Kategória: Anyai bánatok

Városi Emese: Éva naplója

Tedd a kezed a szívedre, és játssz velem!
Képzeld azt, hogy egyedül vagy a világban. Nincs lakásod, szívességéből laksz egy ócska szobában, ahol még bútor sincs, és amiért többet dolgozol, mint hat másik ember együttvéve.


Nincs munkád, jövedelmed is alig, viszont van négy gyereked, a tetejébe megint terhes vagy, gyakran éhezel, és nincs hová fordulnod. A társad kutyába se vesz, a szeretteid rég meghaltak.
Mit tehetsz? Maradsz és tűrsz tovább, vagy megszöksz otthonról, és mented a gyerekeidet?
2007-ben eljátszottam ezzel a gondolattal. Félretettem a ma oly jellemző elutasító gondolkodásmódot, mely a sokgyerekeseket sújtja, és ennek az asszonynak a helyébe képzeltem magam. Mit tennék? Hagynám, hogy összecsapjanak a fejem fölött a hullámok, elvegye a gyámhatóság a gyerekeimet, én meg megyek az utcára, vagy felveszem a kesztyűt, és fügét mutatok a sorsnak?
Úgy döntöttem, hogy nem hagynám magam. Az én életem, csak én hozhatom helyre. És a mondás is úgy szól: segíts magadon, Isten is megsegít.

Ennek az elmejátéknak, meg egy véletlenül kihallgatott játszótéri beszélgetésnek az eredménye az Éva naplója című regényem.
A címbeli Éva, ahogy én is tenném, elmenekült a bizonytalanba. Első éjszakájukat az állatkert szomszédságában töltötték, ahonnan egy csapat rendőr elküldte őket.
Éva életútja ezután rögös és nehéz. A regény bizonyos napokat kiemelve mutatja be a család sorsát húsvéttól karácsonyig. Figyelemmel kísérhetjük a fiatalasszony helyes és helytelen döntéseit, dilemmáit, sorscsapásait.
Jobb, vagy rosszabb helyzetbe kerülnek? Sikerül megszabadulniuk a múlttól, és új életet kezdhetnek, vagy tovább kísérti őket a sors és egymást érik a megpróbáltatások? Mire képes egy anya a gyermekeiért? És végezetül, utoléri-e még Évát a szerelem?
Éva sorsa lehetne akármelyikünké. Lehetne Kinga a szomszéd utcából, vagy az a helyes arcú, filigrán barna a szemközti lépcsőházból. Vagy az a morcos szőke, aki minden reggel szigorúan két kiflit vesz a sarki vegyesboltban. Mit tennének ők Éva helyében? És mit tennénk mi?
Ezekre az izgalmas kérdésekre adja meg a választ ez a könyv.

Bár még alig jelent meg, a Moly-on máris ezt írják a rajongók:

Magdileona
Ez a könyv nagyon, nagyon, nagyon… ott van! Imádtam, szenzációs volt.
Filmre való. Abszolút átéltem; szerintem mindenki, akinek csak egy része is kijutott életében Éva megpróbáltatásaiból, az tisztában van vele, mekkora hatalmas próbája az életnek az ő egyáltalán nem mindennapi sorsa. Szerencsére a nők sokkal nagyobb részének fogalma sincs erről a kiszolgáltatottságról, a napi túlélésekről, az éhezésről és a nap mint nap való újrakezdésekről, a talpraállásokról; a menekülésről, rettegésről; arról a fogalomról, hogy egyedül vagyok a világon és gyerekek hadának pedig csak én jelentem az egyedüli támaszt, a biztonságot.
Nagyon szerettem, kedvencem lett, ajánlom mindenkinek.

HMariska
Egyszerre vérlázító és szívet melengető történet a kiszolgáltatottságról, a nincstelenségről, a magányról és a folyamatos újrakezdésről. Kicsit talán zsúfolt, ha az időrendet nézzük, de ez szinte semmit nem von le az értékéből, hiszen ki figyel a dátumokra, ha ilyen sebességgel folyik a történet?

Ajánlom a regényt minden édes- és mostohaanyának, nagymamáknak, keresztanyáknak, pótmamáknak, bárkinek, aki szereti a gyerekeket és gyűlöli az igazságtalanságot.

Nyomtatott formában és a népszerű e-book formátumokban megvásárolható a Publioboox oldalán.
(A cikket beküldte: SF)Egy pár elnyűtt papucs
Úgy vélem, a szülés utáni depresszióról sokkal többet kellene beszélni. Első kislányunk születése után kemény próbatétel volt számomra ez az állapot. És most, második kislányunk születése után sajnos újra "meglepett". Igyekszem javítani az állapotomon. Kavargó... »

Csecsemők és kisgyermekek napvédelme - nyereményjáték
A nyári hónapokban a lehető legfontosabb a kisgyermekek és különösen az egy év alatti csecsemők napvédelme. A Magyar Vöröskereszt ajánlása szerint: “3 éves kor alatti gyermeket ne tegyünk ki közvetlen napsütésnek! Különös elővigyázatosságot igényelnek a 12... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.