Kategória: Egyéb babás témák

Babakelengyékről részletesen

Mikből áll össze a babakelengye? Milyen kisruhákat, szoptatós melltartót, babaágyat, babakocsit vegyünk? Nem könnyű átgondolni, mire van szükség és nem könnyű kiválasztani a számunkra megfelelő darabokat. Ehhez nyújt kis segítséget az alábbi írás.

Szoptatós melltartó:
- körméret általában marad, tehát, ha eddig 75-ös volt, nem kell 95-öst keresni.
- fel lehessen próbálni
- egy kézzel lecsatolhatós legyen, mert a másik kéz mindig foglalt lesz
- ne 100% pamut legyen, mert az nem elég rugalmas. Legyen benne némi lycra.
- egy hónappal a szülés előtt érdemes megvenni, korábban nem, mert addig alakul a mell

Terhes melltartó:
Akinek van sport melltartója, az kiváltja, felesleges rá költeni.

Haskötő pánt (szülés utáni):
- a magyar utángyártott termék (celofánba csomagolt) olcsóbb, mint az olasz dobozos

Gát jegelő:
gátsebre, meg kell törni, és hideg lesz

Eldobható bugyi:
kórházba hasznos az első egy két napban, amikor a hajolgatás nehezen megy.
Ezt csak el kell tépni, nem kell ki sem lépni belőle.

Melltartó betét:
A formázott sokkal kényelmesebb, mint a sík.
Otthonra mindenképpen moshatót, mert gazdaságosabb. Illetve az eldobhatóból a legegyszerűbbet kell venni, mert ennek is, nagyon nagy a nedv szívó képessége.

Tejserkentő és hasfájós teakeveréket egyszerre ne használjunk, mert mindkettőben van édeskömény, és felfújja a babát.

Mellbimbó berepedezés:
- fontos, hogy ne hagyjuk, hogy a baba feláztassa a mellbimbót.
Nem kell a cicin hagyni, csak amikor eszik. Ha berepedezett, akkor ajánlott a bimbóvédő használata
(műanyag, pillangó alakú, hogy a baba orra a mellel érintkezzen)

Cumisüveg:
1 kicsi-1 nagy indulásra elég
Fontos, hogy ha a cumin nagyon könnyen átfolyik a tej, akkor a baba elkényelmesedik,
hogy nem kell megküzdjön a papiért, és könnyen leszokik a ciciről, mert a cumisüvegből egyszerűbben tud enni. Szóval, aki szeretné, hogy sokáig cicizzen a babája, az mindenképp olyan cumit vegyen az üvegre, ami 0-6 hónapos babáknak van (1-es méretű).

Cumi:
- Szilikon cumi: átlátszó cumi, hamar elrágja, ha már kezd nőni a foga
- latex cumi: sokkal tartósabb, de a színe olyan méz színű, kinézetre kevésbé higiénikusnak tűnik,
mint a szilikon, rátapad minden, és ragadni fog, ezért hamarabb le szokták cserélni,
mint ahogy elkopik.
- játszó cumi: van füle
- altató cumi: nincs füle, vagy ha van, akkor beilleszthető a cumi síkjába,
hogy a babát ha hason fekszik, se nyomja meg.

Nyáron, vagy meleg időben jó odafigyelni arra, hogy olyan cumit adjunk a gyereknek,
ami minél kisebb felületen érintkezik az arcával, mert befülled alatta. (Ki van vágva a cumi külső műanyag része)

Cumisüveg és cumi tisztítás:
Nagyon fontos az üvegmosó kefe, és a cumi mosó kefe is.
Ha a cumit nem tisztítjuk ki megfelelően, és egy kicsi anyatej is benne marad, akár pár óra alatt is bepenészedik.

Mellszívók:
Magyarországon 3 olyan márka van, amit érdemes megvenni. A többi cég nem feltétlenül ezekre a termékekre specializálódott, csak ők is gyártottak, hogy le ne maradjanak. A mellszívónál érdemes figyelembe venni, hogy ez egy olyan készülék, ami ha nem megfelelő, akkor nagy károkat tehet. (pl. roncsolhatja a szöveteket)
Akinek pici a mellbimbója, olyat keressen, amibe lehet kapni mellszűkítő betétet.
Némely gépi szívónak van egy olyan funkciója, hogy lüktetése változik, és emiatt serkenti a tejtermelést, valamint halk.
Aki vacillál a kézi és a gépi mellszívó között, az vegyen bővíthető kézi mellszívót, mert ez kiegészítő elemekkel továbbfejleszthető elektromossá. Mondjuk amikor bemutatták a használatát, elég furának, és kicsit drasztikusnak tűnt, és nehezebbnek is, mint a sima pumpás kézi szívóké.

