Hiedelmek és mendemondák sokadszor

Kinek ne adtak volna már ilyen-olyan jó tanácsot terhesség alatt, babagondozásnál és a gyerekneveléshez. Ezek a tanácsok néha nem mások mint babonák, időnként hajmeresztőek, néha kacagtatóak. Összegyűjtöttem egy csokorral a teljesség igénye nélkül, talán vannak köztük, amik még ma is élnek…

Ha a kismama hasa mélyen van fiú lesz, ha magasan akkor lány. Ha gyakoriak a reggeli rosszul létek akkor lány lesz. Hajszálra kell kötni a jegygyűrűt a kismama hasa fölé lógatni, ha köralakban mozog lány lesz, ha vonal mentén, akkor fiú. Ha az anya arca kerek lánya lesz, ha keskeny, akkor fia. Akinek szép marad a haja terhesség alatt annak kislánya lesz, akinek problémás lesz vagy hullik, annak fiú.
Tilos a kismamának nyakláncot, szoros nadrágot, szoknyát, övet viselnie, mert akkor a köldökzsinór rátekeredik gyereke nyakára. Tilos virágot megszagolnia, mert a gyereknek büdös lesz a szája. Tilos terhes nőt fenéken veregetni, viszont jó, ha a várandós anya maga ütögeti saját fenekét, mert így gyereke ép testtel jön világra. A terhes nő ne éljen szexuális életet, mert félő, hogy gyereke nem lesz képes úrrá lenni testi vágyain!
Ne vásároljon babaholmit a gyerek születése előtt a leendő anyuka, mert nem hoz szerencsét! Az áldott állapotban lévő nő, ha varrótűt talál, lánya, ha gombostűre lel, akkor pedig fia lesz. Ha a terhes asszony egyszerre két lepényt süt, akkor ikergyermekei lesznek. Ha a várandós kismama rácsodálkozik valamire, koraszülésre számíthat. Ha tököt lop, kopasz gyereket szül. Ha vödörből iszik, és a víz végigcsurog a száján, nyálas szájú gyereke lesz. Ha kutyát, macskát vagy nyulat fog meg, szőrös utódot hoz a világra. Ha a kismama megüti, mondjuk a lábát, akkor a baba lábán anyajegy lesz. Ha ég a kismama gyomra, akkor nagy haja lesz, a babának A kismama ne igyon bort, mert a gyermek nem lesz éles eszű, Ne hagyja mosatlanul az edényt, mert akkor szeplős lesz a gyerek. A kismama ne ültessen paprikát, mert mérges természetű lesz a gyerek..
Ha a szülés után az anya a bal oldalára fordul, a következő gyerek fiú lesz, ha a jobb oldalára, akkor lány. Ha a házaspárnak lánya született, és megfordítják a matracukat, vagy levágnak egy kakast, biztosak lehetnek abban, hogy a következő gyermek fiú lesz. Ha valaki köldökzsinórral a nyakán születik, akkor majd kötélen fogja végezni. Ha pedig az újszülött marokba szorítja a kezét, fösvény felnőtt lesz belőle. Az újszülött kisgyermeket első látogatásakor meg kell köpdösni, hogy egészséges legyen.
Az olyan ház, melyben az asszony nem több mint hat hete szült, tisztátlannak számít. Innen sem só, sem kenyér nem adható ajándékba. A szülést követő hatodik hét végéig az asszonynak nem szabad kinéznie az ablakon, mert minden egyes kocsi, amelyik elhalad, elvisz egy kis szerencsét magával. Ha a szülést követő hat héten belül a gyermekágyas asszony egy kerti virágágyásban vagy a mezőn sétál, akkor ott egy ideig nem nő ki semmi, ami korábban nőtt, az is elpusztul. Gombostűket vagy tűket szúr a függönyökbe, gyermekének rossz fogai lesznek. Ezen időszak alatt, ha csak nem ügyel a csecsemőre valaki, elaludnia sem szabad, mert a gonosz lények elcserélhetik a gyerekét, és sajátjukat fektetik a helyébe. Hogy ezt elkerüljék, a gyermekágyba vagy a bölcsőbe férfigatyát kell teríteni. Álmatlan gyermekkel pálinkás kenyeret kell etetni.
A baba fürdővizét fel kell forralni, és miután hűlt egy kicsit, kamillát és tejet kell beletenni, hogy szép fehér legyen a baba bőre. Ha az első fürdővízbe az apa fémpénzt dob, a gyermek egész életében pénzben fog fürödni. Viszont a fürdővizet tilos este kiönteni, mert aznap este álmatlan lesz a baba. Csecsemőnek nem szabad engedni, hogy a tükörben nézze magát, mert akkor sokára bújik ki a foga. Az anyajegyet a gyerekről le lehet nyalni. Ehhez három egymás utáni napon, még napfelkelte előtt kell háromszor megnyalni az anyagjegyet, majd háromszor rá is kell köpni, hogy biztosan elmúljon. A megkeresztelt babára sokkal kevesebb veszély fog leselkedni életében. Szemmel verés ellen, ha valaki benéz a babakocsiba, utána a babát körbe kell köpdösni. A szemmel verést a baba csuklójára kötött piros szalaggal is meg lehet előzni. Babalátogatáskor a távozó vendég mindig letépett a ruhájából egy darabot, nehogy elapadjon az édesanya teje.
Ha a gyermek megijed a kutyától, akkor annak a kutyának a szőrivel füstölik meg.
A gyermeket mielőtt kiengedték volna az utcára, az anyja a ruhája belső felével mindig megtörölte a gyerek arcát, nehogy valaki megigézze.
Őseink tudomány híján, saját hiedelemvilággal védték magukat. Ma ezek nagy részén jókat derülünk. Némelyik tanácsot talán még ma is osztogatják.
(A cikket beküldte: Banyaci)Védőoltások
Jórészt a védőoltásoknak köszönhetjük, hogy megszűntek azok a nagy járványok, melyeknek következtében még ezelőtt néhány évtizeddel is minden 100 megszületett csecsemőből 20 nem érte meg az 1. születésnapját. Gondoljunk itt például a diftériára (torokgyík), a... »
Sétálunk, sétálunk
Tegnap volt az első nap, hogy gyalog indultunk a boltba, gondoltam, hogy majd’ 20 hónaposan már képesek vagyunk rá. Korábban is sétáltunk már hosszabb távot, de a kocsi mindig ott volt biztonságként. Ilyen alkalmakkor szembesülök azzal, hogy az egyik... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.