Mosható pelenka, avagy egy környezettudatos döntés

Miért idegenkednek még mindig oly sokan a mosható pelenkáktól? Kisfiammal a pocakomban elég hamar eldöntöttük, hogy mi igenis környezettudatosan akarjunk nevelni a gyermekünket, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy mennyi szemetet termelünk. Olyan 12 hetes pocakos voltam, amikor rátaláltam a Hoxára, és azt hiszem ez indította el bennem, hogy egyre többet kutakodjak a várandósság, szülés, szoptatás, és az az utáni életünk hogyan továbbján. A legtöbb Hoxás tag a szüléstörténetéből ír cikket, én most egy olyan témát választottam, amiről még egy cikket sem olvastam: a mosható pelenkák.

Még a kisfiunkat vártuk, de már elkezdtünk kutakodni a témában, hogy milyen fajta mosható pelenkák vannak, miért is jobb, mint az eldobható, hogyan kell mosni, hány darabos készletet kell tartani, stb. Nem is hittem volna, hogy milyen sok fajtát, és márkát lehet ma már a piacon kapni. Főleg annak tudatában csodálkozom, hogy az én ismeretségi körömben mi még mindig csodabogaraknak számítunk. Az a tapasztalatom, hogy inkább azok használják, akik a természetességet pártolják. Mint az otthonszülő-, oltásellenes-, hordozókendős anyukák. De miért kell "alternatív"-nak lenni, hogy az ember a mosható pelenka előnyeit észrevegye, értékelje?

Nézzünk pár hasznos információt:

1. Modern!
Ma már nem a tetrapelenkákra kell gondolni, ha a mosható pelenkákról beszélünk, amiket anyáink óriás fazekakben főztek ki, fertőtlenítettek. A 21. században igenis vannak olyan kreatív anyukák, akik kitalálják, megtervezik, sőt le is gyártják a saját pelenkáikat. Természetesen a mai rohanó világban fontos a gyors és minél egyszerűbb használhatóság, a pelenkák gumírozottak, a rögzítést pedig általában tépőzárakkal, vagy patentokkal oldják meg. Mint minden termék piacán itt is vannak nagyobb és kisebb cégek is. Érdemes körülnézni, bárhol is élünk a világban.

2. Természetes!
A mosható pelenkák általában természetes anyagból készülnek, mint a pamut, bambusz vagy kender. De van vékony polárból készült is, ez utóbbi előnye a rendkívül gyors száradás. Számomra nagyon fontos szempont volt, hogy a gyermekem popóját nem műanyagba csomagolom. Már a tapintása után egyértelmű, hogy semmi természetes nincsen az eldobható pelenkákban. Az idei kánikulában pedig ezek a pelenkák csak kedveznek a kórokozóknak.

3. Környezetbarát!
A mai fogyasztói társadalom - tapasztalom szerint - két részre oszlik. Egyik, akit érdekel a környezetvédelem, a másik, akit nem érdekel. Sajnos azokból is nagyon kevés van, akit ugyan érdekel, tudatosan azonban nem akarja feladni a kényelmét. Azonban maradjunk most csak a mosható pelenka témánál. Átlagosan egy gyermek 1 tonna eldobható pelenkát használ fel, amíg eléri a szobatisztaságot. Egy darab eldobható pelenka lebomlásához mintegy 100 év szükséges. Számomra ezek az adatok rémisztőek, hiszen az első eldobható pelenkák még mindig nem bomlottak le teljesen.

4. Költségkímélő!
Egy gyermek átlagosan naponta 5 darab pelenkát használ. Ha 2 és fél évesen szobatiszta lesz, akkor ez idő alatt 4563 pelenkát használ el. Egy darab eldobható pelenka ára átlagosan 45 Ft/db, így összesen 205.335 Ft-ba kerül gyermekünk. Ezzel szemben a mosható pelenkát a testvérek is tudják használni, nem kell őket külön mosni, 60 fokon be lehet tenni a többi ruha mellé. Vasalni kifejezetten nem szabad. Mosásra költségkímélő mosószódát is használhatunk. Tapasztalatom szerint 2-3 naponta érdemes mosni, így 15-20 mosható pelenka tökéletesen elég a mindennapokban.

