Neked fontos?

Mosható pelenkát használok. Sokan furán néznek rám miatta. Pedig ez már nem a hajtogatós, annál sokkal több, sokkal szebb. Kicsit a mániámmá vált, de azt hiszem, akárki kezdi el használni, megszereti. A legkönnyebben úgy tudnám leírni, hogy azóta szívesen cserélek pelust, nekem is egy élmény és a kislányomnak is.

Képzeld el a legcsinosabb, legpuhább színes pelust, amit csak tudsz, és akkor még mindig messze jársz a valóságtól...ezt használni kell!

Egy gyermek születésétől a szobatisztaságig körülbelül másfél tonna veszélyes hulladékot termel az eldobható pelenkákkal. Egy-egy pelus legalább ötven, de inkább száz év alatt bomlik le, ha becsomagoljuk nylonba, akkor még később. És ennél sokkal fontosabb, hogy milyen károkat okozhat a gyermekünknek. Az orvosok szerint az eldobható pelenkában a pici feneke úgy érzi magát, mint egy üvegházban. Gyakorlatilag pácolódik a polipropilénből, cellulózőrleményből, nátrium-poliakrilátból, ragasztóból és gumiból készült bugyogóban, melyben egy egész fokkal melegebb van, mint kellene. Ez leginkább a kisfiúkra lehet veszélyes, befolyásolhatja a későbbi termékenységet. Odabenn folyamatos a nedvesség és a levegőtlenség, ideális táptalajjá téve a babapopót veszélyes baktériumoknak és gombáknak.

Mi a megoldás?

Akár hiszed, akár nem, a textilpelenkák rengeteget fejlődtek azóta, hogy bennünket hajtogattak beléjük. Csodálatosan színesek, bambuszból, biopamutból, gyapjúból és más természetes, puha anyagokból készülnek. Kezelésük nem kerül sok idődbe, maximum heti kétszer húsz percet, s ennyit igazán megtehetsz gyermekedért és környezetedért. Ami a tárolást illeti, egyszerű ecetes vízbe dobjuk, vagy "szárazon" teafaolajjal lecsepegtetve tesszük vödörbe, mely fertőtleníti, hogy kibírja a 3-4 naponkénti mosást. Nem büdös, ellentétben az eldobható pelenkás szemetesből áradó gyomorforgató szaggal. A mosásnál csak beborítjuk a gépbe a pelusokat és már csinálja is helyettünk a gép, nekünk csak ki kell teregetni. Vasalni nem kell, sőt TILOS!
Ha vigyázunk rájuk, több gyermeket is kiszolgálnak így többszörösen visszahozzák árukat. Ha csak egy gyermekre tervezünk, akkor is megkíméli pénztárcánkat, hiszen legfeljebb egy évi eldobhatós árából kijön, beleértve a vizet és a mosószert is. És hogy ez körülbelül mennyi megtakarítást jelent, ha azt vesszük, hogy átlagban két éves korig pelenkás egy baba? Hetvenezer forintot! Gondolj bele, mennyi mindent vehetnél Neki ennyi pénzből!
A legkényesebb része a pelenkázásnak a "nagy dolog". Hát erre is van egy nagyon jó találmány, a könnyen bomló papírbetét, mely beletéve a pelusba, felfogja a székletet, így az egyben kidobható a szemetesbe vagy toalettbe. Persze előfordulnak balesetek, de az eldobhatóval is!

Mindent összegezve én ajánlanám mindenkinek, hiszen ezzel környezettudatosságra nevelhetjük gyermekünket (családunkat), védhetjük bőrét és spórolhatunk is!

Mindez Neked Fontos?
(A cikket beküldte: sara1986)Mosható pelenka, avagy egy környezettudatos döntés
Miért idegenkednek még mindig oly sokan a mosható pelenkáktól? Kisfiammal a pocakomban elég hamar eldöntöttük, hogy mi igenis környezettudatosan akarjunk nevelni a gyermekünket, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy mennyi szemetet termelünk. Olyan 12 hetes... »

Első a gyerek biztonsága!
Sajnos történnek mindannyiunkkal balesetek és minél nagyobb egy gyerek, annál több dologra kell odafigyelni. A következő cikk is erről szól, hogyan kerülhetjük el (ha ez lehetséges) a baleseteket. »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.