Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Csecsemők fejlődése 3. rész

Mikor fordul meg, mikor mosolyog, mikor gagyog, mikor figyel ránk tudatosan? Ezek azok a kérdések, amit legtöbbször hasonszőrű anyukákkal vitatunk meg. Van, amikor irigykedünk, hogy a barátnő Danija már mennyi mindent csinál, van, amikor mi büszkélkedhetünk azzal, mennyivel előrébb van gyermekünk, mint másé. Bármit is tesznek csemetéink, idővel mindenki átesik minden szépségen és nehézségen.

A tizenharmadik hónap: Gyermekünk az első születésnapja körül megteszi az első lépéseit, és járni kezd. Eleinte széles terpeszben áll, és így is indul meg, totyogva. Ahogy javul az egyensúlyérzete biztosabban áll a lábán, és bátrabb lépéseket tesz. Pár hónap alatt már nemcsak magát viszi, hanem a kezében fog tárgyakat. Az egyik kedvence biztos a labda lesz. Elkezdi felfedezni a környezetét, rendkívül érdekli minden olyan dolog, amit mi naponta megfogunk és használunk. Szereti a zörgős tárgyakat, a kulcsokkal vigyázni kell, mert a legképtelenebb helyekre is elrakhatják. Nem kell azonban megijedni attól, ha ilyenkor a baba még nem indul el, minden gyermeknek egyedi izomzata van, sok mindentől függ, hogy mikor használja majd őket a járásra.
Bátrabban távolodik el tőlünk, de mikor hirtelen elbizonytalanodik valamitől, akkor visszateper a mi közelünkben, hiszen a biztonságot még mindig mi jelentjük neki. Ebben a korban egyre több általa értelmesnek vélt hangot használ beszédre. Párosítja a dolgokat, így lehet az, hogy az ételre használja: „mmm”.Mostanra már mondhatja, hogy mama, papa. Egyre több szót raktároz el magában, sokszor csak figyel, de nem utánoz, hogy aztán hirtelen előrukkoljon tudásával.
A tizennegyedik hónap: Ebben a korban minden érdekli, unalom nélkül tizedjére is boldogan pakolja ki az alsó fiókokból a ruhákat, és bár sosem teszi vissza, az hogy kiveheti egy rituálé alapja lesz. Fejlődik ezzel a mozgása, a finom mozdulatok összehangolása fejleszti a kéz és láb izmait. Megjelenik lassan a tagadás, már nem tudunk olyan hatással lenni a babára, mint eddig, hiszen gyermekünk akarata hirtelen megugrik.
Ha nem vesszük ezt hisztinek, hanem egy teljesen normális fejlődési lépcsőnek ez az időszak is könnyen átvészelhető, nem beszélve arról, hogy hogy ezek által a nemek által fejlődik az egyénisége. Figyelme csapongónak tűnhet, pedig egyszerűen csak a külvilág impulzusait egyszerre akarja a magáévá tenni, minden érdekli, mindent tudni akar és minden meg akar tapasztalni.
A tizenötödik hónap: Erre az időre a születési súlyának már a háromszorosát is elérheti, de ilyenkor kicsit le is lassulhat a fizikai növekedés. Most alakulhat át testének felépítése, a kúszó mozdulatokhoz szükséges puha karjai és lábai megizmosodnak a járáshoz, tartása egyenessé válik. Társaságban elég jól elvannak, valójában még magukkal játszanak, még nem partner abban, hogy más hason korú gyermekkel is kapcsolatba lépjen. Érdeklődve figyeli a másik gyereket, de valójában még nem tud mit kezdeni a társasággal. Ilyenkor már érdeklik a könyvek, szereti a színes képeket. Kellő türelemmel rengeteg dolgot tanulhatnak tőlünk, hiszen a képeskönyvek által sok új kifejezést tanul meg, amit elraktároz magában és a későbbiek során bátran használja.
A tizenhatodik hónap: Válogatóssá válik. Érdeklik az új ízek, de lehet, hogy ez az eddigi kedvencek rovására megy. Ne ijedjünk meg akkor, ha hirtelen rossz evő lesz, éppen annyit fog enni, amennyi a szervezetének szükséges és fejlődik is általa. Az étkezések során az aszal, csatatérré válik, a lényeg hogy kedvére válogathasson az ételek közül. Próbáljuk rejtve irányítani az étkezéseket semmiképpen ne az erőltetésen legyen a hangsúly. Ebben a korban elkezd utánozni minket, a játékaiba belevonja a mindennapi tevékenységeinket. Ez az emlékezés központjának a fejlődése miatt van. Ezért ha lehet ne zárjuk el őket a szobájukba, amikor a hétköznapjaink feladatait látjuk el, ezeket a későbbiekben a játékaiban viszontláthatjuk.
A tizenhetedik hónap: ilyenkor már biztosabban jár, egyre kevesebbet esik el, a mászást már tökéletesre csiszolta, most az olyan mozgások jönnek, mint az ugrás, futás. A futásban megtapasztalják a sebességet is, ez nekik még nagyon tetszik, a veszélyét nem érzik, ezért ilyenkor fokozottan kell figyelni rájuk. Van neki egy tárgya, amihez nagyon szoros kapcsolat fűzi, sokszor egy pelenka az, amit már rongyosra szeretett, de megnyugvás, ha a közelében van, és ha keresi, mindig kéznél legyen. Stresszoldásra kiválóak ezek a tárgyak, ne akarjuk tőlük ezt a nyugtató dolgot megvonni. Gyermekünk ilyenkor a legfogékonyabb mindenre, ezért semmiképpen ne a tévé nevelésére hagyatkozzunk, hanem mi magunk lássuk el az információs csatorna szerepét. Amennyit lehet, sétáljunk, mutassunk neki új dolgokat, mondókákat tanuljunk, kártyákkal tehetjük vidámmá és tartalmassá a tanulásokat.
A tizennyolcadik hónap: Másfél éves korára lesz egy örökmozgónk. Fejlődik a képzelőereje, a tárgyakat már nem csak a rendeltetésüknek megfelelően használja, hanem amit ő belelát. Így lehet egy labda hirtelen egy hajó szerepében. Meglátja a hasonlóságot a tárgyak között, így a kupakot azonosíthatja egy csészével, fonalakat tésztával. A tárgyaihoz ragaszkodik, ezt leginkább akkor tapasztaljuk meg, ha kérjük, hogy játékait ossza meg másokkal. Sokszor ez egy reménytelen küzdelem. Ebben a korban naponta több kifejezést tanul, eljutottunk a „mi ez? „korszakba. Minden érdekli, mindent tudni akar és unalomig ismétli: mi ez? Legyünk türelmesek, tudása nagy részét most alapozzuk meg.
(A cikket beküldte: pi)Csecsemők fejlődése 2. rész
Mikor fordul meg, mikor mosolyog, mikor gagyog, mikor figyel ránk tudatosan? Ezek azok a kérdések, amit legtöbbször hasonszőrű anyukákkal vitatunk meg. Van, amikor irigykedünk, hogy a barátnő Danija már mennyi mindent csinál, van, amikor mi büszkélkedhetünk azzal,... »

"Mi volt az iskolában?"
Szerintem nagyon sok anyukának ismerős az alábbi párbeszéd: - "Mi volt az iskolában?" - "Semmi." Főleg a fiúkra jellemző, hogy szinte semmilyen módon nem lehet belőlük információkat kihúzni a suliban töltött időről. »
Minden jog fenntartva © 2022, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.