Okulásul minden pelenkás kislány anyukájának!

Tudjuk-e, hogy milyen károkat okozhatunk kisbabánknak a legdrágább, márkás babaápolókkal?
Kifogástalan, hatásos dolgok ezek, csak az marad le a termékismertetőkről, hogy milyen nemkívánatos hatással is bír némelyik.


A kórházból hazaérkezett öt napos unokámat, s mamáját jött meglátogatni a védőnő.
Az a védőnő, aki a kicsi most 28 hónapos nővérének is a védőnője.
A N. kenőcsre terelődött a szó, talán azért, mert a gyógyszertárban nem tudtak adni a gyermekorvos által felírt popsikenőcsöt.
S az öt napos kisfiú kapcsán megjegyezte a védőnő, hogy a N. olyan erőteljesen hámosít, hogy kislányoknál előfordulhat a hüvelynyílás behámosodása is.
Nem volt még a földszinten A. néni, amikor menyem már bontotta is ki kislánya pelenkáját.
S bekövetkezett az, amitől tartott, benne vagyunk abban az "előfordulhat" kategóriában.
Nem volt ugyan biztos benne, ezért este, amikor a cseppet már megfürdettük, s a nagy került sorra, elmondta nekem, s kért nézzem meg én is.
Döbbenten láttam, hogy nem látom azt, amit látnom kellene. Elmentem a szemüvegért, hátha… De nem.
Tanácskoztunk, mit tegyünk – pánikolni ugye nem szabad -, megegyeztünk, másnap orvos.
Persze nem hagyott bennünket nyugodni a dolog, este megszálltuk az internetet a fiammal együtt.
Találtunk is egy oldalt, ahol írnak erről a jelenségről.
Talán elnézik, ha idemásolom az ott olvasható szakorvosi tanácsot:

Dr. XY elmondja, hogy kis százalékban, de előfordul a szeméremajkak letapadása, vagy a hüvely-nyílás tulajdonképpeni összenövése, amely a hámszövet reakciója. Nagyon kevesen tudják, de sajnos ennek az oka a popsitörlő-kendőkben, illetve a hámosító, ápoló kenőcsökben keresendő. Ha ugyanis a hámréteg sérülését akarjuk orvosolni - mondjuk a baba popsiján -, feltétlenül ilyen anyaggal átitatott törlőkendőt használunk, vagy vastagon bekenjük ápoló krémmel. Valószínűleg a szülők nagy része a nemi szervek környékét is ezzel törölgeti. Nos, itt is hasonló hatást kelt: a hámsejtek, hámszövetek termelődését segíti. Tehát ha egy mód van rá, ne használjanak a szülők popsitörlőt „általános tisztításra”, a nemi szervek környékét vagy vízzel öblítsük, vagy puha, vizes textilpelenkával törölgessük át. Ha pedig mégis problémát észlelne a szülő, feltétlenül forduljon szakemberhez!

Egyelőre nem tudom, hogyan folytatódik a történet, most várjuk a gyermekorvos hivatalos újszülött-látogatását, s majd akkor eldől, hogyan tovább a kislánnyal.
Azért írom meg máris, hogy ellenőrizze minden kismama a kislányát, ha folyamatosan használta eddig a popsi törlőt és hámosító kenőcsöt.
A továbbiakat majd egy másik cikkben írom meg, ha már túl leszünk ezen a rémálmon.
(A cikket beküldte: pencil)Egy pár elnyűtt papucs
Úgy vélem, a szülés utáni depresszióról sokkal többet kellene beszélni. Első kislányunk születése után kemény próbatétel volt számomra ez az állapot. És most, második kislányunk születése után sajnos újra "meglepett". Igyekszem javítani az állapotomon. Kavargó... »
Vannak napok...
"Vannak dogok, miket mindig elfelejtek, és vannak dolgok, mikre mindig emlékezem. Vannak dogok, miket örökre felednék, és vannak dolgok, miket újra kezdenék. (...) Vannak dolgok, ha tetszik, hát megveheted, és vannak dogok, a fiókba elteheted. Vannak... »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.