Meséljünk a babának!

Biztosan mi is emlékszünk, mikor gyermekkorunkban szüleink, nagyszüleink mesét olvastak vagy csak úgy mondták emlékezetből, talán éppen akkor találták ki. Csodálkozva ültünk és néztük őket, izgatottan vártuk a mese végét. Vajon mi fog történni? Győzedelmeskedik-e a jó és a rossz elnyeri méltó büntetését? Miért fosztanánk meg gyermekeinket ezektől az örömöktől?

Az olvasást, a meséket, a történeteket a gyermekek egész pici korukban szeretik meg.

Kezdődik a szavak "szeretetével". Amelyik szó tetszik nekik utánozzák, nevetnek rajta.


A szavak által megismerik a mesélés örömét, majd később az olvasásét is.


Most felsorolok, néhány ötletet, amival, segíthetjük, hogy a baba könnyen és gyorsan megtanuljon később olvasni és szeresse is azt.


Beszéljünk sokat a babához! Arckifejezésünkkel és szavakkal meséljünk neki saját magáról és a világról. Akkor beszéljünk hozzá, amikor nyugodt és figyelmes. Hangszínünket és ritmusát a baba már jól ismeri, hiszen sokszor hallotta születése előtt. Segítsünk neki, hogy a hangokon keresztül kapcsolatba tudjon lépni környezetével.

Utánozzuk a babát, ismételjük el, amit babanyelven mondott.
Győgicsélve válaszoljunk neki. Így megtanulja, hogy a hangokra anya és később a világ feleni fog
Mindig meséljuk, mondjuk el a babának, hogy éppen mit csináluk vele, hová megyünk, mit eszünk, kit, mit lát. Ezzel kapcsolatot hozunk létre szavak és események között.

Mindig mondjuk el neki mivel játszik, mit adunk rá. Nevezzük nevén a testrészeit. Hetek, hónapok fognak eltelni, mire a baba összekapcsolja a dolgokat a szavakkal: ezzel teremtjük meg a beszéd és az írni-olvasni tudás alapjait.

Nézegessünk együtt, színes, képeskönyveket. körülbelül 6hónapos kortól el lehet kezdeni ezt. Igaz még a baba figyelme rövid ideig tart csak. Ez a tevékenység hozzá segiti a picit, hogy később szeresse a könyveket.

Ebben az élet korban még megrágcsálja a baba a könyveket, de ne aggódjunk, ők még a kezükkel, szájukkal "szerzik az ismereteket".


Nézzük, mutatjuk, mondjuk. A kisgyermekek első lépése az olvasás terén, hogy megtanulnak lapozni. Később nézegetik a képeket, elmondják, hogy mit látnak és végül egy saját történetet kreálnak maguknak. Eleinte használjunk keménylapos könyveket. Kisebb kárt lehet benne tenni és könnyebb lapozni is.

Vigyünk magunkkal könyvet tanácsadásra, rokonokhoz, autóba, utzáskor. Ezáltal a baba későbbi életének szerves részévé válnak a könyvek.

Tanítsunk gyermekünknek versikéket és dalokat. A gyermekeknek ezáltal nő a szókincsük és segíti a memória fejlődését is. Használjunk kéz mozdulatokat is, ezáltal összekapcsolhatja a tevékenységet, a tevékenység jelző szóval. A gyermekversek hozzájárulnak a nyelvi tudatosság és a nyelv szeretetének kialakulásához.


Tartsuk a könyveket a gyermek számára is elérhető helyen!
Nézegessünk együtt könyveket, engedjük, hogy ő lapzzon, ő meséljen nekünk néha.


Legyen kötelező szertartás az esti mese!

A könyv legyen része gyermekünk mindennapjainak!
(A cikket beküldte: ani8791)Beszédfejlődés alapjai
Az utóbbi időben egyre több a beszédhibás, megkésett beszédű gyermek. Tanulmányaim, tapasztalatom alapján szeretném ismertetni az okait és hogy mik a beszédfejlődéshez szükséges alapok, amit a szakirodalom is alátámaszt. »

Más-más Nekem mégis mindkettő egyformán édes
Sikertörténet a mai napig, tovább majd az Élet írja. Egy gyönyörű danka kislány ihlette, Anya leírja Te olvasod :-). Amikor Dankád születik, keresed kutatod kik vannak ugyanilyen helyzetben. Azért írom le, hogy ne érezd magad szörnyű anyának, a poklot mindenki... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.