Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Dalok, mesék, versek

Mese, mese, mátka...

Mese, mese, mátka…

Mindenki ismeri a legnépszerűbb meséket, és szoktuk olvasni esténként a gyerekeinknek.
De vajon elgondolkodott már rajta bárki, miről szól egy mese VALÓJÁBAN?
Vegyük a legsablonosabb fordulatokat.


Van egy nagyon szép lány, aki sok bánat és szegénység után hozzámegy a királyfihoz. Mégis, hányszor megvetik azokat a lányokat, akik egy híres sztárhoz, vagy egy gazdag öregúrhoz mennek hozzá, csak az anyagi jólét miatt.
Különben is: nagyon sok mesében épp csak annyit tudunk a királylányról, hogy világszép, és hercegek versengenek a kegyeiért. Olyan hercegek, akik nem is látták őket, csak annyit tudnak róla, hogy GYÖNYÖRŰ SZÉP. Mégis arra próbáljuk nevelni a csemeténket, hogy a külső, a szépség nem minden.
Az sem ritka, amikor az egyik lány szép, okos, jóságos, kedves, és szerény, a másik csúnya, buta, gonosz, kövér, és beképzelt pukkancs. Ezt este felolvassuk, lefekvéskor, nappal meg bizonygatjuk, hogy ne a külső alapján ítélje meg az embereket, a játszótéren a kiálló fogú kislány, vagy a kövér kisfiú is biztosan szeretne vele játszani.
Hófehérke, Hamupipőke, és még száz hercegnő legnagyobb szenvedése, a megalázottsága miben rejlik? Mos, főz, takarít, elvégez minden alantas munkát. De mi magunk miért nem gondoljuk úgy, amikor a családunknak főzünk, mosunk, takarítunk, hogy ez „alantas” lenne?
Mikor egy családanya teszi meg ugyanezt, 8 órás kemény munka után, kisgyerek(ek) mellett, őket miért nem sajnálja senki? Sőt, sokan egyenesen boldognak merik nevezni magukat, amiért otthon lehetnek a kisgyerek első éveiben, és tudnak a családjukról gondoskodni.
Egy modern mesében vajon mit csinálna Hófehérke? Pénztáros lenne, vagy telefonmarketinges, esetleg egy multi középvezetője, akit a végletekig kihajtanak, és közben arra vágyna, hogy jön egy jóságos ifjú, és otthon főzhet, takaríthat, két kis bájos gyerek mellett, várva a férjét meleg vacsorával?
Rengeteg mesében szerepel a három testvér, ahol a két idősebb gonosz, buta, és rosszindulatú. Bántják, piszkálják a legkisebbet. De ha a saját nagyobb gyerekünk jön oda, hogy mi már csak a kistesót szeretjük, megszakad a szívünk.
Ez nem igaz, csak neki még több gondoskodás kell, és ezt hosszasan bizonygatjuk, ha kell. Aztán esti mesének felolvassuk, hogy a két gonosz nagyobb testvért hogy tette lóvá a legkisebb, akinek mindig, minden sikerül, még a szerencse is az ölébe hullik.
Arra neveljük őket, hogy ne legyenek agresszívak, verekedősek, aztán arról szól a tündérmese, hogy a királyfi hány gonoszt vágott le, hány feje volt a sárkánynak, akit megölt, és milyen jutalmat kapott érte.
Ezek a mesei elemek minden nép mesevilágában előfordulnak. Megtalálhatóak a világ minden tájáról összegyűjtött történetekben.
Mégis, milyen csúnyán, sandán tudnak az emberek arra nézni, aki sztereotípiák alapján ítéli meg az embereket.
A mese jó, és szükséges a gyerekeknek. Szárnyal a fantáziájuk, beleélik magukat a hősök szerepébe, eljátszhatják másnap, hogy ők a hős lovag, a szépséges királykisasszony, a libapásztorlány, aki a királyfit várja fehér lovon.
Lehet, nem is a mesével van baj, hanem velünk, felnőttekkel.
Akik megvetéssel gondolnak a szomszéd lányra, aki egy milliomoshoz megy feleségül, és nem látjuk már benne a szegény libapásztorlányt, akinek a sorsa végre jóra fordult.
Akik nem látják meg a szorgoskodó nagyanyóban a Hamupipőke életét megkönnyítő jótündért, akik nem képesek örülni annak, ha egy idegentől kapnak három babszemet, és egy jókívánságot.
Vagy csak irigykedünk, hogy a mesében nem mi voltunk a főszereplők.
(A cikket beküldte: Burgonya)Forgószélnek szélforgó
Szóval úgy döntöttem folytatom Pöttyös kapitány történetét, hiszen nem ért még véget a mese, amit elkezdtem. Remélem sok anyuka fogja elolvasni gyermekének, amitől a gyerekek hamar álomba szenderednek. És ha még elalvás előtt egy túrórudit is megeszik a gyermek, akkor lesz igazi az élmény! »

SMA - egy gyógyíthatatlan genetikai betegség - ÚJRAKEZDÉS
Hogyan lehetséges feldolgozni egy gyermek elvesztését?! Azt hiszem sehogyan! Talán inkább valahogyan túl lehet élni, ha akarja az ember és, ha van mellette valaki aki támogatja, szereti és megérti. Akkor talán idővel enyhül egy kicsit a fájdalom! »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.