Kategória: Egyéb babás témák

Igazságtalan, felháborító és elkeserítő egyszerre - megszűnik a Peter Cerny Alapítvány

A mai napon vettem kézhez a Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért névre szóló levelét, amely olyan elkeseredettséggel tölt el, hogy muszáj kiírnom magamból. Bízom benne, hogy az általam itt leírt pár sor másokat is meggyőz arról, hogy munkájukra a jövőben igenis szükség van...

A Peter Cerny Alapítványhoz fűződő viszonyom az előző terhességemből a 29. héten született kisfiammal kezdődött. A fiamat úgy szültem meg, hogy 90% esélyt adott az orvosom arra, hogy a gyermek NEM éli túl a születést, vagy ha igen, akkor valószínűleg nem sokáig fog élni. Az egész egy pénteki napon kezdődött, reggelre bevéreztem. Este hét órakor megszületett a fiam, 1100 grammal és 37(!) cm-rel. Az apgarja 5/7 volt, ami azért a születési idejéhez és körülményeihez képest jónak volt mondható. Az éjszaka folyamán abban a kórházban látták el a babámat, ahol szültem. Másnap reggelre azonban oly mértékben romlott az állapota, hogy közölték velem, hogy még aznap Budapestre szállítják, a Tűzoltó utcai Gyermekkórházba. A szállítást a Peter Cerny Koraszülött Mentőszolgálata végezte. Szombaton délután fél kettőkor érkezett a mentő, egy orvossal, valamint két ápolóval (amennyiben emlékezetem nem csal). Speciális inkubátorba helyezték a fiamat, FÉNYKÉPET készítettek róla számomra, hogy amíg nem lehet velem, legalább így láthassam. Rettenetesen sírtam. Ők EMBERI hangon, nem rutinból és nem személytelenül vigasztaltak. Elmondták, hogy a mentőben hogyan fogják ellátni, s megígérték, hogy az úton nagyon fognak rá vigyázni.

Ez volt velük az első találkozásom, mely a mai napig elevenen él bennem, és az ügy szomorú és megindító okától függetlenül kellemes emlékként őrzöm.
A második élményem három hónappal később egy pár perces találkozás volt, amikor kisfiamon ún. ROP szemműtétet hajtottak végre, amelybe a két hónap inkubátorban eltöltött időszaknak is nagy szerepe volt, valamint a koraszülésnek szintén, hiszen még 7 hónapos terhes sem voltam, amikor a kisfiam megszületett...
Második alkalommal csak a pár utcával odébb lévő Mária utcai Szemészeti Klinikáról szállították a beavatkozás után a Tűzoltó utcába. Ekkor is hozzáértő személyzet, kedves szakemberek voltak jelen. Később amennyire módomban állt, egy-két ezer forinttal támogattam az Alapítvány munkáját. A mai napig vallom: abban, hogy ma egy majdnem 8 éves, apró szemproblémától eltekintve teljesen egészséges fiam van, nagyrészt nekik is köszönhetem. Szaktudásuknak, gyorsaságuknak, egyáltalán: működésüknek és az Alapítvány meglétének.

Ami ezen cikk megírására késztetett az a következő levél volt. Szó szerint fogom idézni, mivel ez véleményem szerint nem titkos, hanem nyílt tartalmú és közérdekű levél:
"Tisztelt Támogató!
Dr. Horváth Ágnes Miniszter Asszonynak küldött, és mellékelt levelünk alapján ezúton kívánom tájékoztatni arról, hogy a Peter Cerny Alapítvány 2008. április 15-én 24.00 órától befejezi koraszülött-mentő szolgálatának üzemeltetését.
Kérem, engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki hálás köszönetemet az elmúlt évek során nyújtott önzetlen felajánlásaiért, mind a 42.436 általunk szállított kisbaba és szüleik, mind a magam és munkatársaim nevében.
Természetesen amennyiben az elégtelen állami támogatás okozta forráshiány rövid időn belül megszűnik és/vagy egyéb támogatásból (akár az 1 %-os felajánlásokból is) finanszírozhatóvá válik a működés, az alapítvány a mentőautóit újraindítja.
Bp., 2008.03.17.
Hálás köszönettel:
Dr. Somogyvári Zsolt
a PCAM szakmai vezetője"


