Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Megoldás? Minek, ha egy kifogás is elég. Mosható pelenka tévhitek

Miért van az, hogy nálunk, ha tenni kell valamit, akkor mi nem a megoldást, hanem a kifogást találjuk meg? A mai napon teljesen véletlenül több vonalon is találkoztam környezetvédelmi témákkal, amikben taglalták a nem lebomló esetleg veszélyes hulladékok témakörét.
Egy rádióban a szemétlerakók túlterheltségéről beszélgettek, és a lehetséges megoldásokról.
Majd kezembe akadt egy régi magazin, amiben egy nagyon gondolatébresztő előszóban a szerkesztő arról írt, hogy itt van az idő a cselekvésre, mert már nem a lehetséges veszélyekről van szó, hanem a meglévő problémákról. Örültem a cikknek, mert nagyon egyetértettem a mondanivalójával.
Majd a mosható pelenkákról kezdtem olvasgatni a neten. Böngészés közben szemembe ötlött egy cím:
"Tonnaszámra termelik a veszélyes hulladékot a mosható pelenkák"


Letaglózó volt számomra a döbbenet, ami ért. A cikkben nagyon tudományosan érvel a tájékozottnak tűnő szerző. Talán csak azok fedezik fel a félig és teljesen hamis információkat, akik gyakorlott mosható pelenka használók, és nem sajnálták az idejüket arra, hogy tényleg körültekintően járjanak el a környezettudatos döntésük meghozatalában.
Azonban aki még csak tervezgeti, hogy kipróbálja ezt az alternatívát, annak bizony alaposan elveheti a kedvét.

A fent említett cikkben említett tonnányi veszélyes hulladékot ugyanis az elhasználódott mosógépek teszik ki. Azonban a megjelent adatok erősen túlzóak. Ráadásul azt feltételezik a felhasználóról, hogy ezeket a gépeket, ha meghibásodnak, egyszerűen kidobják, és vesznek helyette újat.
Valójában, aki környezeti szempontok miatt vállalja a többlet munkát a mosható pelenkával, az nem fogja a szemétbe dobni még a javíthatatlanul tönkrement mosógépét sem, hanem eljuttatja olyan hulladékfeldolgozóba, ahol szétszedik, és újrahasznosítják.
A cikk egyetlen dologra alkalmas, kiváló kifogásokat lehet benne találni arra, hogy miért ne használjunk mosható pelenkát, zsebkendőt, konyharuhát, törlőkendőt és még sorolhatnám.
Amikor végigolvastam, rögtön eszembe jutottak azok a kifogások, amiket már annyiszor hallottam:
- Nekem nincs hova teregetni
- Nem is környezetbarát, hiszen a mosópor káros a környezetre, és rengeteg vizet használsz el a mosáskor.
- Mennyi plusz munka, azt az időt, inkább a gyerekkel töltöm, az jobb neki.
- Hú de büdös lehet, biztos az egész lakás olyan, mint egy nyilvános illemhely.
- Olyan drága, ennyi pénzem nincs.
A legtöbb ilyen vélemény azonban félinformációból vagy szándékosan eltorzított, kisarkított adatokból származik.
A legjobb példa erre a fent említett szerzemény is.
Sokan sokféleképpen használják a legkülönbözőbb típusú mosható pelenkákat. És a ténylegesen használók osztatlan véleménye az, hogy a fenti állítások vagy hamisak, vagy olyan nehézségek, amikre már van megoldás.
Ráadásul már itthon is hozzá lehet jutni minden típusú pelenkához. Bár én mindenkinek azt ajánlom, hogy inkább nézzen körül a magyar termékek piacán, mert jóval kedvezőbb áron meg lehet kapni, olyan vagy jobb minőségű termékeket, mint amiket külföldről hoznak be.
Sokan vagyunk, akik igyekszünk tenni valamit egy élhetőbb környezetet hagyjunk a gyerekeinkre, és nem kellene a többieket elbizonytalanítani, hogy ők is tehetnek valamit. Ha veszünk 1 db mosható pelenkát és belecsempésszük minden nap az eldobósak közé, ahányszor használjuk, annyiszor spórolunk magunknak egy kis pénzt, és a környezetnek fél kg el nem bomló szemetet.
A reklámokban minden nap savakat, mérgeket, mesterséges anyagokat magasztalnak fel, hogy milyen kényelmessé teszik az életünket. De meddig?
Nem kell a világot megváltani, el lehet kezdeni apránként. Nem azzal kell foglalkozni, más mit csinál, hanem azzal, mi mennyit tehetünk.
(A cikket beküldte: Virgie)Életem-életünk
Életemről-életünkről szól. Hogyan törhet össze pillanatok alatt a család élete. Egészséges gyermekekből sérült gyermekek. Miként küzdünk nap mint nap az életben maradásért. Mennyi terhet bír elviselni az ember. Senki nem tudhatja, mit tartogat számára az élet. »
A baba csak biztos helyre születhet II.
Amint az első részben megírtam, kénytelenek voltunk költözni, mert a volt férjem már a gyermekekre sem volt tekintettel. Zsarolta őket, és bár a fiam gyűlölte a viselkedése miatt, a kislány mégis hiányolta és néha sírt is érte. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.