Hőmérők, lázmérők:
- A vízhőmérőből elég az olcsó kategóriát megvenni 400-500 Forintért. Szobahőmérsékletet is mér fektetett állapotában. Így nem kell külön szobahőmérőt venni.
Fontos, hogy a babaszobában a hőmérsékletet mindig a baba szintjén mérjük, mert a szoba különböző szintjein más-más a hőmérséklet, így reális értéket akkor kapunk, ha valahol a babaágy közvetlen környékén mérünk.
- Lázmérő: flexibilis végű legyen!
Ha a baba alszik, és esetleg beteg, akkor jó, ha van otthon egy olyan mérő is, amivel homlokon is lehet mérni, mert ilyenkor nagyon fontos, hogy ne ébresszük fel a babát többször, mert pl. a doki azt mondta, hogy félóránként mérni kell a lázat, és a popsis mérésre felkel a baba.
Van egy olyan mérő (elektromos) ami fül, homlok, víz, szoba, étel hőmérsékletet is mér, 2-3 mp-en belül. Ez már egy komplettebb drágább dolog, de állítólag jól használható.

Sterilizálás:
- kifőzés: teljesen használható, de ahol kemény a víz, hamar vízköves lesz a kifőzendő tárgy
- mikrohullámú sterilizáló
- gőz sterilizáló
- vegyi sterilizálás: fertőtlenítő folyadék elég keresett termék. DE! mivel mindenféle baktériumot, gombát elpusztít, és az is rá van írva, hogy fertőtlenítés után mossák le tiszta vízzel a fertőtlenített tárgyat, így el lehet képzelni, hogy milyen durva anyagról lehet szó.

Orrszívó:
Csak porszívósat, és a legolcsóbbat. Kb. 1600 Ft-ért lehet venni. A műanyag igaz beopálosodik egy idő után, de az üveg pedig eltörhet, amikor nem számítunk rá.
A kis kézi pumpás nem ér semmit, és az elektromos sem olyan erős, hogy kiszívja a teljes váladékot. Bármilyen porszívóra csatlakoztatható, mert a szívási erősséget visszaveszi annyira, amennyi megengedett. Illetve nyugodtan ki lehet próbálni saját magunkon is előtte, ha valaki aggodalmaskodik. Erőssége olyan, mintha egy felnőtt nő fújná ki az orrát alaposan.
Akárhová utazunk, mindenhova kell vinni magunkkal, mert a gyerek orra, ha bedurran, akkor elront minden utazást. Rámehet az arcüregére is, ha nincs jól kiszívva. Érdemes a szállodában megérdeklődni, hogy lehet e porszívót kérni szükség esetén.
Külföldre mindenképp vinni kell, mert nem nagyon lehet kapni, nem ismerik a porszívós orrszívót, és esetleg egy téli kirándulásnál akár haza is kell jönni, mert mással nem lehet leszívni a baba orrát, és beteg lesz a baba

Babaruha:
Lehet én vagyok nagyon tudatlan, de eddig fogalmam sem volt, hogy mi a különbség a kombidressz, és a rugdalózó között, mi az a kocsikabát... Azt hiszem, kezd kristályosodni a dolog :)

A kising és a rékli nem olyan praktikus.

- Ehelyett kombidresszt érdemes beszerezni (hosszú-, rövid ujjas, ujjatlan) Az ügyes anyukák ha találnak, akkor olyat vegyenek, aminek az alján dupla soros patent van, mert ha a baba kicsit nagyobb lesz a vártnál akkor is használható. Illetve ha nem, akkor van két méretben egy kombi dresszünk (Vagy body. Ki, hogy hívja.)
Aki az elején nagyon bizonytalan a baba mozgatásában, és fél, hogy kitöri a karját öltöztetésnél, az olyan ruhát vegyen, amibe szinte csak be kell csomagolni a babát.
Figyelni kell arra, hogy ne legyen a babaruhán nagy hímzés, vagy rányomott minta, mert az kemény lehet, illetve nem szellőzik úgy a baba bőre alatta.

