Biztonságos táplálás

A csecsemők, kisgyermekek táplálásakor fokozottan oda kell figyelni a a fertőzések megelőzése érdekében. Mind a szoptatásnál, mind pedig a tápszeres vagy szilárd táplálásnál megfelelő körültekintéssel kell eljárni a baba érdekében. Az alapvető szabályokat foglaljuk össze az alábbi cikkben.

Szoptatás esetén

Szoptatás előtt moss kezet és mosd meg a melleid!
Ha fejned kell, akkor is alaposan mosd meg mindkettőt, a műveletet pedig kifőzött eszközökkel végezd el! A lefejt anyatejet azonnal hűtsd le, jól záródó edényben tárold az etetésig. A hűtőszekrényben tárolt anyatejet ajánlott 24 órán belül felhasználni, vagy le kell fagyasztani.

Az anyatej fagyasztása -18 C-on biztonságos tárolást jelent kb. 6 hónapig. Tárold a tejet adagokra osztva, és írd rá a csomagokra a lefejés időpontját!

A mélyhűtött anyatejet a hűtőszekrényben, fokozatosan engedd fel, majd utána melegítsd! Ne használj mikrohullámú sütőt és ügyelj rá, hogy ne kerüljön bele szennyeződés. A felengedett tejet tilos újra lefagyasztani!


Tápszeres táplálás esetén

Pontosan kövesd az adott tápszer használati utasítását! Mindig tiszta kétzzel, tiszta eszközöket használva készítsd el a baba ételét! A tápszerekhez a vizet fel kell forralni, majd kissé ki kell hűteni, ezután kell a megfelelő mennyiségű tápszert adagolni hozzá. Mindig jól rázd össze a keveréket, hogy ne maradjanak benne csomók, mert eldugulhat a cumi!
Mielőtt a babádnak kínálnád a tápszert, ellenőrizd, hogy megfelelő-e a hőfoka! A tápszereket általában nem ajánlott hosszabb ideig tárolni, ezért célszerű az etetés előtt rövid idővel elkészíteni.
A kész tápszerek tárolása nem biztonságos. Ha maradt belőle, akkor inkább öntsd ki! Kivételes esetekben azonnal lehűtve, 5 C alatt 1 napig eltárolható, de mindenképpen a tápszer utasításait vedd alapul!


Szilárd táplálás esetén

A csecsemők és a kisgyermekek fokozottan ki vannak téve a fertőzéseknek. A kórokozók az étellel is bejuthatnak a szervezetükbe, ezért fokozott odafigyeléssel kell az ételeiket elkészíteni!

Mindig friss, jó minőségű alapanyagot használj! Alaposan mosd meg a zöldségeket és gyümölcsöket. Azokat is, amelyeknek a héját egyébként eltávolítod, például a banánt, narancsot is!
Külön deszkát használj húsok, valamint a zöldségek, gyümölcsök szeletelésére!
Alaposan főzd meg, forrald át az ételt! Az étkezés előtt rövid időn belül készítsd el a baba ételét, ne tárold túl hosszú ideig! Etetés előtt mindig ellenőrizd az étel hőfokát!
A maradékot hűtőben tárold, és még aznap használd fel! Mielőtt újra neki adnád, forrósítsd fel és hűtsd vissza a fogyasztási hőmérségletre!

A szabályokat az OÉTI ajánlásai alapján foglaltam össze.


Lombikprogram és az anyósom
Kissé szokatlan a cim tudom, de kiváncsi vagyok, Ti hogyan álltok ehhez a témához. Az érintett célszemély - az anyósom -szerintem nem olvassa ezt a fórumot. Lehet, hogy jó is igy, mert kegyetlenül öszinte leszek vele kapcsolatosan. »
Akadály lehet a meglevő gyerek egy új kapcsolatban?
Mi van akkor, ha valaki nagyon szeretne babát, de a párjának már van a korábbi kapcsolatából (esetleg több is) és emiatt nem teljesülhet ez a kívánság? Mi van akkor, ha telik az idő, de mégis egy helyben kell toporogni és várni, várni, miközben minden régi... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.