Szoptatás gátlások nélkül!

Amerikában az anyák mindössze 60%-a szoptat. Ott a babák rögtön tápszert kapnak és később sem "kötelező" szoptatni. Európában jobb a helyzet, de itt is vannak kivételek. Itt azért a WHO és a LLL (La Leche Liga) A Szoptatásért Magyar Egyesülete kiáll az anyukák mellett és segítik őket, bármiről is legyen szó. De nem kell ilyen messze elmenni, lehet elég csak átkopogni a szomszédba…

Három gyermekes anyukaként tudom, milyen fontos dolog a szoptatás. Kislányom 6 hónaposan leválasztott magát, középső fiam 2 éves koráig szopizott, ekkor már én döntöttem úgy, hogy vége és leválasztottam. Kisebbik fiam 10 hós, de a mai napig imád szopizni.
Nem állítom, hogy nehéz dolgom volt, de mint mindenben, ebben is vannak hullámvölgyek. Van, amikor rengeteg tejcsi van, van, amikor meg kell küzdeni minden cseppért.
Sok anyuka ismerősöm van, akik nem tudtak szoptatni (két babát én is kisegítettem) és van, aki kudarcként éli meg ezt a dolgot... pedig nem kéne.
Van, hogy az anyuka mindent megtesz, mégsincs tej, ekkor lehet, csak arról van szó, hogy nincs elég mirigy állomány és akkor mitől is lenne tejcsi? A legjobb ilyen helyzetben keresni egy anyát, akinek szintén van babája és elég teje, hogy a mi babánkat is tudja szoptatni. Ez egy elfogadott dolog volt régen és a mai napig működik, csak nem verik nagydobra. Illetve lehet kérni a gyerekorvost, hogy írjon fel receptre tejcsit.
Viszont van, amikor a rossz technika miatt nem megy a dolog. Vannak kórházak ahol egyértelmű az újdonsült anyukát bevezetni a szoptatás világába, viszont vannak helyek, ahol az anyuka "egyedül" van és maximum a szobatársára számíthat.
Pár tipp Nekik, hogy is kell szoptatni.
A baba arca mindig egy vonalban legyen a mellel. Később lehet ezt variálni, de amíg "kezdők" vagytok, addig maradjatok az alapoknál. Ehhez remek segítség a szopipárna, de ugyan úgy megfelel egy sima kispárna is, csak ki kell tapasztalni melyik keménysége jó. Mutató és középső ujjad közé csíped a mellbimbót és az egészet kell a kicsi szájába rakni. Ha nem nyitja ki, akkor kicsit simogasd meg az ajkát a bimbóval és ő automatikusan ki fogja nyitni. Attól ne félj, hogy nem fér be a szájába. A mutatóujjaddal kicsit húzd el az orrától a cicit. De attól se félj, hogy megfullad, mert az ő kicsi orra úgy van kitalálva, hogy szopizni tudjon.
Vannak babák, akik szeretnek cicin maradni azután is, ha már jóllaktak. Ha a te babád is ilyen, akkor hagyd, amíg bealszik és finoman a kisujjaddal az ajka szélét megnyomva, húzd el a száját a melltől. De vannak babák, akik maguktól kiköpik a cicit.
Legalább a baba 6 hós koráig ajánlják az anyatejes táplálást. Azt hogy kizárólagosan arról megoszlanak a vélemények. De az tény hogy ez a babák legjobb táplálási módja, hisz mindig kéznél van, és nem kell melegíteni és mindig a baba életkorának megfelelő tápanyagot tartalmazza.
Én már nagyon sok helyen szoptattam. Soha nem érdekelt, mit gondolnak az emberek. Tudtam, hogy ez a babámnak a legjobb, akkor miért is vonnám meg tőle, azért mert nem otthon vagyunk, és miért is ülnénk otthon, míg a baba szopizik, amikor annyi helyre lehet így is menni. Nekünk volt egy kisméretű plédünk (illetve van is), ami alatt remekül elbújhat a babám, ha megéhezik. De jól rejt a hordozó kendő is, és vannak erre kitalált pólók is. De ha minden kötél szakad, egy textil pelenka is megfelel. Az, hogy az emberek mit gondolnak, az változó. Valaki mosolyog, valaki megvet. De ha belegondoltok, nem is értem, miért?
Hisz ez a világ legtermészetesebb dolga. Már az anyaméhben is végez a baba szopó mozdulatokat. Szopóreflexszel születik, a vérében van. Ezért is vagyunk mi emlősök.
És milyen jó dolog, amikor szoptatod a kisbabád és ő felnéz Rád. Akkor abban a pillanatban Te jelented Neki az egész világot és ez benne is van a szemeiben. Nincs ennél csodálatosabb dolog. Miért is kéne ezt megvetni? Én azt mondom, szoptasson mindenki, aki csak megteheti és addig, amíg az mind kettőtöknek jó!
És ne féljetek segítséget kérni, ha úgy érzitek, valami nem megy!
(A cikket beküldte: babianyu)Babázás helyett rémálom!
Szeretném megosztani veletek a mi, több mint egy éve futó történetünket arról, hogy lett a várva-várt babázós időszakom életem egyik legszörnyűbb időszaka! Kislányom 2007 augusztusának utolsó napjaiban fogant, nagyon vártuk, hogy megérkezzen közénk. Szerencsére... »

A hiperaktív gyermek - Tünetek
Sajnos manapság egyre többet hallani, hogy ez a gyerek nem hiperaktív, csak egy jó anyai-atyai pofonra lenne szüksége, kár rögtön a hiperaktív jelző mögé bújtatni, bezzeg az én időmben…. Pedig a hiperaktivitás egyre gyakrabban előforduló jelenség. A szülők... »
Minden jog fenntartva © 2024, www.anyalettem.hu | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Kapcsolat: info (kukac) anyalettem.hu | WebMinute Kft.