- Rugdalózó: újszülötteknek legpraktikusabb viselet az egybe ruha rugdalózó, ami leginkább egy overálra hasonlít. Kapható pamut és puha plüss anyagból. Jellemzően lábfejes, de van lábfej nélküli változat is. Érdemesebb a lábfejest választani, mert így nem kell zokni, amit egyébként is hamar lerúg a lábáról. Hosszú ujjú vagy ujjatlan változatban kapható. Otthonra érdemesebb az ujjatlan, mert hűvösebb időben alá lehet adni hosszú ujjú kombidresszt.
Van patentos, és cipzáras változatban is, de a cipzár nagyon vékonyka, és hamar letörik a húzókája. Ezért talán érdemesebb a patentost venni.
Jó, ha ezek a ruhák a láb között végig patentosak, mert akkor nem kell teljesen levetkőztetni a babát, ha gyanús szagok terjengenek. Elég csak szétnyitni.

- Hálózsák: Takarót helyettesít, így alváskor a baba nem tudja lerúgni magáról a takarót. Hűvösebb időben lehet takarót is használni mellette. Alul mindenképpen nyitható legyen a pelenkázás miatt. Van vastagabb, vékonyabb változata is. Hosszú, és ujjatlan változat is.
A jó méretet úgy lehet kiválasztani, hogy a babát a vállától a talpáig le kell mérni, és még egy arasznyit kell hozzá számítani. Ha rövidebb, akkor nem tud szabadon mozogni benne, ha hosszabb, akkor rátekeredik.

- Overál: Jól lehet spórolni, ha overál helyett, és téli overál zsák helyett overzsákot veszünk. Az overál átalakítható hálózsákká.
Fontos, hogy az overál vízlepergetős legyen, de ne legyen nagyon kemény. A láb közötti rész megnyitható legyen elől és hátul is az overál zsákoknál, és az overzsákoknál is, mert a biztonsági öv csak így fűzhető át. (babahordozó)
Az overálhoz általában adnak kesztyűt, és overál cipőt is. Ezeket igazából nem kell használni, mert leesnek a babáról. A kesztyű helyett a passzé részt kell begyűrni, és az szigetel. Akkor a baba keze szabadon mozoghat az overálon belül a kar résznél. A cipő részét pedig lehet használni farmerhoz, vagy más nadrághoz.

Ágy – matrac - ágynemű:
- Ágy: A 60 cm széles ágyban valóban elfér a baba, de a 70 cm széle ágy sokkal praktikusabb, mert a baba nyugodtabban tud benne aludni. A délutáni alvások ideje az előadó tapasztalata szerint sokkal hosszabb lett, miután lecserélték az ágyat, mert a baba karja nem ütődött olyan könnyen a rácshoz, ha mozgolódott alvás közben, és így kevesebb inger érte, jobban tudott aludni.

- Matrac: Kókusz, szivacs, és memóriahabos közül lehet választani. A kókusz jelenleg a leg keresettebb, és legjobb. Csak olyan matracot vegyünk, aminél az eladó meg tudja mutatni egy matracmintán, hogy hogyan is néz ki a belseje a matracnak.
Előfordul, hogy más anyaggal keverik a kókuszmatracot (pl. szivacs-kókusz matrac) ilyenkor elveszíti a lényeges tulajdonságát a matrac, mégpedig, hogy jól szellőzik.
A kókuszmatracra nem kell gumilepedőt tenni, mert szintén nem fog szellőzni. Ha mégis előfordul, hogy mosni kell, akkor fürdőkádba huzattal együtt bele kell állítani, és le kell alaposan zuhanyozni. Nagyon könnyen szárad. Ablaktalan fürdőszobában is 4-6 óra alatt megszárad.
Mivel a matrac átengedi a nedvességet, és attól félünk, hogy a padlóra, vagy az ágyrács alatt lévő furnér lemezre csorog a pisi, akkor érdemes az ágy alá helyezni egy gumilepedőt, vagy törölközőt, rongyot...
De a mai pelenkák állítólag jól szívnak, és bent tartanak, úgyhogy majd meglátjuk :) Szerintem ezt is ki kell tapasztalni.

