Weboldalunk cookie-kat használhat, hogy megjegyezze az egyedi beállításokat, továbbá statisztikai célokra és hogy a személyes érdeklődéshez igazítsa hirdetéseit. További információ
Kategória: Egyebek az anyaságról

Mit vegyünk a babának, és hogyan neveljük?

Magamról annyit, hogy egy csodaszép, 2 hónapos kislány anyukája vagyok. Ugye első baba és az ember mindig fél, hogy nehogy rosszul csináljon valamit, hisz egy kis életért vagyunk felelősek. Két dolog késztetett arra, hogy megírjam ezt a cikket.

Az egyik egy telefonbeszélgetés a barátnőmmel. Ő 31 hetes terhes. Felhívott, hogy tényleg minden kell a kelengyelistáról, mert nem biztos, hogy mindent meg tudnak venni. És akkor elkezdte sorolni, mik vannak a listán. Hasonló volt, mint amit én is kaptam a védőnőtől. Csak pár példa: kiskádhoz fürdetőállvány /nekünk nincs, mégis tudunk fürdetni/, koszos pelenkáknak zárható, szagelzárós pelenkatároló /mi egy sima reklámszatyorba tesszük és minden nap kivisszük/, babának külön zárható szennyestartó /én egy sima műanyag lavórba teszem, max. 2 naponta mosok/, csecsemőmérleg otthonra /koraszülötteknél, beteg babáknál kell, de egészségesnél nem hiszem/ és még sorolhatnám. Nagyon sok felesleges dolog van felírva.
Mikor vásároltunk a férjemmel, benéztünk egy nagy bababoltba. Körülnéztünk. Egy eladónő odajött és mondta, hogy nagy akciók vannak és ha 250 ezerért vásárolunk kapunk, ha jól emlékszem, 5% kedvezményt. Gyorsan ki is jöttünk onnan.
Több bababoltban voltunk, de mindig hülyeségeket is próbáltak megvetetni velünk, mint pl. világítós cumi, hőérzékelős kanál és cumisüveg stb.
A másik dolog. Egy ismerős átküldött egy cikket,a gyerekneveléssel kapcsolatban. Három szülői tévedésről írnak benne, amivel rombolhatjuk a kicsi IQ-ját. Végigolvastam. Olyanok vannak benne pl., hogy hagyni kell a gyerek hadd törje össze, tépje szét a játékait. A balesetveszélyes dolgokat, pl. amit magára ránthat, elöl kell hagyni, ahol elérheti. Hát nem tudom...
Mikor megszületett a kislányom, annyi, de annyi tanácsot kaptam a családtól, barátoktól, persze ugyanarra a problémára teljesen más "megoldást". És akkor még nem is beszéltem arról, hogy a védőnő és a gyerekorvos is teljesen ellentmondanak egymásnak szinte mindenben.
Pl. a dokinő azt mondja, nem gond, ha a baba többet hízik, igény szerint szoptassam, a védőnő meg beküld az orvoshoz soron kívül, mert a kislányom többet hízik hetente, mint 125 grammot és azt mondja ritkábban szoptassam, max. 4-5 óránként. Az egyik azt mondja, vegyem fel ha sír, a másik az ellenkezőjét. A védőnő szerint 15ezer Ft-os játszószőnyeg kell a gyereknek, mert a másikak semmit sem érnek. Cumit, teát tilos adni. Közben meg az ismerősöknél mindenhol cumizik és teázik a baba.
Arról nem is szólva, hogy a neten is ahány cikket olvasok, mindenhol mást írnak.
Én úgy vagyok vele, hogy meghallgatok mindenkit, minden tanácsot, aztán vagy megfogadom, vagy nem.
Az ösztöneimre hallgatok, az nem fog becsapni.
Arról nem is beszélve, hogy annak idején a nagyszüleink sem vettek kádállványt, világítós cumit, 15ezres játszószőnyeget, nem is tudták, mi az az ingerszegény környezet, nem olvastak a gyermeknevelésről tanulmányokat, mégis felnevelték a gyerekeiket, akiknek boldog gyerekkoruk volt.
De ez csak az én véleményem, bár gondolom, nem csak én gondolom ezt így.
(A cikket beküldte: Mzsuka)Hová tűntek a Vackorkáim?
Mindig is vágytam gyerekekre. Tudtam, éreztem, hogy jó anya leszek. Soha nem bújtam a könyveket, nem olvastam szakirodalmat, egyszerűen csak éreztem…Tudtam mikor éhesek, mikor fáznak, mindig velem voltak, de ha kellett hagytam őket magányosan felfedezni a... »

Azt mondják, az anyatej nagyon fontos…
Mindenki, mindenhol azt hangoztatja, hogy mennyire fontos és meghatározó a baba számára az anyatej, mely tele van vitaminokkal, és nincs annál jobb, táplálóbb. Cikkem arról szól, mikor nem hagyják, hogy segítsünk, hogy ez a „szabály” teljesüljön. »
Minden jog fenntartva © 2021, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat / Adatvédelmi tájékoztató | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.