Szoptatás –hogyan ne rontsuk el?

Még meg sem született a kisbabánk, de mi már elhatároztuk, hogy a lehető legjobbat nyújtjuk neki: az anyatejet. Mindent meg fogunk tenni –gondoljuk-, hogy az első 6 hónapban kizárólag ezen éljen, és később is minél tovább ezt kaphassa. Megfogadjuk, hogy senki és semmi nem tántoríthat el minket a szoptatástól.

Aztán megszületik a baba és jönnek a nehézségek. Nem indul be elég gyorsan a tej, nem jól kapja be a mellbimbót a baba. Vagy olyan aluszékony, hogy egyáltalán nem akar szopni.
Mit tegyünk? Kérjünk segítséget. Ha kell, százszor is, elvégre nagyon sok múlik a jó kezdeten. Ha a csecsemős nővér nem segítőkész, keressünk egy másikat. Akár a szülésznőnket is megkérhetjük, mutassa meg, hogyan kell helyesen mellre tenni a babát, hogyan kell kifejni a bekeményedett mellet, hogyan bírjuk rá az aluszékony babát némi falatozásra.

Jó esetben úgy megyünk haza a kórházból, hogy a tejünk beindult, a baba is hajlandó szopni. De még mindig nem dőlhetünk hátra elégedetten. Van néhány tipikus csapda, amit ha nem kerülünk el, a saját helyzetünket nehezítjük meg.

Estére nem elég a tejem -nagyon sok anyuka gondolja így, látván, este milyen sokáig ,,nyammog” a baba. A tejleadó reflex sem mindig indul be ilyenkor. Mit tesz a tanácstalan anyuka? Kétségbeesésében tápszerhez nyúl.
Tudnunk kell azonban, hogy az esti tejnek más az összetétele, mint a napközbeninek. Táplálóbb, zsírosabb, ezért ha kevesebbet is eszik a baba belőle, mégis jóllakik. Ha tápszert adunk, felborítjuk a kereslet-kínálat természetes alakulását, máris valóban kevesebb lesz a tejünk.

Másik jellemző buktató a 6hetes, illetve a 3hónapos korban bekövetkező növekedési ugrás. Ilyenkor a baba gyakrabban jelzi, hogy éhes, holott talán előtte beállt egy stabil szoptatási rendre. A megoldás egyszerű: pár napig gyakrabban kell mellre tenni, míg a kínálat újra követni tudja a keresletet. Semmi esetre se tápszerrel pótoljuk a megnövekedett igényeket.

Sokszor találkozom azzal, hogy jól szopó babák anyukái 6 hónapos kor előtt elkezdik a hozzátáplálást. Mert a szüleink is így csinálták, vagy mert a szomszéd anyuka is ad már almát a 3 hónapos gyerekének. Rosszabb esetben maga a védőnő vagy a gyerekorvos buzdít erre minket.
Ne tegyük. Egy egészséges, jól szopó csecsemőnek valóban nincs szüksége sem gyümölcsre, sem teára, de még csak vízre sem 6 hónapos koráig.

Szoptatni teljesen természetes és nagy feladat is egyben. Ha a fentieket figyelembe vesszük, jó eséllyel addig tudjuk szoptatni a babánkat, amíg csak igényli.

Ha szoptatási nehézségeid támadnak, feltétlenül fordulj szakemberhez. Keresd elsősorban a La Leche Ligát vagy a Szoptatásért Egyesület szakembereit.
(A cikket beküldte: Jamina)Szájak mozgásban, avagy szoptatás nyilvános helyen
Ezzel az írással a szándékom az, hogy a szoptatást mint teljesen természetes tevékenységet próbáljam meg elfogadtatni. Valószínűleg különbözőképpen gondolkodunk a következő szituációkról annak függvényében is, hogy mekkora babáról, kisgyerekről van szó. Hány éves... »

Angyalka született
Egy 11 hetes terhesség története, a kezdeti örömtől egy újabb angyal megszületéséig. Kérdések amiket maga után hagyott és amire nincs magyarázat. Hogyan éljem/éljük túl a történteket? Mikor fogom elfelejteni, vagy egyáltalán el kell-e felejteni a történteket? »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.