Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Kategória: Újszülöttek

Mindig éhes baba

Gondoltam, ennyi év távlatából könnyebben rálátva az eseményekre, ésszerűbben tudom leírni, mi is történt velünk, amikor 6 éve megszületett a kislányom. Akkor már egy másfél éves totyógó nagyfiú anyukája voltam, s azt hittem, mindent tudok, amit kell a gyerekek táplálásáról.

2007. áprilisában érkezett Kata lányom, 37. hetesen, 2700 g és 47 cm. Kicsike volt, és vérbeli KOS. Már a kórházban is feltűnt, hogy bukós baba lesz, minden szopizás után kihányta az anyatejet. Nem vagyok egy agyongondolkodós típus, nem ijedtem meg, azt hittem, ez múló dolog, mint a többi apróság. Hát tévedtem.

Odahaza aztán folyamatosan sírt, nem is sírt: sikított! Mégpedig egész álló nap. Továbbra is visszajött a tejecske a száján, de nem nevezném bukásnak, felnőtteket meghazudtoló mennyiségeket rókázott ki. Persze jött a kivizsgálás, tkp. semmi baja nincs, sem nem tejérzékeny, sem semmiféle anyagcsere gond nincs. Minden szopizás után könyörögtem, hogy jaj, csak most ne hányjon, óvatosan emeltem meg, de mindig kivétel nélkül visszajött a kaja. Persze utána néhány perc múlva éhes sikítás, mohón szopizott a szájával, láthatóan éhezettt.

Tápszert is próbáltunk, de amikor közeledett a cumisüveg a szájához, rögtön elutasította. Ott tartottam, hogy valahogy erőltetni kell, mert éhen marad, de képtelen helyzet volt. Nem is fejlődött megfelelően, így egy napon úgy döntöttem, amikor 2 (!) hónapos lett, hogy kipróbálom a szilárd ételt, s egy falatka reszelt almát adtam a szájába. Életemben olyan mohóságot azóta sem láttam, amit akkor. Kérdeztem a gyerekorvost, van-e olyan baba, aki utálja az anyatejet, s az volt a válasz, hogy elvben lehetséges, bár ő nem találkozott még ezzel a problémával. 2 héten belül már zöldségpürét adtam neki, és 4 hónaposan már mindent evett, amit egy egyéves ehet. Persze pürésítve. Inni vizet kapott, mást nem fogadott el, holott a nagykönyvekben meg van írva, hogy tejalapú italt KELL, mert különben nagy baj lesz.
Sajnos Kata semmilyen formában nem fogadta el ezeket, így megléptem azt, ami elveim ellen való (a kisfiam 9 hónapig szopott boldogan). Mondanom sem kell: onnantól egy vidám, boldog, cukiság lett a lányom, rá sem lehetett ismerni. Az érdekesség az, hogy a mai napig gyűlöli a tejet, ha a testvére issza, kimegy a konyhából. A napokban megpróbált kakaót inni, és ki is hányta annak rendje, s módja szerint. A tejtermékeket: sajtot, joghurtot, kefirt, túrót szereti, tehát mondhatom, vegyesen táplálkozik, és hihető vagy sem: neki van a legjobb étvágya a családban. Imádja a különleges halakat, tengeri herkentyűket, bármiféle húst, zöldségeket, gyümölcsöket, amiket az anno anyatejen nevelt fiam mereven utasít el. Ráadásul egészséges, mint a makk, nem lett allergiás, amitől annyira féltem.

Most várom a harmadik gyermeket, aki kisfiú, és boldogsággal képzelem el a szoptatást, bízom benne, hogy szeretni fogja az anyatejet, mert mégis talán az a legjobb táplálék Nekik...
(A cikket beküldte: Szűcs Szilvia)Munka gyerekek mellett
Néhány kérdésem lenne arról, hogy mit tehet az az anya, aki három gyermekkel van otthon, GYET-en? Hová mehetne el dolgozni? Miért nem alkalmaz minket sok vállalkozó? Miért nincs bedolgozói munka? Csak on-line! Azok legtöbbje pedig átverés. Mit tehetünk? »
Anya vs. dolgozó nő! Hogy is lehet ezt összeegyeztetni?
Mindig is volt állásom, volt, hogy egyszerre több is. Úgy érzem, hogy egy fiatal, egészséges, tanult ember nem engedheti meg magának, hogy naphosszat otthon lógassa a lábát. Na meg persze nagyon-nagyon kell az a fizetés is. :) De volt valami, amire sokkal jobban... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.