- Takaró: Az újszülötteknél fontos a pamut anyag. Ha olyan a takaró, aminek a tetején más anyag is van, például a felső díszítés plüss, akkor az a rész, ami közvetlenül a babával érintkezik, legyen pamut. Tehát a takaró belső része, és a külső felső. Egyébként, ha a baba úgy alszik, hogy a karja odaizzad a plüsshöz, kipattogzik tőle a bőre.
Az ágynemű legyen gomb nélküli, mert lerágja a baba. Lehet olyan, ami egybe van varrva a belső résszel.

- Párna: felfogja a büfit. De nem fontos, elég egy pelust tenni a baba feje alá, vagy a párnára egy kis pelust, az tuti védelem, mert akkor nem kell lepedőt cserélni.

- Bölcsőpárna: Oldalsó fekvés kialakításához ajánlják. Így a baba ha bukik, nem nyeli vissza (háton fekvés esetén), nem szívja vissza az orrán (hason fekvés esetén), hanem kifolyik a száján.
Szerintem nem kell túletetni a babát, vagy ilyen esetekben meg kell várni, míg visszajön a fölösleg, és csak utána lefektetni.

- Fejpárna: Francia találmány :D Aki attól fél, hogy a babája feje a sok háton fekvéstől lapos lesz, vagy laposodik, annak ajánlják ezt a párnát. Így szép kerek fejű baba marad :)

- Fejvédő, rácsvédő, baldachin: Funkciója, azon felül, hogy jól mutat, hogy a külső ingereket megszűrje a babától. A baldachinnak csak akkor van funkcionális hatása, ha nem az a hálós, hanem vászon anyagból van. Hamarabb el tud aludni a baba, ha van rácsvédő, vagy baldachin az ágyon.

Fürdetés:
Jó, ha megoldható, hogy a szobában fürdessünk, mert általában a fürdőszobában melegebb van, így amikor a szobai pelenkázón kicsomagoljuk a törölközőből a babát, akkor a 2-3-4.. fokkal hűvösebb szobában megfázhat.

- Nagyon sokféle kád létezik, válasszuk a szimpatikusat. A kád aljára érdemes egy textil pelust tenni, így a szappanos víztől nem fog csúszni a kád alja. A kád mindig stabil helyre legyen letéve! A kádat olyan magasságba helyezzük el, ami még a gerincnek nem kényelmetlen nagyon, mert legalább 10 percig kell a kád fölé hajolni, és nem is kell nagyon nyújtózkodni, hogy elérjük (pl: ha magas mosógép tetejére tesszük). Erre a célra esetleg lehet kapni összecsukható kádállványt. Mindenféle kádhoz lehet találni megfelelő állványt, csak keresni kell. De az ügyes nagypapák, és apukák tudnak készíteni is, ha nincs megfelelő. (hajlított cső)

- újszülött korban érdemes az orvos által felírt gyógyszertári termékeket használni fürdetéshez is. Ezek olcsóbbak, mint a boltban kapható kencék, de nagyon jók. A fürdetőkrémmel kicsit meg kell szenvedni, de ha rájön valaki a legpraktikusabb használatára, akkor tudja majd használni. (igaz a vízben úszkáló darabkák nem túl guszták, de maga a krém jó)
Majd kicsit nagyobb babánál lehet bolti babatermékeket is használni. Itt is figyelni kell arra, hogy olyan gyártó termékét válasszuk, aki csak babatermékek gyártásával foglalkozik. Ők biztosan jól kifejlesztették a termékeiket, és mivel ebből meg tudnak élni évek, évtizedek óta, biztos jó termékeket is gyártanak.

- Törlés:
Fürdőlepedő: frottír, puha anyagból készüljön. Amelyiknek kapucnis része is van, az azért jó, mert akkor tudjuk, hogy azon az oldalon töröltük a baba arcát, a másikon a popsit, és másnap nem a popsis résszel töröljük az arcát. De ezt bármelyik törölközőn be lehet jelölni egy kis jelzéssel.

Tetra kifogó, vagy fürdőlepedő, vagy cseh kifogó (több néven futó termék, még anyáink is ezt használták): Keresztszövésű, nagyon tartós anyag, szinte elkoptathatatlan. Rendkívül jó a nedvszívó képessége, és puha. (régen Csehszlovákiából lehetett ilyeneket beszerezni, és a magyar textilpelenkákkal ellentétben, melyen át lehetett látni, ez nagyon tartós volt.) Ilyet érdemes beszerezni.

