A fulladó csecsemő...

A fulladás érzése és látványa mindenkit megijeszt, és valóban sürgősséget jelent szülő és orvos számára egyaránt. A szabad légzés és tegyük hozzá a keringés, az élet fenntartásának alapvető feltétele. A beteg küzd a légvételkor, légzési segédizmait (rekeszizmait, bordaközi izmait) is igénybe veszi, légvétele hangos, arcán ijedt félelem tükröződik, szája, körme elkékül. Láthatóan súlyos, életveszélyes állapotban van.

Bár a tünetek súlyosak, mégis tájékozódnunk kell, és főleg meg kell figyelnünk a fulladás típusát. A légzési nehezítettség jelentkezhet ugyanis a belégzésben vagy a kilégzésben. Természetesen érintett lehet a légzés mindkét fázisa is.
Ennek a pillanatokon belül megítélhető tünetnek az a jelentősége, hogy a belégzéses fulladás a felső légutak, a kilégzéses fulladás az alsó légutak megbetegedésére utal. A felső légutak az orrjárattal kezdődnek a gége alatt végződnek. Innen indul az alsó légút rendszere, amely a hörgőcskék végén, a léghólyagokban végződik.

Az újszülöttek az orrukon keresztül veszik a levegőt, folyamatos légvételük alapfeltétele, hogy orrlégzésük szabad legyen. Ez jól látható szopás alatt, hiszen a szopás közben csak az orrjáratokon keresztül juthat levegőhöz a baba. Amennyiben bármely, akár banális nátha miatt az orrlégzés zavart szenved, probléma jelentkezik a légvétellel, de a szopással is.
Ezért a nátha, ami legfeljebb hőemelkedéssel járó egyszeri vírusos légúti fertőzés, ebben az életkorban komoly gondot okozhat. Az orrjáratokat eltömő nyálkahártya duzzanat és váladék eltávolítása tehát fontos. Egyszerű orrcseppekkel (pl. effedrines orrcsepp, Nasivin stb.) és a váladék erőteljes leszívása (orrszívó porszívó) a lényeges orrlégzés biztosítható.
A nátha okai különböző vírusok lehetnek, ám mivel nem bakteriális a betegség, ezért antibiotikumok adása nem jön szóba.

Ritka felső légúti fejlődési rendellenesség az orrjáratok veleszületett elzáródása, amely szintén a felső légutak szűkületének képében jelentkezik, és gégészeti műtéti módosítást igényel.

Gyakran okozhat különösen az éjjeli órákban horkolást, belégzési nehezítettséget a mandulák túltengése. Az alvás közben jelentkező ijesztő horkolás, esetenként néhány másodperces légzésleállás az utóbbi években az orvosi, és így a gyermekorvosi gondolkodás homlokterébe került és külön elnevezést kapott: Alvási légzésleállás.

Az alvási légzésleállás háttere gyermekkorban a nagy, túltengett mandulák, a garatmandula lehet. Eltávolítása ezekben az esetekben azonnali javulást hozhat. Ezzel együtt megszűnik a horkolás, légzés leállás, alvászavar és a fáradtság is.

Az egyik legfélelmetesebb csecsemő és gyermekkori betegség az epiglottitis. A gégefedő súlyos, rendkívüli gyorsan kifejlődő, belégzési nehezítettséggel járó megbetegedését baktérium okozza. Azelőtt a beteg gyermek a kórházban azonnal erőteljes vénás antibiotikumos kezelést kapott, keringését támogatva még a légutakat is biztosítaniuk kellett. Az ilyen intenzív kezelés ellenére is előfordult, hogy elveszítették a gyermeket. Ma ezzel már nem kell számolnunk.

Sajnos azonban még sokszor okoz számunkra gondot az inkább kisded, mint csecsemő korban jelentkező pszeudokrupp. A betegség elnevezése a valódi, diftériás eredetű kruppról kapta nevét. Ezzel a betegséggel már régóta nem találkozunk a gyakorlatban, mert a hazai gyermekkori előfordulását a védőoltások megszüntették. Az ál- vagy pszeudokrupp olyan allergiás mechanizmusú betegség, ahol légúti szűkület, és az ehhez tartozó, belégzésben jelentkező érces jellegű fulladás hasonlít a diftériás beteg légzésére. A hasonlóság nem véletlen. Diftériában a gége nyálkahártyának gyulladása, pszeudokruppban az allergiás duzzanat szűkíti be a felső légutat. A megbetegedést sürgősséggel kell ellátni.
A gége és a gége alatti szűkület, amely ugató köhögéssel, rendszerint a hajnali órákban, erős belégzéses fulladásával jelentkezik, akár a fulladásos halál veszélyét jelentheti. Gyakran érdemes megfelelően felöltöztetve a gyermeket szabad, hideg levegőn elhelyezni, rányithatjuk például az ablakot.

Természetesen találkozhatunk a gége rendszerint vírusos eredetű gyulladásával (laringitis), de ez hőemelkedéssel, lázzal, rekedtséggel járó megbetegedés, szemben a láztalanul, tiszta sírási hanggal jelentkező pszeudokruppal.
A gége vírusos gyulladásakor lázcsillapítón kívül mást nem adunk. A gége bármilyen megbetegedésében tilos a a forró kamillateával az inhalálás. A kamillatea ugyan kitűnő gyulladáscsökkentő szer, de ilyenkor előforduló súlyos balesetek, forrázások miatt ezt ma már nem javasolják!
(A cikket beküldte: Mindzsi)A védőoltás és a velejáró tortúra
Az első védőoltásunkra készültünk, de bár ne vártuk volna. Megpróbáltatások sora következett. A háziorvosunk javaslatára ügyeleti időbe kaptuk a kéthónapos kötelező védőoltást. Egy szerda esti időpontot beszéltünk meg........ »

10 ok a három gyermek vállalása mellett
Miért is jó nagycsaládosnak lenni? Mik az előnyei és hátrányai, azon kívül, hogy sok gond és mégis nagyon-nagyon boldog emberré tesz? Boldoggá egy életen át. Boldog vagy, mikor megszületik az első, minden megváltozik, mikor megszületik a második, az is felhőtlen... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.