, órákig képes ezzel eljátszani.
Csecsemőkorban a fejlődés előterébe elsősorban a mozgásos és érzékelési funkciók kerülnek.
(A cikket beküldte: evinover)Az úszülöttkori adaptáció, reflexek, átmeneti működészavarok
2007-ben végeztem a csecsemő- és kisgyermekgondozó szakon, bölcsődében dolgozom, jelenleg itthon vagyok a kislányommal. Mindig is újszülöttekkel akartam foglalkozni, de akkor még nem volt hely az újszülött osztályon, bölcsibe kerültem. Sok anyukában felmerül... »

Népdalok
Egy-két érdekes dolog a népdalokkal kapcsolatban. Két kislányomra nagyon büszke vagyok, hogy néptáncra járnak és szeretik is, és boldogan éneklik az ott tanult kis dalokat. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.