Pelenkázás:
- pelenka vásárlás: Általában a hipermarketek áraival nem tudnak versenyezni a bababoltok. Van, hogy olcsóbban adják a hipermarketek, mint ahogyan a bababolt beszerzi. Így aki nagy mennyiségben vásárol, az ne bababoltban vegye meg.
Általában az anyukák meglepődve veszik észre, hogy amikor a baba kinövi a 2-5 kg-os pelust, és le kell cserélni nagyobb méretűre, akkor a baba, mintha meg is nőne. Hirtelen a rugikat is kinövi. Mi ennek az oka? Mert hát nem nőhet a baba két pelenkacsere között egy méretet. Legtöbbször az anyukák a következő méretet választják pelenkánál.
Méretek pelusnál:
1. 2-5 kg
2. 3-6 kg
3. 4-9 kg
Namost... ha a baba 5 és fél kg, akkor váltani kell az első méretről. Ekkor vesszük a másodikat, ami 3-6-kg-s babáknak van. Ez logikusnak is tűnik. De akkor miért nem jó a rugi, ami a másik pelenkával még jó volt?
Válasz: Azért, mert most a második kategóriás pelenkának a felső határa felé megyünk, és a pelus annyival nagyobb. Érdemes ezért márkák között ugrálni, és olyat keresni, aminek a méretezése más. Pl. 2-6 kg-ig. Ez még jó nekünk, de a rugit sem kell lecserélni. Aztán lehet a következő pelenkavásárlásnál már 3-6-os méretet venni. Ki kell malmozni!

- pelenkázó szekrény: ha valaki vesz ilyet, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy a lábam kényelmesen elférjen, miközben pelenkázok. Ne legyen az egész szekrény egy síkban. Vagy alatta lehessen belépni kicsit, vagy a pelenkázó lap nyúljon túl kicsit a szekrény lapján. Így azért kényelmesebb, mint előrehajolni, vagy kifordított lábfejjel pelenkázni.

Lámpa:
Nagyon enyhe fényű legyen, mert éjszaka ha felkelünk egyrészt nagyon szemsértő nekünk a hirtelen éles fény, másrészt a baba is könnyebben visszaalszik a pelenkázás, vagy szoptatás után, ha előtte gyenge fényben volt.

Légzésfigyelő:
A lényeg, hogy nem ér semmit a légzésfigyelő, ha nem tudjuk mi a teendő, ha beriaszt a készülék. Mindenképpen érdemes elvégezni hozzá egy baba életmentő tanfolyamot. Erre azért van szükség, mert ha beriaszt és mentőt hívsz, a köztes időben meg kell kezdeni az életmentést, ha szükség van rá, és nem riasztotta fel a babát maga a csipogó hangja.
A légzésfigyelőt a matrac alá kell tenni, és mivel a rezgésekre reagál, a babaágy alá érdemes egy szőnyeget tenni, vagy filc anyagot, mert ha nagyforgalmú út mellett lakunk, esetleg villamos, metró, vonat megy a ház előtt, környéken, vagy hajópadlós a lakás, akkor ezeket a rezgéseket is érzékeli.
Ha gyakran beriaszt a készülék mindenképpen érdemes elvinni szervízbe megnézetni, mert csak magunkat bosszantjuk a sok ijedelemmel, és az idegeskedés az anyatej minőségét ronthatja!

Babakocsi:
- Az újszülött babáknál mindenképpen lényeges, hogy a baba teljesen vízszintesen tudjon feküdni a kocsiban. Ezért fontos a mózeskosár, és nem elég a majdnem vízszintesig dönthető sport rész. Mivel a babák általában fél éves korukig fekvő babakocsit használnak, így azoknál a babáknál, akik télen mózeskosaraznak, vegyük figyelembe, hogy a baba mellett az overálnak, és a takarónak is be kell férnie a mózesbe. Tehát a méretet figyeljük!
Ha már kicsit nagyobb a baba, de még nem tud ülni, akkor jó, ha a mózeskosár hátlapja enyhén megemelhető, így tud nézelődni a baba, és nem csak a repülőket, és a fák tetejét látja. De szerintem ezt meg lehet oldani másképpen is, mondjuk a legegyszerűbb, ha tényleg egy billentésre fel lehet emelni, és le lehet engedni. Mózeskosarat soha ne kössünk be az autóba, mert nem biztonságos!