És most a Miniszter Asszonynak küldött levél:

"Tisztelt Miniszter Asszony!
Ezúton szeretnénk tájékoztatni arról, hogy a 2007. november 29-én kelt, a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat elégtelen finanszírozásával kapcsolatosan írt levelünkre 2007. december 21-én kelt megnyugtatónak tűnő válaszában ígértek mind a mai napig nem valósultak meg:
1. Az Országos Mentőszolgálat a 2007. évre szóló szerződésben foglaltak ellenére sem utalta át részünkre a 13,3 MFt elmaradást, valamint a járulékos késedelmi kamatokat (mindösszesen közel 15 MFt)
2. Az ismételt ígéretek ellenére, mind a mai napig nem kaptuk meg a 2008-ra vonatkozó támogatási szerződéstervezetet, és ezzel összefüggésben a havi 12 MFt-os költségvetési támogatást, ami jelenleg a napi működtetés feltétele
3. A hiánypótló állami feladat ellátása a mai napig (2,5 hónap) 30 MFt-ba került, amiből az OMSZ - vélhetően előlegként - 6 MFt-ot fedezett.

A fentiek szerinti 41 MFt-os hiány, illetve kintlévőség - a lelkes támogatóink adományai ellenére - alapjaiban rendíti meg az alapítvány gazdálkodását, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt évben az állami támogatás a működési kiadásoknak csak 53 %-át fedezte. Ennek megfelelően a hiányzó közel 70 MFt-ot is az Alapítványunk "koldulta össze" a közel fél-Magyarországot lefedő koraszülöttmentési rendszer folyamatos működtetése érdekében.

Tisztelt Miniszter Asszony! A gazdasági ellehetetlenítés, a tervezhetőség hiánya, valamint a 26 főállású munkatárs iránt érzett felelősség miatt, ezúton tájékoztatjuk arról, hogy a Peter Cerny Alapítvány 2008. április 15-én 24.00 órától befejezi koraszülött-mentő szolgálatának üzemeltetését.

Bp. 2008. 03. 17.

Dr. Somogyvári Zsolt
a PCAM szakmai vezetője"Úgy érzem ezt a két levelet lelkiismeretes munkájuk iránt érzett tiszteletből muszáj volt megosztanom más szülőkkel, embertársaimmal, akinek van gyermeke, vagy esetleg tervez gyermeket. Sok apró emberke, ha közvetve is, de életét köszönheti a Peter Cerny Alapítvány elmúlt években volt, valamint jelenleg (még) ott dolgozó szakembereinek, munkatársainak.
Ha ezzel a pár sorral hozzájárultam ahhoz, hogy segítsek nekik, annak csak örülök. Ha nem, akkor csak annyit: kisfiam, családom és sorstársaim nevében tiszta szívből köszönöm eddigi lelkiismeretes, hozzáértő munkájukat!

Mellékelem az általuk kisfiamról készített képet. Sajnos kicsit homályos...
(A cikket beküldte: manna30)Keresztanyának lenni
Nem vagyok anya - remélem, hogy majd leszek, de még nem vagyok. Nem tudom milyen meglátni a hőn áhított két csíkot a teszten, nem tudom milyen először meghallani a kicsi szíve dobogását, nem tudom milyen egy apró életet hordozni magamban, nem tudom milyen minden... »

SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség (Emma nélkül...)
Már több hónap telt el. Sok nehéz és hosszú hónap mióta imádott Emmám angyalka lett. Hogyan lehet feldolgozni a feldolgozhatatlant?! Még mindig annyira élesen él bennem a fájdalom. Minden nap vele ébredek, és arra gondolok, hogy milyen lenne, ha most itt lenne velem. »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.