Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ


A táplálástól az étkezésig

Az anyák ősidők óta szeretettel gondoskodnak gyermekük táplálásáról.A helyes táplálkozás-az egyéb környezeti és öröklött tényezőkkel együtt-biztonságos alapot nyújthat ahhoz, hogy csemetéink egészséges felnőtté váljanak.

A növekvő gyermek számos táplálkozási szakaszon megy át a szoptatástól a felnőttes ételek fogyasztásáig,mindez eltérő ételféleségeket,ízeket,ételkészitési eszközöket kíván.
Az ételek elfogadása,a jó étvágy, a helyes táplálkozási szokások kialakitásában nagy szerepe van az étkezés eszközeinek és környezetének is,mégpedig a születéstől.
Már a szoptatásnál fontos, hogy az meghitt légkörben történjen.Az újszülött és a kiscsecsemőszámára a legegészségesebb táplálék az anyatej,a legtökéletesebb táplálási módja szoptatás.
Az elválaasztást,illetve az anyatej vagy az anyatej pótlótápszer mellé adható kiegészitő táplálást gyümölccsel,gyümölcslével vagy az első főzelékfélékkel kezdjük.Radikális változás ez a baba életében,mert a szoptatástól eltérő evési technikát kiván.
Manapság már hatalmas választékú és szebbnél szebb etetési eszközök"varázslatos tudásúak"(össze nem tapadó cumik,vákuumos, hőtartó üvegek,többféle feltétű itatópohár,szilikonos étkészlet)kaphatóak, az áttérés elején még adódhatnak nehézségek,s némely gyermeknél az elfogadás hosszabb lehet.
A sietős eröltetésnek nincs sok értelme,visszautasítás esetén csak 1-2 hét elteltével próbálkozzunk újra.
A babák közül van, aki már 4-5 hónapos korban szivesen kanalaz,mások az üveg vagy a csőrős itatópohár mellett voksolnak.
Az anyatej "élő anyag",s biológiailag aktiv védősejtjei többek közt a gyomor-,és bélrendszeri fertőzések szempontjából is fokozott védelmet nyújtanak.
Az ételmaradékos étkészlet betegséget okozhat.
Fontos az ételek hőmérséklete.A legjobban a test- vagy a szobahőmérsékletű ételek ajánlhatók, és 2-3 éves korig még melegben is kerüljük a túlzott hűtést.
Az étkeztetésre megfelelő időt kell szánni.Ha a gyermek szándékot jelez,hogy megfogja a kanalat,a poharat,engedjük önállóan is próbálkozni, még akkor is ha kezdetben mindenhova jut a főzelékből.
A folyékonyan sima-pépes ételektől csak fokozatosan lépjünk a darabosabbak,majd a falatkák felé.Nincsenek szabályok,csemeténk igényei és képességei szerint etessünk.
Nagy pillanat az, amikor a babánk is saját székén ültethető oda a családi asztalhoz!
Számtalan "szuper" eteőszék kapható,melyből ki-ki izlése, igénye, pénztárcája szerint válogathat jót és még jobbat.
A választásban- az anyagiak mellett-próbáljuk meg végiggondolni a család ebben a kisgyermek életvitelét és étkezési szokásait.A szeretetteljes, boldog légkörű családi asztalnál a legjobb ízű az étel mindenki számára.

Tipp:a kisgyermekek edényei legyenek esztétikusak,az étkezésekhez már a csecscemőknek is "teritsünk meg".
Egy vidám abrosz,élénk szinű tálca, előke vagy szalvéta kellemessé és jó hangulatúvá teszi az étkezést.
(A cikket beküldte: rencsilany)A hozzátáplálásról, és ami nagyon kiborít...
Na 4 hónapos lett, jajj de jó, már lehet neki adni almát, stb. - mondta anyukám. Én húztam a számat nem akartam, de szinte lehurrogtak, hogy miért nem? Ilyenkor jön, amitől frászt tudok kapni, hogy "Óóó, hát ti már ilyenkor a pörköltet ettétek nokedlivel, és semmi... »

Hozzátáplálás, ahogy én csináltam
Nagyon sok hozzátáplálásos történetet, táblázatokat nézegettem, olvasgattam mikor is abba a korba ért a fiam amikor úgy gondoltam, hogy hamarosan lehet próbálkozni! Igazság szerint azért is kezdtük korán mert kisfiam volt hogy napokig nem kakilt, így kipróbáltam,... »
Minden jog fenntartva © 2020, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.