- Babahordozó: A biztonságos bekötés sokkal lényegesebb, mint hogy milyen kategóriájú a babaülés. Egy alacsony kategóriás ülés sokkal biztonságosabb, ha jól be van kötve, mint egy magas kategóriás nem jól bekötött hordozó. A balesetek nagy százalékában, ha gond van a hordozóval, akkor a rossz bekötés miatt van! Sokkal nagyobb baj lehet abból, ha rosszul van bekötve a hordozó, mint ha a baba csak az ülésre lenne lefektetve egy baleset esetén (kirepülhet a hordozóval együtt a baba az autóból).
A legtöbb autó ma már fel van szerelve isofix rendszerrel. Ezekbe az autókba lehet olyan ülést venni, melyek az isofixhez rögzíthetők egy kattintással. A vizsgálatok alapján az így bekötött üléseknél kisebb az ütközési erősség elnyelése, mert nagyon mereven tartja az ülést, így nyaksérülés gyakrabban fordul elő, mint a sima bekötésnél. De ez nagyon kicsi százalék, nem kell azért egyből arra gondolni, hogy az isofixnél fix a nyaksérülés.
A másik bekötési mód, a biztonsági a 2-vagy 3 pontos biztonsági övvel történik. Mindig minden indulás előtt ellenőrizzük, hogy jól van e bekötve az ülés! Lehet, hogy nem vettük ki, de ha esetleg a szomszéd gyerek is bent ült a kocsiban, és csak kicsit piszkálta meg, már nem véd funkció szerint az ülés.
Anyósüléshez érdemes beszerelni a babahordozót, menetiránynak háttal, mert könnyebb a babával kontaktust teremteni, de ki kell kapcsoltatni ilyen esetben ott a légzsákot. Ha hátul van a hordozó elhelyezve, akkor is menetiránynak háttal kell beszerelni, és szintén az anyósülés felőli részre érdemes, mert ott nagyobb a hely, és tükrökkel meg lehet oldani, hogy a visszapillantóból lássuk a babát. Érdemes, mert ha sír a baba, akkor láthatjuk, hogy csak a cumi miatt sír, vagy esetleg más baja lehet, és nem kell feleslegesen stresszelni, hogy mi lehet a baja. A kalaptartóra ne helyezzünk semmiféle nehéz, vagy éles tárgyat, mert a babára csúszhat egy erőteljesebb fékezésnél. Kombi autóknál a nehezebb dolgokat szintén ebből az okból alulra pakoljuk, főleg, ha nagyon meg van rakva az autó.

- Sport rész: jó, ha több fokozatban állítható, hátradönthető, mert ha a gyerek elalszik benne séta közben, akkor hátra lehet dönteni neki.

- Váz: Minél könnyebb, annál jobb, főleg, ha sokat kell emelgetni, tömegközlekedésre felpakolgatni. Pár kg is számít, főleg, ha még a gyerek is benne van. Jó, ha az ülések megfordíthatók két irányba. (menetirány, és szembe velünk)
Fontos, hogy a babakocsinak jó legyen a rugózása, mert egy göröngyösebb részen szegény gyereket teljesen szét lehet rázni egy nem rugózó babakocsiban.
Babakocsi vásárlásnál mindenképpen kérni kell az eladót, hogy az autód csomagtartójába próbálhasd bele az összezárt babakocsit. Ne otthon tudatosuljon, hogy nem fér be.

- Kosár rész: Jó ha van nagy kosara, igaz abba nem érdemes sokat pakolni, mert gyerekkel úgyis nehéz lesz a kocsi. Aki bevásárolni megy vele, pár dolgot nyugodtan beletehet, de jobb, ha a hátizsákot viszünk ilyen esetekben. Inkább arra a célra készült, hogy játszótérre menet plédet, labdát, homokozó játékot lehessen benne szállítani, valamint szükséges babaholmikat.

