Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ






Biztonságos táplálás

A csecsemők, kisgyermekek táplálásakor fokozottan oda kell figyelni a a fertőzések megelőzése érdekében. Mind a szoptatásnál, mind pedig a tápszeres vagy szilárd táplálásnál megfelelő körültekintéssel kell eljárni a baba érdekében. Az alapvető szabályokat foglaljuk össze az alábbi cikkben.

Szoptatás esetén

Szoptatás előtt moss kezet és mosd meg a melleid!
Ha fejned kell, akkor is alaposan mosd meg mindkettőt, a műveletet pedig kifőzött eszközökkel végezd el! A lefejt anyatejet azonnal hűtsd le, jól záródó edényben tárold az etetésig. A hűtőszekrényben tárolt anyatejet ajánlott 24 órán belül felhasználni, vagy le kell fagyasztani.

Az anyatej fagyasztása -18 C-on biztonságos tárolást jelent kb. 6 hónapig. Tárold a tejet adagokra osztva, és írd rá a csomagokra a lefejés időpontját!

A mélyhűtött anyatejet a hűtőszekrényben, fokozatosan engedd fel, majd utána melegítsd! Ne használj mikrohullámú sütőt és ügyelj rá, hogy ne kerüljön bele szennyeződés. A felengedett tejet tilos újra lefagyasztani!


Tápszeres táplálás esetén

Pontosan kövesd az adott tápszer használati utasítását! Mindig tiszta kétzzel, tiszta eszközöket használva készítsd el a baba ételét! A tápszerekhez a vizet fel kell forralni, majd kissé ki kell hűteni, ezután kell a megfelelő mennyiségű tápszert adagolni hozzá. Mindig jól rázd össze a keveréket, hogy ne maradjanak benne csomók, mert eldugulhat a cumi!
Mielőtt a babádnak kínálnád a tápszert, ellenőrizd, hogy megfelelő-e a hőfoka! A tápszereket általában nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, ezért célszerű az etetés előtt rövid idővel elkészíteni.
A kész tápszerek tárolása nem biztonságos. Ha maradt belőle, akkor inkább öntsd ki! Kivételes esetekben azonnal lehűtve, 5 C alatt 1 napig eltárolható, de mindenképpen a tápszer utasításait vedd alapul!


Szilárd táplálás esetén

A csecsemők és a kisgyermekek fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek. A kórokozók az étellel is bejuthatnak a szervezetükbe, ezért fokozott odafigyeléssel kell az ételeiket elkészíteni!

Mindig friss, jó minőségű alapanyagot használj! Alaposan mosd meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Azokat is, amelyeknek a héját egyébként eltávolítod, például a banánt, narancsot is!
Külön deszkát használj húsok, valamint a zöldségek, gyümölcsök szeletelésére!
Alaposan főzd meg, forrald át az ételt! Az étkezés előtt rövid időn belül készítsd el a baba ételét, ne tárold túl hosszú ideig! Etetés előtt mindig ellenőrizd az étel hőfokát!
A maradékot hűtőben tárold, és még aznap használd fel! Mielőtt újra neki adnád, forrósítsd fel és hűtsd vissza a fogyasztási hőmérségletre!

A szabályokat az OÉTI ajánlásai alapján foglaltam össze.


Grimm mesék Anya-szemmel: A fehér kígyó
Aki nem ismerné ezt a mesét, röviden: egy szolgáról szól, aki megkóstolja a fehér kígyó húsát, és érteni kezd az állatok nyelvén. Majd kihasználva ezt az új képességét, hirtelen jóra fordul a sorsa, és feleségül veszi a királylányt. »
Várlak Kincsem, hát gyere haza!
Nyugalom lesz aztán, megjön lelki békénk, Érzem, amit még sosem... Itt van, a Boldogság költözött közénk! Apa keze hasamon, simogat, nyugtat, Most már minden rendben lesz, Hisz együtt tesszük meg az utat. Család vagyunk, Picurka itt mocorog, A lelkem ragyog,... »





Minden jog fenntartva © 2018, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.