Weboldalunk egyes szolgáltatásainak és funkcióinak eléréséhez cookie-k használata szükséges. További információ


Meséljünk a babának!

Biztosan mi is emlékszünk, mikor gyermekkorunkban szüleink, nagyszüleink mesét olvastak vagy csak úgy mondták emlékezetből, talán éppen akkor találták ki. Csodálkozva ültünk és néztük őket, izgatottan vártuk a mese végét. Vajon mi fog történni? Győzedelmeskedik-e a jó és a rossz elnyeri méltó büntetését? Miért fosztanánk meg gyermekeinket ezektől az örömöktől?

Az olvasást, a meséket, a történeteket a gyermekek egész pici korukban szeretik meg.

Kezdődik a szavak "szeretetével". Amelyik szó tetszik nekik utánozzák, nevetnek rajta.


A szavak által megismerik a mesélés örömét, majd később az olvasásét is.


Most felsorolok, néhány ötletet, amival, segíthetjük, hogy a baba könnyen és gyorsan megtanuljon később olvasni és szeresse is azt.


Beszéljünk sokat a babához! Arckifejezésünkkel és szavakkal meséljünk neki saját magáról és a világról. Akkor beszéljünk hozzá, amikor nyugodt és figyelmes. Hangszínünket és ritmusát a baba már jól ismeri, hiszen sokszor hallotta születése előtt. Segítsünk neki, hogy a hangokon keresztül kapcsolatba tudjon lépni környezetével.

Utánozzuk a babát, ismételjük el, amit babanyelven mondott.
Győgicsélve válaszoljunk neki. Így megtanulja, hogy a hangokra anya és később a világ feleni fog
Mindig meséljuk, mondjuk el a babának, hogy éppen mit csináluk vele, hová megyünk, mit eszünk, kit, mit lát. Ezzel kapcsolatot hozunk létre szavak és események között.

Mindig mondjuk el neki mivel játszik, mit adunk rá. Nevezzük nevén a testrészeit. Hetek, hónapok fognak eltelni, mire a baba összekapcsolja a dolgokat a szavakkal: ezzel teremtjük meg a beszéd és az írni-olvasni tudás alapjait.

Nézegessünk együtt, színes, képeskönyveket. körülbelül 6hónapos kortól el lehet kezdeni ezt. Igaz még a baba figyelme rövid ideig tart csak. Ez a tevékenység hozzá segiti a picit, hogy később szeresse a könyveket.

Ebben az élet korban még megrágcsálja a baba a könyveket, de ne aggódjunk, ők még a kezükkel, szájukkal "szerzik az ismereteket".


Nézzük, mutatjuk, mondjuk. A kisgyermekek első lépése az olvasás terén, hogy megtanulnak lapozni. Később nézegetik a képeket, elmondják, hogy mit látnak és végül egy saját történetet kreálnak maguknak. Eleinte használjunk keménylapos könyveket. Kisebb kárt lehet benne tenni és könnyebb lapozni is.

Vigyünk magunkkal könyvet tanácsadásra, rokonokhoz, autóba, utzáskor. Ezáltal a baba későbbi életének szerves részévé válnak a könyvek.

Tanítsunk gyermekünknek versikéket és dalokat. A gyermekeknek ezáltal nő a szókincsük és segíti a memória fejlődését is. Használjunk kéz mozdulatokat is, ezáltal összekapcsolhatja a tevékenységet, a tevékenység jelző szóval. A gyermekversek hozzájárulnak a nyelvi tudatosság és a nyelv szeretetének kialakulásához.


Tartsuk a könyveket a gyermek számára is elérhető helyen!
Nézegessünk együtt könyveket, engedjük, hogy ő lapzzon, ő meséljen nekünk néha.


Legyen kötelező szertartás az esti mese!

A könyv legyen része gyermekünk mindennapjainak!
(A cikket beküldte: ani8791)Ajánld ezt a cikket ismerőseidnek!

E-mail címed:
Ismerősöd e-mail címe:


A képernyők hatása a gyerekekre
A különböző képernyős eszközök elkerülhetetlen tényezői a mai gyerekek életének, többen közülük rendszeresen töltenek valamennyi időt okos telefonok, számítógépek és a tévé előtt. Ez nem feltétlenül rossz dolog, hiszen az alkalmazások korát éljük. Temérdek oktató,... »

Te úgyis otthon vagy a gyerekkel, ráérsz...
Anyának lenni... Hát, hogy is mondjam, elég sűrűn szívás... De az nem mindegy, hogy miért is van ez így. Talán, mert nincs empátia, nincs tisztelet és lassan az anyák megtűrt tagjai eme csodálatos világnak. De vajon miért alakul ez így és a nőtársaink is miért... »Amennyiben még nem tetted meg, most feliratkozhatsz heti hírlevelünkre, melyben a anyalettem.hu weboldalra felkerült friss cikkekről tájékoztatunk. Itt add meg e-mail címed:
Iratkozz fel friss cikkeinket tartalmazó RSS csatornánkra: https://www.anyalettem.hu/rss
Minden jog fenntartva © 2018, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.