- Kerekek:
Többféle méretben vannak, többféle számban, és típusban.
A nagy kerekes babakocsik könnyebben irányíthatóak olyan helyen, ahol nem teljesen egyenes az úttest, de nehezebbek is súlyra. Pl. láttam a múltkor egy kis kerekes babakocsit toló nagymamát, aki a villamos síneken szeretett volna átjutni a zebrán, és beleakadt a kocsikerék a sínbe. Ott szenvedett a kiszabadítással. Erre, és pl a díszkövezett részekre, vagy terepre jó a nagy kerék.
Az is jó, ha a hátsó kerekek nagyok, az első/k közepes méretű/ek. A kerekek legyenek csapágyasok, és leszerelhetők, mert ezáltal ha cserélni kell, nem kell egyszerre mindent, elég csak egy kereket. Fontos, hogy ha a babakocsi kereke el kezd nyikorogni (ez főleg a csapágy nélküli kocsiknál fordul elő), TILOS beolajozni, mert az olaj felszed minden port, ami eldarálja a kereket, így tönkremegy a súrlódástól a kerék a tengely mentén, és lötyögni fog a kerék.
Már ha a szerviznél tartunk, érdemes megkérdezni, hogy a szervízhálózata mennyire lefedett az országban, hol van a szervize, mennyire könnyű alkatrészt kapni hozzá, mennyi időt vesz igénybe egy esetleges kerék csere...

3 vagy 4 kerék? Igazából nincs nagy különbség funkció szempontjából. A 3 kerekűvel lehet sportolni is (mármint futni), mert máshol van a súlypontja. A négy kerekűre azt mondják, hogy stabilabb valamennyire, mert ha a 3 kerekűvel járdáról első kerékre érkezünk, akkor megbillenhet. De szerintem inkább hátsó kerékkel lépcsőztetünk.

Kemény műanyag, habosított, vagy felfújható kerék? A kemény műanyag kerék a legtartósabb, viszont nagyon merev tőle a kocsi. A felfújhatónál ott a veszély, hogy kilyukad (olyan, mint a bicaj kerék-belsője is van), illetve mindig legyen kéznél pumpa, ha bele kellene fújni, mert leereszt. Egyébként jó nagyon a rugózása emiatt. Ezt van, hogy adnak is a kocsihoz. A habosított kerék talán a legjobb, mert nem lyukad ki, és jó a rugózása is, nem olyan merev.

Jó, ha az első kerekek bolygósíthatók, és fixálhatók. Fix kerekekkel nagyon nehéz közlekedni boltban, városban. A bolygóssal pofon egyszerű a mozgás, szinte helyben megfordítható. A fixálás nem egyenletes felületen viszont sokat segít. Az se mindegy, hogy hogyan fixálható a kerék. Van, hogy egy gombnyomásra, de van, hogy oda kell battyogni az első kerékhez, és kézzel, vagy lábbal lehet csak lefixálni. Ezt mondjuk mindenki eldöntheti, hogy mi az ami neki megfelel.

- Fék: többféle fékkel gyártanak babakocsikat. De mindenképpen csak olyan babakocsit vegyünk, ami fékezhető. Ez biztonsági szempont. Általában a legelterjedtebb, hogy lábbal lenyomunk egy kampót, vagy rudat... (babakocsija válogatja) De van olyan is, amelyiknél a kormányon van egy gomb, vagy kar, amivel fékezni lehet a kocsit. (ez a fékezés nem lassítás természetesen, hanem ha megállunk, le tudjuk rögzíteni, hogy ne guruljon el, pl. egy leejtőn)
Láttunk olyan babakocsit is, amin tárcsafék volt, mint az autókon. Hát ez már nagyon komoly, de szerintem felesleges, és nagyon megdobja az árat.


Néhány érdekes infó, mindenki szemezgessen, amelyik érdekli:


A jegyzet alapja, és lényegi része a Minimanó Babacentrum kelengyebemutatójának jegyzetei,
ezen felül a bababoltokból, netről, újságokból, kismamanapról, összeszedett információk.
Ha valaki ráér, mindenképp menjen el egy ilyen kelengye bemutatóra, szerintem hasznos élőben meghallgatni.
(A cikket beküldte: PöttömPanna)Nyaralás gyerekkel!?
Az tény, hogy teljesen más, ha már gyermekkel tervezzük a nyaralásunkat, mint amikor még egyedül, vagy párunkkal kettesben töltöttük a pihenésünket. Amikor előszór jön el az ideje a nyaralásnak gyerekkel, akkor... hát nem biztos, hogy az első gondolatunk a pihenés lesz. »

Kis gyerek, kis gond...
...nagy gyerek, nagy gond. Minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor azt kívánja, bárcsak megint kicsi lenne a gyermeke. Biztos minden szülő életében elérkezik a pillanat, amikor azt kívánja, bárcsak megint olyan icurka-picurka, pelenkázni való,... »
Minden jog fenntartva © 2023, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.