5. Hamarabb lesz a gyermek szobatiszta!
Sajnos egyre több olyan gyermeket látok, akiket 4-5 évesen még mindig pelenkázni kell. Ennek gyakran az az oka, hogy az eldobható pelenkák annyira magukba szívják a nedvességet, hogy a gyermekben nem alakul az a kényelmetlen érzés, hogy a pelusában van "valami". Ezzel szemben a természetes anyagú mosható pelusok arra késztetik a szobatisztaság korába lépő gyermeket, hogy igenis zavarja a nedves pelus és szól. A tetrapelenkás generációnál már 1 és 2 éves kor között kialakult szobatisztaság.

6. Kedvez a gyermek csípőjének is!
Amennyiben olyan mosható pelust választunk, amelynek erős tartása van, akkor kedvezünk a gyermekünk megfelelő és egészséges csípőfejlődésének is. A mostanában oly gyakran használt terpeszpelusokat is ki lehet váltani mosható pelenkával, két legyet üthetünk egy csapásra.

7. Igény szerint különböző fajták!
Ma már rengetegféle mosható pelenka kapható a piacon. A legpraktikusabbak az úgynevezett All in One pelenkák, ilyenkor külső-belső egyben van, gyorsan át lehet pelenkázni a gyermeket, mi ezeket utazáskor, nyaraláskor szeretjük a legjobban, mert gyorsan cserélhető és rendkívül hamar megszáradnak. A legtermészetesebbek még mindig a pamut pelusok, gyapjú nadrágkülsővel. Azonban már nagyon modern légáteresztő gumibugyik is kaphatók, ezek még egyszerűbben kezelhetőek, mint a gyapjú. Vannak a zsebes pelenkák, melyeknél a nedvszívás fokozható a betétek számával, leginkább éjszakára ajánlott.

Saját tapasztalatom, hogy nálunk sosem volt olyan baleset, hogy a gyermekem nyakig kakis lett volna, amiket sokszor olvasok, hallok. Ha megfelelően beletanulunk az általunk választott mosható pelenka használatának fortélyaiba, akkor ilyen balesetek nem fordulnak elő. Mi kivétel nélkül mindig a mosható pelenkáinkat használjuk, pedig a munkámból kifolyólag rengeteget utazunk együtt. Éjszaka sosem kellett pelenkát cserélni. Lassan 11 hónapos a fiam, még sosem volt pelenkakiütése, és igaz ő az egyetlen mosható pelenkás gyerek a bölcsődéjében, mégis szeretik és nem érzik tehernek a bölcsis nénik.

Nagyon jó tapasztalatokkal és jó szívvel ajánlom mindenkinek a mosható pelenkákat. Védjük a környezetünket! Nem magunk miatt, hanem gyermekeinkért, unokáinkért, ükunokáinkért, akik 100-200 év múlva is szeretnék élvezni a mi kis Földünket!
(A cikket beküldte: dumboci)Neked fontos?
Mosható pelenkát használok. Sokan furán néznek rám miatta. Pedig ez már nem a hajtogatós, annál sokkal több, sokkal szebb. Kicsit a mániámmá vált, de azt hiszem, akárki kezdi el használni, megszereti. A legkönnyebben úgy tudnám leírni, hogy azóta szívesen cserélek... »

Testvérmentes övezet
Naivan azt reméltem, megúszom húszhónapos fiam testvérféltékenységet, miután a húga megszületik. Tévedtem. Péter fiam nehezen viseli, hogy már nem ő a szülői, nagyszülői figyelem kizárólagos központja. Mióta Lilla megszületett, sokkal többször kéredzkedik ölbe... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.