Csecsemők fejlődése 1. rész

Mikor fordul meg, mikor mosolyog, mikor gagyog, mikor figyel ránk tudatosan? Ezek azok a kérdések, amit legtöbbször hasonszőrű anyukákkal vitatunk meg. Van, amikor irigykedünk, hogy a barátnő Danija már mennyi mindent csinál, van, amikor mi büszkélkedhetünk azzal, mennyivel előrébb van gyermekünk, mint másé. Bármit is tesznek csemetéink, idővel mindenki átesik minden szépségen és nehézségen.

Vegyük sorba a hónapokat, mik az általános dolgok. (Természetesen lehetnek eltérő tapasztalatok.)
Első hónapban még ismerkedünk egymással, már ekkor tapasztaljuk milyenek a baba személyiségjegyei, izgága, vagy lusta, hangos vagy csendes. Félelmek alakulnak ki a köldökcsonk miatt, ami 10-15 nap alatt szépen leesik, furcsának találjuk a kutacsok nyitott állapotát. A szemöldök feletti három hónapos korban nő össze, a fejtetőn lévő pedig legkésőbb 18 hónapos korban. Eleinte a babánk 2-3 óránként megéhezik. Naponta 12 órákat alszanak, alvási szokásokról leghamarabb viszont két hónapos kora körül beszélhetünk. Testének mozdulatai most még inkább reflexszerűek, kezét ökölben tartja, hangokra reagál és követi is azt, szemkontaktust létesít, kapaszkodik az őt tartóba, spontán megriad.
A második hónapban a baba elkezdi koordinálni a látását a hallással. Ha hall valami számára érdekes hangot, azt megpróbálja megkeresni a szemével, képes egy tárgyat is követni a szemével, eleinte oldal irányba majd fel-le. Ebben az időben jelenhetnek meg az arcán kis piros pöttyök, amik azt jelzik, anyu hormonjai távoznak az apró testből. Kialakulhat koszmó is a fejbőrön, ezt olajjal a legkönnyebb eltávolítani. Mindent a szájába vesz, így tanulja meg a teste határait. Ha foglalkozunk vele, akkor nem alszik el rögtön etetés után, hanem ismerkedik velünk.
A harmadik hónapban már ismerjük gyermekünk sírásait, tudjuk, mikor jelez éhségre, mikor fáj valamije, vagy mikor igényli egyszerűen a társaságunkat. Elkezd „beszélni” ha zenét vagy beszédet hall, akár 20 percekig is úúúúzik vagy ááázik. Az ujjait már kinyújtva tartja, megfigyeli őket, ha kiesik, a látótérből örömmel sikongat fel, ha visszatér.
Fel tudja emelni a karjait, a teste előtt össze is tudja zárni. Már sokat van hason, ilyenkor tartja, a kis fejét és a mellkasát is emelgeti. Kis kezével felfedezi az arcát, szemét, száját. Már kialakult alvási szokásai vannak, éjjel akár 10 órát is alhat egyhuzamban. Meg tudja különböztetni a beszédhangokat a többi hangtól. A mell láttán cuppogni kezd.
A negyedik hónapban már hasra fordul, van, amikor már vissza is. Rövid ideig szépen egyenesen tartja a fejét, ha ül, akkor nézelődik. Ha valamit meglóbálunk, előtte magához húzza, szájába veszi, kíváncsiskodik. A fürdőkádban pancsol, rugdalózik. Ebben a hónapban már van, akinél a fogzás is elkezdődik. Ha a nyáltól kisebesedne a pofijuk, vazelinnel lehet óvni a puha bőrt, a nyak redőibe pedig szórjunk hintőport. Meglepő, de ilyenkor 5-7 mp-re terjed az emlékezete. Ha van valaki a közelében, azzal szívesen beszélget a saját nyelvén, a játék végét sírással ellenzi. Lefoglalja a saját tükörképe, és nevet, ha megcsiklandozzák.
Az ötödik hónapban jó esetben már duplázódik a súlya. Szeme irányítja a kezét, amit meglát mindent meg akar fogni. Továbbra is mindent a szájába vesz, megkóstol, ezt sokszor a fogzás miatt is teszi, hiszen a duzzadó viszkető ínynek ez kissé csillapító enyhet ad. Ebben a hónapban megejthető egy korai hallásvizsgálat.
Hason fekve sokszor repülőzik, egyensúly érzéke ilyenkor kezd igazán fejlődni. Ha felültetik, akkor biztonsággal megtartja a fejét. A kezébe adott csörgőt rágicsálja, forgatja, csodálja, egy vagy két kézzel fogja már a cumisüveget is. Felfedezi, a lábát a szájába veszi és rágicsálja a lábujjait. Megismeri a szüleit, testvéreit, idegenekkel sokszor ellenálló. Utánozza az arckifejezéseket, a hangokat és a mozdulatokat.

A hatodik hónapban visít, morog, berreg, csattog a nyelvével, felfújja a pofiját. Ebben a hónapban erősít a kis végtagjait, hason csúszva kinyomja magát, sokszor már kúszik is, bár még úgy, hogy a hasa lent marad. Ilyenkor már biztonságosabb a hozzátáplálás, szeret játszani az étellel, forgatja a szájában, kiveszi, megfigyeli, visszateszi. Ha valamitől öklendezik, arra még nem elég felkészült, később próbálkozzunk vele. Ebben a korban lehetnek már kedvenc ételei is. Kibújhatnak az első fogacskái, amit bizony meg is mutat egy-egy szopi alkalmával. Felfigyel a nevére, a mozgása bátrabb és koordináltabb hónapról-hónapra.
(A cikket beküldte: pi)A babák gyarapodásáról
Íme egy táblázat, amely azt mutatja, mennyit ildomos híznia a kisbabának élete elsõ évében. Figyelem! Ezek az adatok, persze csak tájékoztató jellegűek. Nem miden kisbabára jellemző az egyenletes és folyamatos gyarapodás. Előfordul, hogy az intenzív... »

Beteg a gyerek? Oldd meg!
Mi történik, ha gyermeked beteg? Főnököd miképpen reagál a problémára? Legtöbbször válaszút elé kerül a nő és sajnos egyedül marad a mindíg ismétlődő problémával! Kire bízza a gyermeket, hogy mindenki elégedett legyen? »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.