Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


Szoptatás –hogyan ne rontsuk el?

Még meg sem született a kisbabánk, de mi már elhatároztuk, hogy a lehető legjobbat nyújtjuk neki: az anyatejet. Mindent meg fogunk tenni –gondoljuk-, hogy az első 6 hónapban kizárólag ezen éljen, és később is minél tovább ezt kaphassa. Megfogadjuk, hogy senki és semmi nem tántoríthat el minket a szoptatástól.

Aztán megszületik a baba és jönnek a nehézségek. Nem indul be elég gyorsan a tej, nem jól kapja be a mellbimbót a baba. Vagy olyan aluszékony, hogy egyáltalán nem akar szopni.
Mit tegyünk? Kérjünk segítséget. Ha kell, százszor is, elvégre nagyon sok múlik a jó kezdeten. Ha a csecsemős nővér nem segítőkész, keressünk egy másikat. Akár a szülésznőnket is megkérhetjük, mutassa meg, hogyan kell helyesen mellre tenni a babát, hogyan kell kifejni a bekeményedett mellet, hogyan bírjuk rá az aluszékony babát némi falatozásra.

Jó esetben úgy megyünk haza a kórházból, hogy a tejünk beindult, a baba is hajlandó szopni. De még mindig nem dőlhetünk hátra elégedetten. Van néhány tipikus csapda, amit ha nem kerülünk el, a saját helyzetünket nehezítjük meg.

Estére nem elég a tejem -nagyon sok anyuka gondolja így, látván, este milyen sokáig ,,nyammog” a baba. A tejleadó reflex sem mindig indul be ilyenkor. Mit tesz a tanácstalan anyuka? Kétségbeesésében tápszerhez nyúl.
Tudnunk kell azonban, hogy az esti tejnek más az összetétele, mint a napközbeninek. Táplálóbb, zsírosabb, ezért ha kevesebbet is eszik a baba belőle, mégis jóllakik. Ha tápszert adunk, felborítjuk a kereslet-kínálat természetes alakulását, máris valóban kevesebb lesz a tejünk.

Másik jellemző buktató a 6hetes, illetve a 3hónapos korban bekövetkező növekedési ugrás. Ilyenkor a baba gyakrabban jelzi, hogy éhes, holott talán előtte beállt egy stabil szoptatási rendre. A megoldás egyszerű: pár napig gyakrabban kell mellre tenni, míg a kínálat újra követni tudja a keresletet. Semmi esetre se tápszerrel pótoljuk a megnövekedett igényeket.

Sokszor találkozom azzal, hogy jól szopó babák anyukái 6 hónapos kor előtt elkezdik a hozzátáplálást. Mert a szüleink is így csinálták, vagy mert a szomszéd anyuka is ad már almát a 3 hónapos gyerekének. Rosszabb esetben maga a védőnő vagy a gyerekorvos buzdít erre minket.
Ne tegyük. Egy egészséges, jól szopó csecsemőnek valóban nincs szüksége sem gyümölcsre, sem teára, de még csak vízre sem 6 hónapos koráig.

Szoptatni teljesen természetes és nagy feladat is egyben. Ha a fentieket figyelembe vesszük, jó eséllyel addig tudjuk szoptatni a babánkat, amíg csak igényli.

Ha szoptatási nehézségeid támadnak, feltétlenül fordulj szakemberhez. Keresd elsősorban a La Leche Ligát vagy a Szoptatásért Egyesület szakembereit.
(A cikket beküldte: Jamina)A szoptatásról
Két gyermeket szültem, így engem sem kerülhetett el a "szoptatni minden áron" hisztéria. Nem tudom szó nélkül hagyni ezt az erőszakot, ami egy amúgy természetes ösztön használatára szólítana fel, de azt hiszem, lassan túllő minden célon. Minden kismama álma, hogy... »

Keresztlányom
Boldog házasságban éltem a férjemmel, csak a gyermek hiányzott, nekünk nem született. A húgomnak volt két gyermeke. Egy nap megkértem Őt, hadd neveljem a nagyobbik lányát, mivel nála nem volt meg a biztos anyagi háttér a gyerekek számára. »

Minden jog fenntartva © 2019, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.