Kategória: Anyák és a szervezés

Nyári táborok

Háromféle csoportosítás létezik, s ezek mindegyikét érdemes figyelembe venni, amikor a létező kismillió tábor közül kiválasztjuk a legmegfelelőbbet. Álljon itt rövid magyarázat mindegyik típushoz.

1. Elhelyezés módja szerint:

- Napközbeni tábor: reggel beveszik, késő délután kiadják gyermekünket, rendszerint ebédet biztosítanak, a többi napközbeni étkezésről a szülő gondoskodik. Előnyös a ki-sebb, vagy az átlagosnál ragaszkodóbb gyermekek számára. Általában tematikus táborok, de persze mindegyik fajta tartalmaz szórakoztató, kikapcsolódást segítő programokat is.

- Bentlakásos tábor: annak teljes időtartalmára ottlakást biztosító tábor, a legtöbb helyen teljes ellátással. Lakott településen belül ez lehet diákszálló, kollégium, sőt iskolaépület (odahozott katonai ágyakkal), azon kívül lehet faházas, sátras kempingben, üdülőben az elhelyezés. Főleg nagyobb gyermekeknek, kamaszoknak ajánlható.

- Vándortábor: nem egy helyen telepednek meg a táborozók, hanem naponta kétnaponta új helyre költöznek. Ilyenek a vízi- a túlélő- a madarász- és egyéb természetközeli táborok nagy része. Kamaszoknak, ügyeseknek, önállóaknak, bátraknak. Gyakran sok és sokféle felszerelés beszerzését kívánják meg.

- Külföldi táborok: nagyon nagy körültekintéssel, alaposan mérlegelve válasszuk ki. Tizenhat éves kor alatt nem szerencsés egyedül külföldre küldeni a gyermeket, még szomszédos országba sem. A külföldi táborok felbecsülhetetlen előnye a spontán nyelvtanulás és a másság megtapasztalásának lehetősége, hátrányuk a tetemes anyagi áldozat: vízum, utazás, biztosítás, felszerelések, valuta stb.



2. Célközönség szerint:

- Családi tábor: az egész – általában kisebb gyermekeket nevelő – család számára megrendezett és együttes elhelyezést biztosító táborok, változatos, inkább szórakoztató programokkal. Figyelem! Már létezik nagyi–unoka tábor is!!!

- Gyermektábor: általános iskolásoknak, esetleg középiskola első két osztályosainak szánt táborok. Általában azok a jók és hatékonyak, amelyek közel azonos korosztály számára hirdetnek meg (pl. 8-10 éveseknek).

- Ifjúsági tábor: felső-középiskolásoknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak; főleg benntlakásos vagy vándortáborok, esetleg külföldi oktató-, építőtáborok (pl. izraeli kibucok).



3. Tevékenység szerint:

- Szabad programos: célja kizárólag a kikapcsolódás, a szórakozás, strandolás, kirándulás. Esetleg egy-két vetélkedővel, bulival tarkítják. Családi táborok jellemzője.

- Vegyes programos: pl. angol lovastábor, úszás + számítástechnika tábor.Általában az egyik profilja oktató, másik mozgásos vagy relaxációs.

- Sport/artista táborok: sportok, cirkusztábor (!), edzőtáborok. Erős fizikai igénybevételt feltételez.

- Kalandtáborok: túlélő-, rafting., hegymászótáborok, fiatal felnőtteknek.

- Természetközeli/természetvédő: madarász, barlangász, búvár, hegymászó, zoo-tábor, gyakorlati, elméleti képzéssel, sok motivációs játékkal

- Művészeti táborok: zenei, képzőművészeti, irodalmi, dráma, népművészeti profillal, gyakran egy együttes, a tábor ideje alatt elkészített előadással/kiállítással zárul

- Életmód/hobbi: egészség, fitness, jóga, fogyókúrás, személyiség-fejlesztő, játék, tanulásmódszertan (!!!), film-fotó, modellező, akvarista, origami és egyéb profilok.

- Idegen nyelvi táborok belföldön vagy külföldön: ideális, ha a nyelvkönyvek lapozgatása és napi biflázás helyett egyszerűen „csak” folyamatosan kommunikálnak az adott nyelven. Még jobb, ha van egy-két anyanyelvi táborvezető is a színen.

- Hagyományőrző/történelmi: indián, nomád, honfoglaló, tanyatábor, sőt újabban: indiai kultúra tábor!

- Vallási felekezetek táborai: annyi a meghatározó, hogy a táborvezetők az adott felekezethez tartozó pedagógusok, a táborok napirendjébe pedig beillesztik a napi szertartásokat, meditációt. Tematikailag azonban nagyon sokfélék lehetnek. Ide tartozik a cserkésztábor is.

- Oktató: számítástechnikai, természettudományi táborok: ha már mindenképpen taníttatni akarjuk gyermekünket a napon való lebzselés helyett, akkor is próbáljunk olyan tábort találni, ahol az oktató- és a szabadidős programok egyensúlyban vannak...

- Építőtáborok: egyes külföldi országokban még mindig van lehetőség zsebpénzért és kultúrális programokért, valamint a nyelvtanulás lehetőségéért cserébe nyári munkát végezni. Ide tartoznak a kibucok és a volunteer-táborok is.

- Multikultúrális táborok: szerencsére már hazánkban is létezik különböző származású és szociális háttérrel rendelkező gyermekek számára meghirdetett táborok, általában nemzetközi jelleggel, és angol vagy francia nyelven.

- A teljesség kedvéért: bulitábor. Jellemzően főiskolás, egyetemista táborfajta, mint az EFOTT vagy a Diáksziget, no meg a felsőoktatási intézmények gólyatáborai.

Szerző: Oyeyele Monika
Megjelent partneroldalunk a Családinet hozzájárulásával.



Jó tudni - Szocpol és félszocpol
Minden amit tudni lehet és kell a szocpolról! Mivel nálunk is aktuális lenne, egy kicsit utána olvastam, hát szerintem nagyon kevesek jutnak hozzá ehhez a támogatáshoz. Mi több szempontból is megbuktunk, de talán másnak segítségére lesz ez a kis összefoglaló. »

Békakirály (verses mese)
Gyerekkoromban a kedvenc mesém volt. Később a család összes gyereke - a testvéreim gyerekei, az én gyerekeim - ezen a mesén nőttek fel, pontosabban erre a mesére aludtak el. Mind nagyon szerette. Legnagyobb örömömre ikerunokáim is nagy szeretettel hallgatják... »




Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.